Debat

Jens Rohde: EU's landbrugsbudget trænger til radikal nytænkning

DEBAT: Kampen om det kommende syvårige budget for det europæiske landbrug er i fuld gang. Og her skal vi tænke indhold før økonomi, så landbrugsbudgettet kan gøre gavn for miljøet, sundheden og dansk landbrugs konkurrenceevne, skriver Jens Rohde (R).

Folketinget, dansk landbrug og miljøorganisationerne bør kæmpe i fællesskab om EU's landbrugsbudget, mener Jens Rohde (R).
Folketinget, dansk landbrug og miljøorganisationerne bør kæmpe i fællesskab om EU's landbrugsbudget, mener Jens Rohde (R).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Rohde (R)
Medlem af Europa-Parlamentets landbrugsudvalg

Kampen om fremtidens landbrugsstøtte er i fuld gang i Bruxelles. Forhandlingerne om det kommende syvårige budget varsler altid store arbitrære sværdslag om finansieringen af de europæiske landbrug.

Nogle lande, herunder Danmark, vil skære, mens andre for alt i verden kæmper for at bevare samme niveau. Resultatet bliver desværre alt for ofte en tiltagende re-nationalisering, hvor landmænd i nogle lande oplever nedskæringer i den direkte støtte, mens andre landes landmænd får overført penge fra landdistriktsmidlerne som kompensation fra deres egne regeringer.

Jeg plejer at sige det sådan: Hvis der skæres i landbrugsstøtten, og der ikke står franske landmænd og brænder fødevarer af foran Europa-Parlamentet, så er der grund til bekymring for Danmark. Det var nøjagtig, hvad der skete sidst.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Jeg er i princippet klar til at afvikle landbrugsstøtten, men ikke på bekostning af en fælles landbrugspolitik og lige konkurrencevilkår. Sandheden er, at europæisk landbrugsstøtte ikke forsvinder med afvikling af EU-landbrugsstøtte.

Med erfaringerne fra sidst in mente ville det derfor i min optik være en langt mere konstruktiv tilgang til budgetforhandlingerne på landbrugsområdet, om Folketinget, dansk landbrug og miljøorganisationerne samledes og forsøgte at nå til enighed om nogle strategiske mål, som regeringen og vi parlamentarikere kunne kæmpe for i fællesskab.

Jeg er i princippet klar til at afvikle landbrugsstøtten, men ikke på bekostning af en fælles landbrugspolitik og lige konkurrencevilkår. 

Jens Rohde (R)
Medlem af Europa-Parlamentets landbrugsudvalg

Europæisk landbrug er en del af løsningen
Jeg har fremsendt forslag til Kommissionen om at formulere strategiske målsætninger for at øge økologisk produktion, dyrevelfærd og frembringelse af sunde fødevarer samt nedbringelse af brugen af pesticider, antibiotika og CO2-udledning.

Ved at lave et indholdsmæssigt fokus og ved at diskutere, hvad vi vil prioritere vores landbrugsmidler til, vil vi kunne rykke på en fælles dagsorden, som vil være meget vanskelig for andre regeringer at komme uden om.

Og med den standard, som dansk landbrug helt overordnet har, vil et sådan fokus også i sidste ende være til gavn for dansk konkurrenceevne inden for landbrug og fødevarer. Samtidig vil det blive tydeliggjort, at europæisk landbrug er en del af løsningen på en række samfundsmæssige udfordringer og ikke en del af problemet.

Indhold før økonomi. Det vil være en radikal forandring i tilgangen til europæisk landbrugsdiskussion, men det er også radikal nytænkning, vi har brug for, hvis ikke vi igen skal stå med et landbrugsbudget, som hverken gavner miljøet, sundheden eller dansk landbrugs konkurrenceevne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00