Kristian Jensen: Vi er klar til hård og lang kamp om en mindre EU-regning

BUDGETSLAGSMÅL: EU-Kommissionens udspil til et nyt syvårigt EU-budget er lig med en alt for stor regning til medlemslandene. Det mener finansminister Kristian Jensen (V), som dermed tager hul på slagsmålet om det fremtidige budget.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

EU’s budget skal reduceres.

Det er budskabet fra finansminister Kristian Jensen (V), efter EU-Kommissionen onsdag præsenterede sit udspil til et nyt syvårigt budget for EU.

”Vi har i dag modtaget det nye budgetforslag fra EU-Kommissionen, og det rummer både positive ting og ret negative ting,” siger Kristian Jensen og tilføjer:

”Det negative er, at de lægger op til, at vi skal have et langt større EU-budget end hidtil, og at man rent faktisk øger budgettet, selvom man går fra at have 28 lande til at have 27 lande, når Brexit bliver virkelighed. Det er helt forkert. Vi mener, at der skal være plads til, at landene selv kan prioritere noget mere. Derfor mener vi, at budgettet er for stort, og det skal nedskaleres.”

EU-Kommissionen lægger op til at øge budgettet fra én procent af BNI til 1,1 procent. Det er Danmarks målsætning at beholde EU-regningen på det nuværende niveau, og Kristian Jensen melder sig klar til at kæmpe i de kommende forhandlinger for at sikre en mindre regning til EU.

”Vi har to prioriteringer. Den ene prioritering er, at det store budget bliver reduceret. Det andet er, at det bliver gjort mere effektivt i forhold til danske prioriteter omkring forskning, energi og klima, og at grænsekontrollen og bekæmpelse af illegal immigration bliver styrket. Så vi har en meget klar dagsorden, og vi har forberedt os til det, vi er rustet til tænderne, og vi er klar til kamp,” siger finansministeren.

”Vi kommer til at kæmpe rigtig hårdt, fordi det budget, der er lagt frem, er for stort i mine øjne,” tilføjer han.

Læs også

Lille ros til EU-Kommissionen
Danmark har ønsket, at der blev sat flere penge af til områder som migration, ydre grænsekontrol, forskning og energi og klima. Det er områder, som EU-Kommissionen faktisk opprioriterer i sit udspil, hvilket finansministeren også kvitterer for.

”De positive ting er, at Kommissionen faktisk prioriterer nogle af de samme ting, som regeringen gør. Kommissionen prioriterer, at migrationsbekæmpelse bliver stærkere, at grænsekontrollen bliver styrket, og at forskningsindsatsen bliver bedre. Det er nogle af de ting, som vi selv har ønsket fra dansk side,” siger han.

Kristian Jensen mener dog stadig, at der findes midler til de områder indenfor den eksisterende ramme. Det kan blandt andet ske ved at fortsætte EU’s neddrosling af landbrugsstøtten og skære på strukturfondene.

Kampen for opbakning blandt EU-kollegaer
Næste skridt efter EU-Kommissionens udspil bliver, at forslaget skal behandles i Europa-Parlamentet og Ministerrådet, hvor alle EU-medlemslandenes ministre er repræsenteret.

I Ministerrådet tegner det sig til at blive en svær kamp for Kristian Jensen, når han skal overbevise sine kolleger fra de øvrige medlemslandene om at skære i budgettet. Flertallet af EU-lande – heriblandt Frankrig og Tyskland – har meddelt, at de er klar til at betale mere til EU.

Tilhængerne af et smallere budget er en lille klub bestående af Sverige, Holland, Østrig og så Danmark. Men selvom det ser svært ud, tror Kristian Jensen stadig på, at Danmark har en chance i kampen om budgettets størrelse.

Et flertal af EU’s medlemslande har sagt, at de vil være med til at betale mere til budgettet. Er det ikke mere taktisk smart, hvis Danmark fokuserer på den pose penge, der nu er lagt på bordet og kigger på, hvordan det bliver fordelt bedst efter dansk interesse i stedet for at stille sig ovre i hjørnet og sige, at vi skal have et smallere budget og dermed ikke får lige så stor indflydelse på, hvordan pengene ender med at blive fordelt?

”Vi har ikke tænkt os at stille os i noget hjørne. Vi har tænkt os at kæmpe på begge fronter på samme tid. Og det kan vi sagtens gøre. Jeg vil bare minde om, at vi har haft den her kamp tidligere. Vi har også kæmpet kampene i 2012 til 2013, da man diskuterede det her senest, og derfor er det noget, som vi er forberedt på. Vi skal både have indflydelse på indholdet, hvor pengene bruges. Men vi skal også have indflydelse på størrelsen, hvor mange penge Danmark skal betale,” siger Kristian Jensen.

Første sværdslag i en lang kamp
EU-Kommissionens egen ambition er at få overstået budgetforhandlingerne inden valget til Europa-Parlamentet i maj 2019. Men det er bestemt ikke realistisk, siger Kristian Jensen.

”Når jeg siger, at det overhovedet ikke er realistisk, er det, fordi hvis vi laver en aftale, vil der komme et nyt Europa-Parlament, der i sidste ende skal godkende det, og et nyvalgt parlament, som bare accepterer det tidligere parlaments beslutninger, det tror jeg ikke på,” siger Kristian Jensen og tilføjer:

”Så vi har et nyt parlament, vi har også en ny Kommission, og vi skal vel også have en ny italiensk regering på et eller andet tidspunkt, inden vi bliver enige. Og derfor er det første sværdslag i en lang kamp for at varetage danske interesser.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00