Alles kamp mod alle truer fiskeriet efter Brexit

PÅ VAGT: Alle lurer på hinanden i gruppen af de otte EU-fiskerinationer, som i dag fisker i britisk farvand. Lige nu står de sammen om at kæmpe for at bevare deres fiskerettigheder. Men frygten for, at sammenholdet ryger, når alvoren sætter ind efter Brexit, er tydelig.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, møder fiskere i Aberdeen, som håber på flere fiskerettigheder efter briternes EU-exit.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, møder fiskere i Aberdeen, som håber på flere fiskerettigheder efter briternes EU-exit.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

”Danskerne er dem, vi stoler mindst på. De er lidt af et løsgående missil. Der er heller ingen, der stoler på franskmændene, for de sørger altid for sig selv først. Men i starten væddede vi om, hvem der først ville bryde geleddet og slå en handel af med briterne, og det regnede vi med ville være danskerne. Det har de ikke gjort. Men vi holder skarpt øje med dem.”

EU-diplomat

BRUXELLES: Det er efterhånden ved at gå op for de fleste, at det nok ikke kommer til at gå helt, som EU-landene gerne vil have det med fiskeriet i det attraktive britiske farvand, når Unionen for alvor vinker farvel til briterne efter nytår.

På papiret står de 27 fuldt og fast på, at deres fiskere skal bevare den adgang, de har i dag, mod at briterne får adgang til et lukrativt indre marked med 460 millioner borgere.

I praksis er der nok ikke nogen, der tror på, at briterne går med på den, når de 1. januar får råderetten over deres egen såkaldte eksklusive økonomiske zone, der strækker sig 200 sømil fra de britiske kyster, og hvor danske fiskere henter omkring 40 procent af deres fisk. Derfor er spilfægterierne i gang internt blandt landene for at sikre, at ingen enten slipper for billigt eller laver en hemmelig lokumsaftale med briterne bag om ryggen på de andre.

Dokumentation

Briternes EU-exit
På papiret forlod Storbritannien EU 1. februar i år. Under en overgangsordning er briterne dog forblevet et slags skyggemedlem, der skal følge de samme regler som resten af Unionen. Den aftale blev indgået, fordi der endnu ikke var vedtaget en aftale om det fremtidige forhold mellem de to parter, og den udløber ved årets udgang.

De to sider forsøger nu at få en ny handels- og samarbejdsaftale op at stå, men det har vist sig meget svært. Blandt de store udeståender er blandt andet fiskeri.

Forhandlingerne genoptages torsdag i London. Eksperter vurderer, at en aftale skal falde på plads inden for de næste par uger, hvis den skal nå at kunne træde i kraft inden årets udgang.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00