Debat

EL: Omlægning til vegetarkost kan ikke overlades til markedskræfterne alene

DEBAT: Det er ikke nok, at vi lægger mindre kød i indkøbsvognen, og at supermarkederne får plantefars i køledisken. Der er også et politisk ansvar i at skabe rammer, der giver mulighed for at vælge mere plantebaseret mad, mener Søren Egge Rasmussen (EL).

Vi kan ikke overlade omlægningen til plantebaseret kost til markedskræfterne alene. Der er også brug for et politisk ansvar, mener Søren Egge Rasmussen (EL).
Vi kan ikke overlade omlægningen til plantebaseret kost til markedskræfterne alene. Der er også brug for et politisk ansvar, mener Søren Egge Rasmussen (EL).Foto: /ritzau/Søren Bidstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Fødevareordfører

For blot et par år siden ville det være utænkeligt, at en debat om plantefars kunne foregå andre steder end i et perifert forum for inkarnerede veganere. Men de sidste par måneder har debat om plantefars og nødvendigheden af, at vi går over til en mere plantebaseret kost, fyldt på de på social medier og har ad flere omgange fået plads i den bedste sendetid på TV.

Årsagen var, at Dansk Supermarked og COOP i december og januar annoncerede, at de ville begynde at sælge plantefars i deres butikker, og det kan måske undre, hvorfor lidt hakket grønt, der skal ligne hakket kød, i en køledisk pludselig kan skabe så stor debat.

Men måske er det ikke så underligt. For plantefarsen synes at være et symbol på, at der i denne tid sker et nybrud på fødevareområdet. Og nybruddet kommer med en kraft og en størrelse, som uundgåeligt vil afføde en vis konflikt i forhold til det etablerede fødevaresystem. De plantebaserede fødevarer gør i disse år sit indtog både i Danmark og internationalt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er i samfundets interesse, at vi bevæger os henimod et mindre kødforbrug, og i højere grad erstatter kødet med vegetarretter. Derfor er der også et politisk ansvar, der skal løftes.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Fødevareordfører

Det plantebaserede fødevaremarked globalt er så stort, at der er tale om en international mega-trend. Der er en kraftigt stigende efterspørgsel efter plantebaseret kost, og virksomheder og investorer satser på plantebaserede fødevarer.

Med denne nye udvikling følger, som det i øvrigt også gjorde med økologisk produktion, et nyt marked, der både rummer afsætnings- og udviklingsmuligheder for danske producenter og dermed også danske arbejdspladser.

Som en af verdens mest kødproducerende og kødspisende nationer har vi et kæmpe ansvar for at fremme en omstilling henimod et samfund, der skruer ned for den animalske produktion og henimod et fødevareindtag, der er langt mere bæredygtigt.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Fødevareordfører

En række af Danmarks fødevarevirksomheder og de fleste af landets supermarkedskæder ser da også det plantebaserede fødevareområde som et helt centralt fremtidigt marked og satser i stigende grad på det. En udløber heraf er blandt andet den omdiskuterede plantefars i køledisken.

Det er bare ikke nok
Det er alt sammen virkelig positivt. At den enkelte borger tager et ansvar for at leve mere grønt, og at supermarkederne får havremælk og grøntsagsfrikadeller på hylderne. Men det er bare ikke nok, hvis omstillingen skal op i et tempo, der svarer til udfordringerne på klimaområdet, vi står overfor. Vi skal op i et langt højere gear og også dreje på nogle af de kollektive rammer i samfundet for at fremme udviklingen.

For udfordringerne med kød på menuen rækker også ud over hensynet til klimaet. Verdenssundhedsorganisationen WHO og mange andre forskere har slået fast, at indtag af kød forbindes med kræft og en lang række andre sygdomme, hvilket selvfølgelig også sætter spor i statens sundhedsbudget. Derudover er de negative konsekvenser af vores enorme kødproduktion på dyrevelfærden tydelig for enhver.

Med andre ord er det åbenlyst, at det er i samfundets interesse, at vi bevæger os hen imod et mindre kødforbrug, og i højere grad erstatter kødet med vegetarretter. Derfor er der også et politisk ansvar, der skal løftes, og vi kan ikke overlade omstillingen til markedskræfterne alene.

Og det ansvar kan vi blandt andet være med til at løfte ved at skabe nogle kollektive rammer, der gør, at man i langt højere grad har mulighed for at vælge plantebaseret kost. På hospitalerne, i vuggestuen, på plejehjemmene og på de offentlige arbejdspladser.

Økologisk og plantebaseret kost i offentlige køkkener
Enhedslisten fremsatte for kort tid siden forslag i Folketinget om at oprette en pulje til at fremme økologisk og plantebaseret kost i de offentlige køkkener, som der desværre ikke er flertal for. Vi vil dog forsøge at lande en beretning, der peger frem mod en indsats på det her område efter et folketingsvalg.

Indtil da må vi sætte vores lid til, at de nyvalgte regions- og lokalpolitikere tager opgaven på sig på trods af de udfordringer, det giver at omlægge de offentlige køkkener uden et statsligt økonomisk tilskud. En udfordring, som en stor del af kandidaterne til regions- og kommunalvalget gav udtryk for, at de ville arbejde for.

De offentlige køkkener er en af de store tandhjul i omstillingen, og går man foran her, viser erfaringen fra økologiomlægningen af de offentlige køkkener, at så vil landbrugserhverv og forarbejdningsvirksomheder udvikles i takt hermed.

Så hermed en opfordring til alle de nyvalgte regions- og kommunalpolitikere om at tage fat på den vigtige opgave med at få mere plantebaseret mad ind i de offentlige køkkener. Det vil være et vigtigt skridt, hvor vi sammen kan bidrage til at løse en række forbundne udfordringer, der knytter sig til landbrug, fødevarer, klima og sundhed.

I Enhedslisten har vi en mission om at omlægge til 100 procent økologisk landbrug og reducere den animalske produktion. Som en af verdens mest kødproducerende og kødspisende nationer har vi et kæmpe ansvar for at fremme en omstilling henimod et samfund, der skruer ned for den animalske produktion og henimod et fødevareindtag, der er langt mere bæredygtigt. Det vil indiskutabelt betyde flere fødevarer, der er baseret på planter, og give mulighed for at brødføde flere mennesker.

Som fødevareordfører og mangeårig vegetar håber jeg også, at satsningen på mere plantebaseret kost vil blive tænkt sammen med omlægningen til økologi, og at fødevarekvalitet kommer i højsædet. At vi har for øje, at overgangen til en mere plantebaseret kost i de offentlige køkkener også i høj grad knyttes sammen med gode, lokale og økologiske råvarer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00