Debat

COOP: Det er tid til at tænke nyt i udviklingsbistanden

Brian Sønderby Sundstrup
Brian Sønderby SundstrupCSR Senior advisor, Coop Denmark

DEBAT: Den voksende verdensbefolkning giver kæmpe udfordringer i fremtiden. Der er derfor behov for at udvikle nye bæredygtige og holistiske løsninger, der favner bredt. Det skriver Brian Sønderby Sundstrup, CSR Senior advisor, Coop Denmark.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Sønderby Sundstrup
CSR Senior advisor, Coop Denmark

Inddragelse af den private sektor i at skabe bæredygtig vækst, værdikædetankegang og samarbejde med fagbevægelsen og civilsamfundet, er de tre vigtige pejlemærker, som handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har fremhævet i Danidas kommende erhvervsprogram. Spørgsmålet er dog, om disse tre elementer mere er virkemidler og brændstof til at sikre fremdriften, end egentlige pejlemærker.

For hvilke fyrtårne i horisonten er det egentlig, at virksomheder, strategiske partnere og interessenter skal navigere efter, når Danida om kort tid skal introducere et nyt erhvervsprogram? De 600 millioner job i Asien og Afrika og overførsel af dansk teknologi og knowhow er måske mere en afledt effekt end det egentlige mål, når dansk erhvervsliv skal involveres i et udviklingsprogram.

Jeg vil gerne fremhæve to tidligere debatindlæg her på Altinget, som indeholder nogle væsentlige pointer om retning på det kommende program. Dels et debatindlæg d. 13. januar af Mette Gjerskov (S), udviklingsordfører, der påpeger vigtigheden af bæredygtig økonomisk vækst, der øger produktivitet og sikrer sammenhæng mellem handel og udviklingspolitik. Dels et debatindlæg d. 27. januar af Bolette Christensen, direktør i BØRNEfonden, der understreger betydningen af nye innovative løsninger i strategiske partnerskaber, på tværs af sektorer.

Fakta
Fra 13. januar og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på det ombruste Danida Business Partnership.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Med afsæt i disse to debatindlæg er det relevant at stille spørgsmålet: hvor findes de største behov for at koble handels- og udviklingspolitik, og hvor er de største behov for nye strategiske erhvervspartnerskaber?

De største behov findes i nær fremtid. På verdensplan står vi overfor nogle af de største udfordringer, når vi skal brødføde en voksende verdensbefolkning og voksende urban middelklasse med større købekraft og forbrug. Kommende generationer vil blive udfordret af det stigende pres på verdens naturressourcer, ineffektiv arealudnyttelse, klimatiske forandringer, nedgang i landbrugsproduktion pr. indbygger og ikke mindst ulig adgang til vand, råvarer og produkter.

Tiden er kommet til at tænke erhvervspartnerskaber og udviklingsbistand på en ny måde.

Brian Sønderby Sundstrup
CSR Senior advisor, Coop Denmark

Behov for nye løsninger
Dansk erhvervsliv vil blive udfordret af de globale demografiske forandringer og de skiftende balancepunkter i de globale markedskræfter. Derfor er der god grund til at tænke i sammenhæng mellem handels- og udviklingspolitik og innovative strategiske partnerskaber, der adresserer disse udfordringer.

Der er behov for, at udviklingslandene i fremtiden integreres på ligeværdige vilkår i den globale fødevareproduktion. I den sammenhæng er der behov for at udvikle nye bæredygtige og holistiske løsninger, der favner de komplekse sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer. Målet for Danidas nye erhvervsprogram bør derfor være at understøtte udviklingen af bæredygtige og effektive produktionsmetoder, infrastruktur og forsyningssikkerhed, som kan innovere fødevareproduktion og sikre adgang til bedre råvarer til konkurrencedygtige priser.

Den nye kurs for Danidas kommende erhvervsprogram skal sættes efter at skabe bæredygtig produktion i udviklingslandene, skabe kortere varekæder, styrke innovationskraften i produktudviklingen og sikre større transparens og konkurrenceevne. Det er i kølvandet på dette, at de miljømæssige gevinster og positive socio-økonomiske aftryk findes.  

For mig at se er det vigtigt at få de virksomheder, som er i berøring med fødevaresektoren, med ombord på Danidas kommende erhvervsprogram. Det er vigtigt at få virksomheder, der opererer indenfor fødevareproduktion, forarbejdning, emballage, logistik eller detailhandel, til at arbejde tættere sammen med strategiske partnere i udviklingslandene. Tiden er kommet til at tænke erhvervspartnerskaber og udviklingsbistand på en ny måde. Det er ikke længere blot en mulighed, der kan udnyttes, men en nødvendighed, der skal udmøntes. Vi ikke har råd til at lade være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Sønderby Sundstrup

Partner og forretningsudvikler, Mark Hermann Chocolate, forretningsudvikler, House of Mölk, fhv. CSR seniorrådgiver, Coop Denmark
cand.techn.soc. (RUC. 2001)

0:000:00