Kommentar af 
Kasper Fogh Hansen

Fødevarekrisen er mindre sexet at tale om, men det er her, millioner af liv er på spil

Klimaændringer og krigen i Ukraine har ændret fødevaresystemet for altid. Produktionen af særligt hvede og majs mindskes i sådan en grad, at de dystopier, vi engang frygtede, er blevet hverdag i supermarkedet. Der skal handles før prisen - ikke bare på korn - bliver for høj, advarer formand for Foreningen Madens Folkemøde.

Konsulenthuset McKinseys scenarie for verden i 2023 er, at det underskud af hvede og majs til verden bliver fordoblet næste år. Det svarer til at der ikke kommer mad på verdensmarkedet til cirka 250 millioner mennesker.
Konsulenthuset McKinseys scenarie for verden i 2023 er, at det underskud af hvede og majs til verden bliver fordoblet næste år. Det svarer til at der ikke kommer mad på verdensmarkedet til cirka 250 millioner mennesker.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kasper Fogh Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg ville så gerne skrive om noget sexet og lækkert. Og så ender jeg alligevel med at skrive om gødning. Eller rettere om gødning, krig og en fødevarekrise, der kun lige er begyndt.

2022 er ved at slutte, og det vil være året, der forandrede vores – verdens – fødevaresystem for altid.

Det danske valg har ingen indflydelse på det, men det er mærkeligt alligevel – efter det her år – at se, hvor lokal og afkoblet fra den globale realitet debatten om natur, fødevarer og landbrug er i det her land.

Ekstremt vejr, krig og overbefolkning har rykket kriser, vi talte om som mulige dystopier, helt ind i hverdagen, i supermarkedet.

Klimaforandringer er ikke længere et fremtidsscenarie. Oversvømmelser i Pakistan, tørke og begyndende ørkendannelse i Europa. Katastrofal hungersnød syd for Sahara, især i Somalia, som skaber nye flygtningestrømme. Krigen i Ukraine eksponerede en verden afhængig af ekstremt smalle forsyningskæder fra få store, brødkurve - især hvede, majs og madolie fra Ukraine og Rusland.

Mange steder i Europa er prisen på brød – den vigtigste kilde til kalorier – steget med 30 % det sidste år. I England er essentielle fødevaregrupper steget 65 %.

Europas høst og udbytte i år er voldsomt påvirket af tørke. Det er næste års fødevarer, der visnede på markerne i Spanien i år. I Afrika, hvor man generelt er dybt afhængig af at importere sine essentielle fødevarer, er fødevarepriserne mange steder steget med 300 % siden krigens begyndelse.

Det er verdens fattigste mennesker, der har fået tredoblet prisen på hver et måltid.

Næste år bliver værre. I år er der formentligt kommet 15 – 20 millioner tons mindre hvede og majs på verdensmarkedet, især på grund af krigen i Ukraine.

Sikkerhedspolitisk er mad og gødning ved at blive det nye olie. I en verden med voksende befolkninger og mindre landbrugsjord på grund af klimaforandringer, er adgangen til billig mad lige så vigtig som energi

Kasper Fogh Hansen

Konsulenthuset McKinseys scenarie for verden i 2023 er, at det underskud af hvede og majs til verden bliver fordoblet næste år. Det svarer til at der ikke kommer mad på verdensmarkedet til noget der minder om 250 millioner mennesker.

Verden vil altså mangle mellem 23 og 40 millioner tons hvede og majs næste år i forhold til før krigsåret.

Det skyldes en række ting. Krigen kommer til at reducere udbyttet i et af verdens rigeste landbrugslande, Ukraine, med mellem en tredjedel og halvdelen. Det er svært at ligge i en skyttegrav og dyrke sine marker samtidigt. Rusland har heller ikke let ved at få sine fødevarer ud til verdensmarkedet.

Verdens lande begynder at beskytte deres hjemmemarkeder og stopper med at eksportere fødevarer, også for at holde priserne nede på hjemmemarkedet.

Både diktatorer og folkevalgte er pinligt klar over, at det arabiske forår startede med en fødevarekrise, ikke et brændende behov for politiske forandringer.

Tyrkiet for eksempel stoppede hurtigt for eksport af de vigtigste fødevaregrupper allerede i februar – skal man forstå Tyrkiets mærkelige dobbeltrolle i forhold til Rusland, skal man forstå, at Tyrkiet ikke kan brødføde sig selv. Og er afhængig af russiske og ukrainske fødevarer. Det gælder mange lande i verden.

Sikkerhedspolitisk er mad og gødning ved at blive det nye olie. I en verden med voksende befolkninger og mindre landbrugsjord på grund af klimaforandringer, er adgangen til billig mad lige så vigtig som energi. Fødevarer er med ét slag blevet sikkerhedspolitik. 

Læs også

Kan Indien brødføde sin enorme befolkning uden billig, russisk kunstgødning eksempelvis? De har måske ikke friheden til at kaste trosserne til styret i Moskva og bakke Vestens blokade op. 4

Og så kommer vi til det sidste og mest uoverskuelige problem: Gødning.

Hele verden er ”undergødet”. Når jeg sætter det i citationstegn, er det fordi, at det er miljømæssigt helt uforsvarligt, at kloden bruger så meget kunstgødning – men det er bare også umuligt at se verden blive mæt uden. Lige nu i hvert fald.

Gødning består oftest af den hellige treenighed: N, P og K – som alle kender fra deres have eller altankasser.

N – nitrogenen - bliver produceret med en ekstremt energiintensiv proces der hedder Haber-Bosch.

Naturgas er den energikilde, man har brugt – og gaspriser og Ruslands dominans af gasmarkedet har nedbragt produktionen og tilgængeligheden. 60 % af Europas produktion er lukket. 80 % af prisen på gødning er prisen på energien, og så kan man selv regne resten ud 5.

K’et er kalium, og det kommer fra potaske, og her sidder Rusland og Belarus på 1/3 af verdens reserver. Prisen på potaske er steget 178 % på et år 6. På to år er priserne på gødning tredoblet. Sådan groft sagt.

hvad er resultatet af en verden med mindre mad? Det er inflation. Det er økonomisk krise både i husholdningerne og i regeringerne, der kommer til at kæmpe for at holde fødevarepriserne nede.

Kasper Fogh Hansen

Det betyder, at landmænd i hele verden ikke kan købe eller køber mindre kunstgødning. Fjerner man kunstgødning helt fra mange af de her store afgrøder, vil udbyttet falde med 50 %.

Den afrikanske udviklingsbank forventer, at udbyttet i Afrika vil falde med 20 % næste år. Det er et helt kontinent, der mister en femtedel af den mad, der produceres. Man kan slet ikke få de her tal ind i hovedet.

Konfrontationen med Rusland kræver ikke kun, at vi skruer ned for temperaturen og bider tænderne sammen en vinter eller to.

Hvad gør vi hvis millioner af mennesker, nogen i Europa men de fleste i Afrika og Mellemøsten, ikke kan købe mad? Sult er noget helt andet end fald i BNP og 19 grader i offentlige bygninger.

For hvad er resultatet af en verden med mindre mad? Det er inflation. Det er økonomisk krise både i husholdningerne og i regeringerne, der kommer til at kæmpe for at holde fødevarepriserne nede.

Og worst but likely case: Hungersnød, krig, brændende byer og menneskeracer på flugt.

Det er svært at læse McKinseys analyser af de næste års fødevaresituation som andet end et forsvarsel om et virkeligt Hunger Game.

Meget kan nå at blive bedre. Krigen kan stoppe, gassen kan blive billig. Men meget af det vi spiser næse år er plantet i år.

Der er mange der forventer at energipriserne falder. Men det samme er bare ikke tilfældet for fødevarepriserne.

Uanset hvad, er der nogle meget store globale spørgsmål, som også Danmark skal til at engagere sig i.

Det gælder om at skabe større fødevaremæssig uafhængighed i den tredje verden. Det handler om at nedbringe afhængigheden af kunstgødning. Det gælder om at hjælpe med landbrug i de egne af verden, der bliver ødelagt at klimaforandringer.

Lige om lidt bliver korn måske så dyrt, at der ikke længere er nogen forretning i at køre kornet gennem en gris, før vi spiser det.

Det er alt sammen meget mindre sexet og æstetisk end at tale om sommerfuglearter i Danmark. Men det er her, der er millioner af liv og civilisationer på spil.

Men en ting er sikkert: Hvis de her spørgsmål udvikler sig, som jeg og mange andre frygter, så vil en lang række andre bæredygtighedshensyn bliver fejet til side i akutte tiltag, der skal stabilisere fødevaresituationen i de egne af verden, der ikke kan brødføde sig selv.

På den måde er der også en anden krig på vej: Krigen mellem globale og lokale bæredygtighedshensyn.

Vi vil redde sommerfuglen, og beskytte sårbar natur. Men der skal også produceres til en klode, der bliver ødelagt af klimaforandringer og overbefolkning.

Biodiversitet og naturlig fødevareproduktion kommer til at kollidere med kravene om mere intensiv og ressourceeffektiv fødevareproduktion – som både klimahensyn og humanitære interesser vil insistere på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Fogh Hansen

Public affairs-rådgiver med ansvar for tech og medier, Rud Pedersen, bestyrelsesformand, Madens Folkemøde
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00