Fiskerne frygter at blive kastet for hajerne i sidste udkald for Brexit

FORHANDLING: Fiskeriet er stadig den største forhindring for en aftale mellem EU og briterne. EU afviser britisk tilbud, som udelukker en række af de fiskearter, som Danmark fisker efter i britiske vande, mens fiskerne frygter det værste.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis LundRikke Albrechtsen

Vores værste frygt er selvfølgelig, at fiskeriet kommer til at betale for en aftale, som på alle måder er gunstig for Storbritannien.

Esben Sverdrup-Jensen
Direktør, Danmarks Pelagiske Producentorganisation

Hvis byrderne ikke er ligeligt fordelt i aftalen med Storbritannien, så må man forvente, at der kommer et internt opgør omkring fordelingen af kvoter.

Esben Sverdrup-Jensen
Direktør, Danmarks Pelagiske Producentorganisation

KØBENHAVN/BRUXELLES: Spørgsmålet om fiskeriet i britiske vande efter 1. januar er stadig den største knast i forhandlingerne mellem EU og briterne om den aftale, der skal regulere deres fremtidige forhold.

Onsdag afviste EU’s chefforhandler, Michel Barnier, et britisk forslag om at reducere adgangen for europæiske fiskere til britisk farvand med 35 procent og helt udelukke arter som sild, makrel og tobis, som danske fiskere fisker efter, fra aftalen.

Adgangen til at fiske disse såkaldte pelagiske fisk skulle i stedet være genstand for forhandling fra år til år i den sammenslutning af kyststater omkring det nordøstlige Atlanterhav, der ud over EU tæller Island, Norge, Storbritannien, Rusland og Danmark på vegne af Færøerne og Grønland.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00