Debat

ALT: Mindre kød og mere grønt er afgørende for planetens fremtid

Debat: En omlægning af fødevareproduktionen og en nedsættelse af danskernes kødforbrug er en af de helt åbenlyse løsninger på klimakrisen, skriver Christian Poll (ALT).

Kødfrie dage i offentlige køkkener er et af Alternativets forslag til et mere bæredygtigt forbrug.
Kødfrie dage i offentlige køkkener er et af Alternativets forslag til et mere bæredygtigt forbrug.Foto: /ritzau/Michael Bothager
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Poll (ALT)
Ordfører for grøn omstilling

Vi befinder os midt i en galopperende og global klimakrise, der på sigt truer millioner og atter millioner af mennesker med død og ødelæggelse.

Det er afgørende, at vi gør, hvad vi kan som mennesker for at forhindre et reelt klimasammenbrud. Den gode nyhed er, at der er masser at gøre.

Produktionen af kød og andre animalske produkter er noget af det, der i meget høj grad bidrager til udslippet af drivhusgasser. Kød forårsager klimaforandringer. Det er videnskabeligt bevist og efterhånden – heldigvis – alment bevidst.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derfor er den globale fødevareproduktion en helt central del af udfordringen, når vi meget hurtigt skal minimere vores klimabelastning. Som individer, som lande og globalt. Heldigvis er en omlægning af fødevareproduktionen også en af de helt åbenlyse løsninger, når vi skal bremse klimakrisen. 

360 kilo kød per indbygger
Danmark producerer rigtig meget kød. I 2015 producerede vi faktisk 368 kilo kød per indbygger om året og er dermed det land i verden, som producerer suverænt mest kød per indbygger. Meget af det kød bliver naturligvis eksporteret, men alligevel er vores egne kostvaner, der stadig for manges vedkommende kredser om kødet, en stor del af problemet.

Vi kan alle skære ned på vores kødforbrug, og hvis vi alle handler nu, kan vi gøre en kæmpe forskel. Nok en af de største forskelle, vi som individer kan gøre.

Christian Poll (ALT)
Ordfører for grøn omstilling

For mens vi måske eksporterer meget kød, importerer vi enorme mængder foder til alle vores dyr: For eksempel importerer vi soja fra Sydamerika, hvis produktion lægger beslag på et areal svarende til Sjælland. 

Ifølge tal fra tænketanken Concito er den gennemsnitlige danskers kost faktisk mere klimabelastende end personens forbrug af el, varme og benzin tilsammen. Derfor er det afgørende, at vi begynder at spise langt mere plantebaseret, for plantebaserede fødevarer udleder 250 gange færre drivhusgasser per gram protein end kød fra drøvtyggere.

Dyrere kød og billigere frugt og grønt
Siden Alternativet kom til verden for lidt over fire år siden, har en mindre kødbaseret kost været en af vores mærkesager. Vi vil have kødfrie dage i de offentlige køkkener. Vi vil have en klimaafgift –  eller et bøfbidrag – på oksekød, der er en af de mest drivhusgastunge slags kød. Vi vil have mindsket momsen på frugt og grønt. Vi vil indføre klimaregnskaber i landbruget, så vi har overblik over udledningen af drivhusgasser og kan sætte ind der, hvor det har størst effekt. På sigt vil vi også have indført et generelt omstillingsbidrag på fødevarer, der har en høj klimapåvirkning.

Helt simpelt vil vi have indregnet den pris, som vores natur, miljø og klima betaler for produktionen af fødevarer, i den pris, forbrugeren betaler.

Endnu mere simpelt: Vi skal handle på en måde, så der også i fremtiden er en jord, vi mennesker kan leve på. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at mindske vores klimabelastning. Vi kan gøre noget ved kødproduktionen. Du og jeg også. Vi skal spise mindre kød.

Vi er alle en del af problemet – og af løsningen
Voltaire sagde engang, at intet snefnug nogensinde har følt sig ansvarlig for et sneskred.

Sagt på en anden måde: Individuelt gør vi måske ikke megen skade, men tilsammen bærer vi altså et kæmpe ansvar for den galopperende klimakrise, verden befinder sig i. Vores kødforbrug er en af de største klimasyndere, og derfor er det også en del af løsningen på, hvordan vi skal håndtere og bekæmpe klimakrisen. Vi kan alle skære ned på vores kødforbrug, og hvis vi alle handler nu, kan vi gøre en kæmpe forskel. Nok en af de største forskelle, vi som individer kan gøre.

Derfor er et øget fokus på den plantebaserede kost helt central for Alternativet. Den er helt central for vores mulighed for at bremse klimakrisen, inden den får fatale konsekvenser for os selv, alle de andre og dem, der kommer efter os. Det er ikke den mest populære dagsorden, man politisk kan kaste sig over. Det er klart, for ingen har jo lyst til at ændre vores behagelige liv, og derfor er det svært at anerkende, at summen af vores handlinger betyder alt. Det er så komfortabelt at placere alt ansvaret på vores regeringer.

Men selvom kritikken af regeringernes manglende klimakamp i mange tilfælde vil være berettiget, må vi som individer også tage ansvaret på os for at sikre en beboelig jordklode.

”Kan I så ikke bare gøre kød ulovligt?” vil nogen sikkert spørge. Svaret er nej. Vi mener ikke, at forbud er løsningen her, selvom klimasammenbruddet er lige om hjørnet. Vi tror på, at løsningen er at gøre det så attraktivt som muligt at mindske indtaget af animalske fødevarer – især og allerførst kødet. At gøre fordelene ved en primært plantebaseret kost og ulemperne ved et alt for stort kødforbrug tydelige.

Et bedre klima, bedre helbred og bedre dyrevelfærd
Der er mange gode grunde til at mindske kødforbruget. Klimaet og helbredet er to. Den lempelige dyrevelfærd i mange industrielle landbrug er en tredje. Derfor glæder jeg mig også meget til at følge med i debatten her på Altinget i de kommende uger og se, hvilke gode perspektiver og argumenter der bliver præsenteret.

Vi står lige nu et sted i historien, hvor vi er med til at tage nogle drastiske valg for fremtidens liv på jorden. Der er ingen tvivl om, at kødproduktionen er et stort problem.

Spørgsmålet er ret simpelt: Vil vi være en del af løsningen i stedet for en del af problemet?

Min og Alternativets holdning er i hvert fald klar: Der skal meget mindre kød på bordet og i maven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

0:000:00