Debat

FødevareDanmark: Selvfølgelig er der råd til at hjælpe leverandørerne

DEBAT: Ikke bare caféer og restauranter er hårdt ramte af manglende hjælpepakker. Leverandører, cateringsselskaber og kantiner oplever aflysninger i lange baner og har brug for kompensation, skriver Torsten Buhl.

Vi ved at der er penge nok i statskassen til at hjælpe branchen, så det må være lysten der mangler, skriver Torsten Buhl. 
Vi ved at der er penge nok i statskassen til at hjælpe branchen, så det må være lysten der mangler, skriver Torsten Buhl. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Buhl
Direktør, FødevareDanmark

Det kan siges kort: Når regeringen udvirker, at forretningsgrundlaget forsvinder under et helt og fuldstændig sagesløst erhverv, så tilsiger al anstændighed, at man yder en form for kompensation.

Det gjorde regeringen i foråret, da den lukkede Danmark ned, men når den nu gør det igen, om end i mindre skala, så gør den det kun for nogle udvalgte segmenter, nemlig dem, som rammes ved lov. Der er imidlertid mange andre, der er ramt.

Det siger jo for eksempel sig selv, at når regeringen indtrængende opfordrer arbejdsgiverne til så vidt muligt at sende medarbejderne hjem, så rammer det dem, der leverer mad og drikke til kantinerne og til mødearrangementer med videre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dem kan man da ikke bare lade i stikken, når man på denne måde fjerner deres forretningsgrundlag – blot fordi man ikke forbyder dem at drive virksomhed? Jo, åbenbart.

Caféer og restauranter hårdt ramt
Opfordringerne fra regeringen kommer vel at mærke oven på et forår, som ramte de samme virksomheder hårdt, hvorfor de er særligt hårdt pressede nu.

Hvis regeringens forklaring er, at der ikke er råd til mere, er det en falsk forklaring for så vidt, som der er lige så meget råd, som der hele tiden har været.

Torsten Buhl
Direktør, FødevareDanmark

Hjælpepakkerne fra foråret hjalp, men kompenserede jo ikke 100 procent, så der er mindre at stå imod med nu end dengang. Havde hjælpepakkerne ikke været der i foråret og hen over sommeren, ville det have været katastrofalt for virksomhederne og deres medarbejdere. Den situation er de i nu.

I en spørgeundersøgelse i september spurgte vi i FødevareDanmark medlemmerne om, hvad coronakrisen har betydet for dem. Cirka 65 procent svarede, at de havde været nødt til at opsige eller hjemsende medarbejdere. Cirka 75 procent frygter for virksomhedens eksistens, hvis coronakrisen fortsætter, og regeringen ikke understøtter med hjælpepakker. Alle (100 procent) svarede, at de har oplevet aflysninger som følge af restriktioner.

Så jo, situationen er dødsensalvorlig for mange andre end cafeer og restauranter og deres leverandører. Nu senest er også leverandører til ”private fester” blevet omfattet af hjælpepakken. Det er godt og vel en obligatorisk følge af, at der nu også er grænser for afholdelse af sådanne arrangementer. Men der er stadig alt for mange virksomheder, der gisper efter vejret.

Læs også

Kun lysten mangler
Fyringer og lukninger rammer i øvrigt ikke mindst mennesker af anden etnisk oprindelse end dansk, fordi det i vidt omfang er dem, der arbejder i køkkenerne i cateringvirksomhederne.

På den måde modarbejder regeringen nu også sin egen hensigt om at få flere af denne befolkningsgruppe i arbejde. I det hele taget vil mange af de penge, man nu sparer på kompensation, i stedet skulle udbetales som understøttelse.

Hvis regeringens forklaring er, at der ikke er råd til mere, er det en falsk forklaring for så vidt, som der er lige så meget råd, som der hele tiden har været.

Den 1. september kunne man læse på Berlingske.dk (i en omtale Økonomisk Redegørelse fra Finansministeriet), at af de 65,3 milliarder kroner, der i foråret blev afsat til kompensation for virksomheders faste omkostninger under Corona-krisen, er forventningen nu, at der kun bliver brugt 10 - 15 milliarder.

Der er altså rigtig mange penge ”til rest” til at redde virksomheder for på denne konto – og dermed ingen som helst legitim begrundelse for at lade være.

Det kan kun være lysten, der mangler.

Dokumentation

Tema: Corona i restaurationsbranchen

Coronapandemien har kostet dyrt for de danske caféer og restauranter. Mange har allerede måtte lukke, turisterne udebliver fortsat, og ingen kan spå om, hvor længe det varer. 

Mens branchen stort set var nedlukket i foråret, er der i dag påbud om blandt andet mundbind på alle restauranter og lukketid kl. 22. 

Det koster dyrt på de enkelte restauranter og caféer, men også i hele fødevarekæden, som leverer til branchen.

Danmark har de sidste 15-20 år opbygget et verdenskendt renommé for vores restauranter og fødevarer i topklasse. Men hvordan ser det ud, når corona er ovre? 

Altinget inviterer en række aktører inden for branchen til at debattere fremtiden for restaurationsbranchen. Hvordan har de politiske tiltag indtil nu påvirket erhvervet? Hvordan kan politikerne hjælpe fremadrettet? Hvad skal der til for at redde branchen?

Panelet består af:
Lars Ramme Nielsen, Dansk Erhverv
Kirsten Munch Andersen, Horesta
Torsten Buhl, FødevareDanmark
Franciska Rosenkilde (ALT), kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune
Jan E. Jørgensen (V), 1. viceborgmester og formand for By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Buhl

Adm. direktør, FødevareDanmark, adm. direktør, Danske Slagtermestre

0:000:00