Fødevarefolk: Vi har ikke råd til mere EU-samarbejde

EU: Danske universiteter må stoppe deres taberstrategi, og Helge Sander må sørge for, at EU-projekter kan medfinansieres, siger forsker og fødevareformand.
Uffe Laursen

Det er sgu dumt, undskyld jeg siger det. Resultatet er jo, at alle taber.

Leo Larsen
Formand, Det Nationale Fødevareforum
Universiteterne må åbne op over for hinanden, og videnskabsminister Helge Sander (V) må sørge for penge til medfinansiering, hvis han mener regeringens mål om, at Danmark skal hjemtage tre procent af EU's forskningsbudget, alvorligt. Det siger både formanden for Det Nationale Fødevareforum, Leo Larsen, og dekan Just Jensen fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

Enige med kritisk rapport 
Begge er enige i store dele af den kritik, som en rapport fra Syddansk Universitet retter mod den danske forskningsindsats på EU-området. Især punktet omkring den dårlige koordinering, der betyder, at flere danske forskere søger EU-penge til sammenlignelige projekter og alligevel bliver sorteret fra.

"Når man kigger på nogle af de EU-calls, der kommer, er det meget tydeligt, at der kun kommer ét forslag igennem, og så virker det vanvittigt, at vi i Danmark sender syv ansøgninger afsted i stedet for at samle kræfterne om ét godt forslag. Det giver ikke et professionelt indtryk, heller ikke hos dem, der sidder og skal bedømme ansøgningerne," siger Just Jensen og henviser til den del af chefkonsulent Arne Jensens rapport, der peger på, at man i indkaldelser under det nuværende rammeprogram FP7 inden for et enkelt område har oplevet op mod 13 projektansøgninger med dansk deltagelse, hvoraf ingen i den sidste ende blev vurderet egnet til at få støtte.

"Vi er enige om i Det Nationale Fødevareforum, at hvis det fortsætter som nu, så bliver det svært at leve op til regeringens målsætning for EU-området. Derfor vil vi på en konference til december prøve at banke ind i hovedet på aktørerne, hvor uhensigtsmæssigt det nuværende system er," siger Leo Larsen om den manglende koordinering og de parallelle danske ansøgninger.

0:000:00