Coop: Vegetarer kan ikke frelse verden alene

DEBAT: Forbrugere og detailhandel kan ikke redde verden alene. Det kræver politisk regulering at vinde den globale klimakamp. Derfor skal prisen på fødevarer afspejle det aftryk, som produktionen sætter på klimaet, mener CSR-direktør Signe D. Frese.

Af Signe D. Frese
CSR-direktør, Coop

En vegetar hyldes i nogle kredse som planetens frelser, mens de i andre kredse opleves som en farlig sekt, der bør optages på Interpols liste over terrorister, der udøver skadelig samfundsaktivitet.

For mange er kød på bordet hver dag og til ethvert måltid lige så naturgivent som det at drikke kaffe om morgenen, og hvor et måltid uden kød nærmest betragtes som et brud på menneskerettighederne. Alligevel ser vi i denne tid de første spæde tegn på nybrud i vores madkultur.

Tal fra Coop Analyse viser, at på bare syv år er antallet af danskere, der har kødfrie dage, steget markant, og i dag er det én ud af fire, der holder sig til plantebaseret kost engang om ugen.

Tendensen er, at endnu flere ønsker at reducere kødforbruget yderligere. Specielt unge under 30 år vælger kød fra af hensyn til klimaet. Paradoksalt sker det i en tid, hvor det nok aldrig har været billigere at købe kød. Således er vi i den lidt absurde situation, at man kan få et halvt kilo hakket svinekød til 25 kroner og i samme butik købe 200 gram sojagranulat også til 25 kroner.

Af hensyn til klimaet
Selvom kødfrie dage ikke er noget nyt, så er udviklingen skelsættende, for bevæggrunden for at skære ned for kødet er i modsætning til tidligere ikke en øvelse i at få husholdningsbudgettet til at strække, men næret af etiske hensyn til klimaet, dyrevelfærd og egen sundhed. Det er altså helt andre kræfter, der er på spil end tidligere.

Der er heller ingen tvivl om, at en mere plantebaseret kost rummer løsninger på nogle af de udfordringer, verden står overfor, hvor kødproduktionen især sætter massive fodaftryk på miljøet. Fødevareproduktionen udleder lige så meget CO2 som energiforsyningen i verden, og kødproduktionen bærer her det helt store ansvar. Når der skal syv kilo foder til ét kilo oksekød, kan den også kritiseres for at være madspild sat i system.

Det betyder ikke, at vi alle skal være vegetarer og gå i hjemmevævet økologisk tøj, eller at kød skal bandlyses fra supermarkedernes kølediske. For blot ved at spise efter de 10 kostråd, hvor kød stadig indgår – om end i mindre mængder – ville vi reducere miljøpåvirkningen fra kosten med hele 30 procent i forhold til en danskers gennemsnitskost. Vi kan altså nå langt med ”bare” at blive deltidsvegetarer, og så vil vi også blive sundere.

Supermarkeders promovering af grønt og plantebaserede produkter kan nå et stykke af vejen for at fremme en mere vegetabilsk kost, og her er der potentiale for forbedring til at udfordre forbrugerne lidt i deres indkøbsvaner. For trods et stort udbud udgør bare seks grøntsager (tomater, kartofler, agurk, peberfrugt, gulerødder og løg) langt størstedelen af salget i forhold til alle andre grøntsager tilsammen i Coops butikker.

Det er derfor ikke mangel på varer eller udbud, som forhindrer flere i at blive (deltids)vegetarer, men måske mangel på inspiration og kompetencer?

Den globale klimakamp
Med et stigende kødforbrug i verden bliver det nødvendigt at inddrage fødevareproduktion og -forbrug som en del af redskaberne i værktøjskassen, hvis vi skal vinde den globale klimakamp.

Det kræver mere end velvillige forbrugere, supermarkedskampagner og glade vegetarer for at nå dette mål. Det kræver politisk regulering, for det bliver nødvendigt (og er vel også rimeligt) med en større internalisering i prisen af de miljøproblemer, som kød- (og fødevare-)produktionen forårsager, således at prisen afspejler det, som det reelt koster samfundet at producere varen.

For selv om vegetarismen ikke længere kan negligeres som en ”mystisk sekt”, så er det også klart, at vegetarer ikke kan frelse verden alene. Skal der for alvor rykkes, kræver det mere systemiske ændringer, men ændringer, som vil understøtte det, som mange efterhånden ønsker: at være vegetarer på deltid.

Forrige artikel Karen Hækkerup: Vegetardebatten er domineret af følelser Karen Hækkerup: Vegetardebatten er domineret af følelser Næste artikel Replik: 3F skaber unødig frygt hos gastronomielever Replik: 3F skaber unødig frygt hos gastronomielever
 • Anmeld

  Peter Poulsen · Metering engineer

  COOP lefler for en bestemt gruppe, men har ikke skyggen af evidens.

  Jeg er desværre en af de forbrugere, som lider under COOPs påtagede klima-dyrevelfærdsagenda.
  Det er jeg, fordi der ikke er andre indkøbsalternativer i nærheden af min bopæl lidt ude på landet.
  For nylig blev bur-æg fjernet i COOPs iver efter at lefle for dyrevelfærdsentusiaster - som blot er en lille højtskrigende gruppe - typisk fra de byerne.
  Min lokale brugs har "altid" haft buræg og så et bredt udvalg af øko- og skrabeæg. Der var vel 10 forskellige æggevarianter, hvoraf jeg af og til har fundet den store af hylderne udsolgt. Hylden med bur-æg.
  Folk uden for byerne efterspørger altså ikke de højtskrigendes agenda, men bur-æg.
  Folk, som har lært lidt om handel, har også lært om kurven for udbud og efterspørgsel, og enhver købmand, som har forstået denne simple sammenhæng, vil selvfølgelig ikke frivilligt fjerne produktet fra hylderne, men blot forsøge OGSÅ at opfylde nogle andre forbrugeres særlige behov - så længe det er rentabelt.
  Min familie bruger også mange gulerødder og grønt og frugt i det hele taget. Af dårlige erfaringer har vi dog for længst valgt konventionelle varer frem for øko. Øko giver os madspild, for det er ikke holdbart. Nogle gange er økovarerne rådne inden vi er ude af butikken. I vores lokale brugs kan man stadig få konventionelle grøntsager. For nylig kom vi dog for skade at handle ind i Kvickly i en by. Der havde de 4 forskellige gulerodsvarer - alle var øko. Jeg spurgte en medarbejder efter de konventionelle vi plejer at købe, men fik at vide at dem kunne de slet ikke få mere. Det kan de dog i vores lokale brugs.
  Jeg spurgte en dag vores brugsuddeler til vareudbuddet, som længe har haltet (ikke kun deres 4-måneders frost-skandale) og spurgte hvorfor han ikke sørgede for de rigtige varer og mængder. Han svarede at det var helt ude af hans hænder. Vareudbuddet blev dikteret centralt, og genbestilling foregik ved registrering fra kasseapparatet.
  Der sidder altså en lille "mafia" centralt i COOP og bestemmer hvad kunderne skal kunne købe, og de evner end ikke at sørge for at hylderne fyldes op til tiden.

  Jeg er ærligt talt så træt af COOP, at jeg ville ønske dem udskiftet med en efterspørgselsminded kæde eller selvstændig købmand.

  Fri mig iøvrigt for jeres reklamekampagner om at kunderne ejer butikkerne og at i tænker på dyrevelfærd for mig.
  Man har snart ikke lov at tænke selv i Danmark længere - heller ikke for dem på Christiansborg.

 • Anmeld

  Per Karlsen · Redaktør

  Fake news

  Det er en skandale, at COOP ikke er bekendt med, at okse- og kalvekød er et restprodukt af mælkeproduktionen i DK. Hvis vi skulle følge hendes vanvittige forslag, skulle mælk og mejeriprodukter beskattes, hvilket dog heller ikke løser noget som helst. Hun glemmer også, at vi snart er 9 mia. mennesker på jorden, som skal brødfødes. Mange millioner dør allerede nu af sult....
  Klimakamp er fuldkommen sekundært og komplet irrelevant, så længe befolkningstilvæksten er så høj som den er - og mennesker sulter....

 • Anmeld

  Birger · Folkepensionist mange år endnu??!!

  Mangelvare

  I løbet af de næste få år, kommer vi til at spise mad der er produceret på fabrikker. Fabrikker der laver alt fra mælk til kød, uden at der er noget der ligner det vi kender fra i dag.
  Indtoget af ikke naturligt produceret mad har allerede vist indtog og måske også berettigelse (for allergikere).
  Det er nu muligt at få mad der ligner og smager af "rigtig" mad.
  Det er selvfølgelig soya-produkterne jeg tænker på.
  Og det er måske og meget heldigt, for bierne DØR.
  Der er mange liv der er afhængige af at vi har et velfungerende landbrug og frugt virksomheder. - Uden bierne er det lidt ligemeget.
  Vi kan begynde med at redde os selv og den mad vi gerne vil indtage
  STOP for pesticidindustriens udryddelse af livet på jorden.
  Jorden går under - så hjælp til selvhjælp - tak
  Klimaændringerne hjælper også med til en stille tilbagegang for jorden i almindelighed og de levende væsener i særdeleshed.
  Politisk handling - så skal der skiftes regering, så det er væk fra at penge er vigtigere end mennesker - lige nu er det ulven der vogter.
  Det var bare det jeg ville sige!!

 • Anmeld

  Peter Poulsen · Metering engineer

  Per Karlsen, befolkningstilvæksten falder

  Snak om Fakenews.....
  Så skal jeg lige korrigere med nogle facts:

  1. Jordens fødselstal er faldende. Det samlede befolkningstal er fortsat stigende, men det skyldes kun længere levealder. Således vil det samlede befokningstal falde i løbet af 30 år eller deromkring.
  Det skyldes....
  2. Andelen af fattige på Jorden er siden 60'erne faldet fra 90% til 10% - dette til trods for periodens voksende befolkningstal. Fødselstalskurven falder ved omkring en årlig indkomst på 10.000$ pr. capita.

  Verdens befolkning sulter generelt ikke. Sult relaterer for det meste til lokale katastrofer - nogle gentagne.
  Det har overordnet intet med klima at gøre....ihvertfald ikke menneskeskabt, da isen har smeltet i 12.000 år - siden den sidste istid sluttede og den nuværende interglaciale varmeperiode indtrådte. (Gæt engang hvilken dyrerace som oplevede størst fremgang på grund af denne ikke-menneskeskabte opvarmning: mennesket.

  I guder at man skal forklare det igen og igen.....

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Hvem påstår det?

  Nej, naturligvis kan vegetarer ikke frelse verden - alene. Men vi kan give et troværdigt og gennemtænkt bud på hvordan det kan gøres. Og én af måderne er ved at der skæres kraftigt ned for kødproduktionen.
  Kødproduktionen lægger i dag beslag på store landbrugsarealer, der udelukkende bruges til dyrkning af dyrefoder. Her i landet drejer det sig op mod 70 pct. af landbrugsarealet. Hertil kommer så det areal i bl.a. Argentina og Brasilien, hvor der dyrkes soya, der hældes direkte i svinene, som vi så eksporterer til andre lande, der heller ikke kan finde ud af at ernære sig på fornuftig vis.
  Det er en skrøne, at danske kødprodukter medvirker til at afhjælpe sulten i verden, for dansk svine- og oksekød eksporteres til lande, hvor der ikke er sult, dvs. industrilande, hvor folk tjener nok til at kunne betale for det dyrere importerede danske kød.
  De, der virkelig sulter fx i Afrika og dele af Asien de lever primært af vegetabilier, for de har ikke råd til at spise kød.
  Hvis vi i stedet for at dyrke svinefoder på vores landbrugsjorder, dyrkede korn og vegetabilier fx bønner, linser mv., så ville udbyttet herfra kunne ernære langt flere mennesker - billigere, sundere og med langt mindre miljøbelastning, end det sker i dag.
  Med far for, at få Peter Poulsen på nakken, så må jeg bedrøve ham med, at hans og familiens kødspiseri er noget af det mest miljøskadelige.
  Hvis Poulsens familie endelig skal spise kød, så er der jo fisk og hjemme"dyrkede" høns som et fornuftigt alternativ.
  Jeg er fast kunde i Brugsen og Irma, og køber mest mulig økologisk. Jeg har aldrig været ude for, at de grøntsager jeg køber, rådner inden jeg når u da f butikken. Og heller ikke at de skulle have dårligere holdbarhed, end pesticid-grøntsager. Til gengæld smager de langt bedre, og så er det jo rart at tænke på, at de ikke indeholde alskens giftstoffer, som Peter Poulsen åbenbart gerne vil udsætte sin krop for. Ja, folk er jo underlige.
  Jeg synes Brugsen gør en god indsats for at få folk til at spise mere grønt, men man kunne sagtens gøre langt mere for at få folk til at spise minde kød, og pesticidholdig mad.
  I min lokale Brugs, da er der opstillet kølemontre med kød overalt i butikken, også på steder hvor det ikke er relevant. Det gælde fx i grøntafd., i kolonialafd., foran vinreolen og foran mejeriafd. Hertil kommer 5 ca. 10 m lange åbne kølediske, der bugner af kød i alle afskygninger.
  I annoncer i aviserne i tilbudsaviserne er der kød på stort set alle sider, til ultra lave priser osv. Så det er ikke noget at sige til, at folk opfatter kød som det naturlige førstevalg, når der skal købes ind. På den måde er kødet det primære, og det grønne er tilbehøret.
  Det burde være omvendt, som det fx i mange Middelhavslande bl.a. Grækenland. Her er grøntsager det primære, mens kød - og det er ofte fisk - er tilbehøret. Sådan burde det også være her til lands - så længe kød endnu indgår i den daglige kost.
  Eller man kan gøre som fx i Indien, hvor kød kun spises til visse højtider, mens man til hverdag lever vegetarisk.
  Og så er praktisk råd til COOP for at sætte fokus på madens miljøbelastning. Begynd at indregne CO2-forbruget for importerede fødevarer. Fx et kilo avocados fra Peru udleder så og så meget CO2 pga. den lange transport. Regn ud hvor meget det koster, mærk varen med CO2-forbruget og lad os kunder betale det ekstra.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Peter, du har evigt ret.


  Alligevel vil vi se en vej mod at alt mad laves i aboratorier i en overgang ikke bare væk fra at spise det døde dyr, mælken og det den konserverede drik vinen,
  men også væk fra at spise den døde sammenpressede mineralske plante kornet, som vi vender vrangen ud på , når vi maler den til mel og jordens rene jordsaft og den ugærede vin fra druerne,

  henimod en ren mineralsk kost om ca 2000 år.

  Men da vil mennesket ofgså være meget anderledes konstitueret med en krop, der skabes og gendannes ud fra vores egen vilje.

  Der var en grund til at Kristus serverede den ugærede jordsaft omdannet til vin, og brødet i sin vejledning af jordens mennesker væk fra kød,mælk og alkohol.

 • Anmeld

  Allan · Kemiingeniør

  Pesticider, økologi - og om det at respektere naturen og vore efterkommere.

  Det er en ulykke af dimensioner om traditionelt udviklet ny teknologi, herunder pesticider og andre syntetiske kemikalier, ikke har bidraget til et økologisk mindre uansvarligt landbrug - og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen velfærd, pædagogik, miljøteknologi og social retfærdighed med så uventet få ødelæggende konsekvenser for naturen, dyrevelfærden, folkesundheden, vort samfunds svagest stillede individer samt ikke mindst vore efterkommere og den fremtid vi stiller dem i udsigt.

  COOP opfordres hermed til ikke at lægge hindringer i vejen for en markant reduktion i forbruget og produktionen af animalske fødevarer.