Debat

Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri: En ny havplan bør være mere bæredygtig og mindre "business as usual"

En ny havplan bør indeholde planer om at sikre mere havgræs og nye udviklingsområder for det skånsomme fiskeri og stoppe dumpning af havslam, skriver Søren Jacobsen, formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.

Hvis man vil have en mere bæredygtig havplan, skal nogle af de beskyttede havområder genovejes. De er nemlig kerneområder for det skånsomme fiskeri, skriver formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Søren Jacobsen.
Hvis man vil have en mere bæredygtig havplan, skal nogle af de beskyttede havområder genovejes. De er nemlig kerneområder for det skånsomme fiskeri, skriver formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Søren Jacobsen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Søren Jacobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg havde faktisk glædet mig til, at Danmark skulle have sin første Havplan.

Havplaner skal ifølge EU-direktivet fremme en bæredygtig økonomisk vækst og en bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer.

Temadebat: Kan en ny havplan sikre havmiljøet?

Regeringens første udkast til en havplan er blevet kaldt “skandaløs i sin mangelfuldhed” og har været kritiseret fra mange sider, siden regeringen i marts sendte den i seks måneders høring. Der er indkommet et hav af kritiske høringssvar, hvor en hel del kritiserer havplanen for at skade havnaturen mere end den gavner.

Men på den seneste Finanslov blev det besluttet, at der skal forhandles en ny plan i løbet af foråret 2022. 

Derfor sætter Altinget Miljø i en ny temadebat spot på, hvordan vi kan ændre den nuværende havplan til det bedre. Det gør vi med spørgsmålene:

  • Hvilke mest væsentlige mangler har den nuværende havplan?
  • Hvad skal der til for, at en ny havplan sikrer den nødvendige naturbeskyttelse i havmiljøet?
  • Hvordan skal tiltagene udmøntes?
  • Hvilke økonomiske, sociale samt miljø- og sikkerhedsmæssige hensyn bør der tages?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi kystfiskere er komplet afhængige af en sund natur i havet. Vores fiskeri er skånsomt, så der er næsten ingen påvirkning af havbunden, og fisken, vi lander, har et meget lavt klimaaftryk. Det er også et fiskeri med minimal eller ingen bifangst af småfisk. Vi leverer med andre ord mad uden et særligt stort aftryk på vores fælles klode.

Jeg havde derfor regnet med, at havplanen – som direktivet foreskriver – ville sikre både naturen i havet og det skånsomme fiskeri.

Men jeg blev godt nok slemt skuffet. Havplanen er nemlig elendig, da den faktisk øger presset på naturen. Den er mere ”business as usual”, og der er ingen nye udviklingsområder til skånsomt fiskeri. Øv!

Derfor blev jeg glad, da man i forbindelse med årets finanslov meldte ud, at havplanen nu skal forhandles med Folketingets partier. Målet er en mere bæredygtig retning for det danske hav. Nu glæder jeg mig igen.

Nogle af de foreslåede steder for beskyttelse af havet er kerneområder for det skånsomme fiskeri. Det nytter ikke. For så lukker man jo netop de mest skånsomme fiskerimetoder ned, som skal være en del af den grønne (blå) omstilling.

Søren Jacobsen
Formand, Foreningen for Skånsomt Fiskeri

Beskyttede områder bør gentænkes

Der er dog et par områder, hvor jeg håber, at havplan 2.0 forbedres betydeligt.

Det skånsomme fiskeri skal udvikles og fremmes. Minimum 20 procent af de gode danske fiskepladser skal forbeholdes kystfiskerne. Sådan får den grønne omstilling af fiskeriet nemlig de bedste forudsætninger.

En del af Folketinget har sammen med regeringen allerede foreslået Bælthavet som et sådant område. Det er godt. Men vi skal også have de andre havområder med.

De fuldt beskyttede områder, som nu er en del af havplanen, skal gentænkes.

De ligger nemlig kun der, hvor der ikke allerede er eksisterende tilladelser til olie- og gasindvinding, havvind, energiøer, råstofindvinding, klapning, CO2-lagring eller akvakultur. Den eneste aktivitet i områderne er fiskeri.

Faktisk er nogle af de foreslåede steder kerneområder for det skånsomme fiskeri. Det nytter ikke. For så lukker man jo netop de mest skånsomme fiskerimetoder ned, som skal være en del af den grønne (blå) omstilling.

De fuldt beskyttede områder bør i stedet placeres der, hvor de gavner både natur og skånsomt fiskeri mest – ellers giver havplanen ikke mening, hvis målet er en bæredygtig økonomisk vækst.

Vi kan ikke fortsætte med at bruge havet som losseplads

Vi må tilbage til tegnebrættet og ikke frede andre sektorer som for eksempel råstofbranchen, når stregerne skal sættes. 

Med den nuværende havplan øges råstofindvinding markant, til trods for at myndighederne anerkender, at det er en ødelæggelse af natur, og at det kan påvirke fiskebestandene negativt.

Havgræs optager store mængder CO2 og kan dermed på den lange bane være med til at gøre det skånsomme kystfiskeri endnu mere grønt. Så et mål med havplanen bør efter min mening også være at få meget mere havgræs.

Søren Jacobsen
Formand, Foreningen for Skånsomt Fiskeri

Det kan ikke være rigtigt. I en tid, hvor målet er mere natur, rammesætter man ødelæggelsen af havnatur og fiskenes levesteder. Det må og skal vi kunne gøre bedre, når anden halvleg skydes i gang. 

Man har heller ikke planer om at stoppe dumpning af havneslam. Det skal også laves om. Vi kan ikke tale om en grøn fremtid, men fortsat bruge havet som losseplads.

Klar til en bred dialog om et mere bæredygtigt fiskeri

Til sidst vil jeg nævne havgræs. Det kan syntes mærkeligt, at kystfiskerne går op i det. Men havgræs fungerer som skjulested og opvækstområder for fisk. Derfor vil mere havgræs betyde flere fisk.

Derudover optager havgræs store mængder CO2 og kan dermed på den lange bane være med til at gøre det skånsomme kystfiskeri endnu mere grønt. Så et mål med havplanen bør efter min mening også være at få meget mere havgræs.

Med det sagt, glæder jeg mig til havplanens anden runde. Jeg ser frem til saglige og åbne samtaler og en god dialog om prioriteringer.

Og så håber jeg, at alle forstår, at vi ikke kan fortsætte som hidtil. Vi bliver nødt til at ryste posen. Og vi kystfiskere ser frem til at ryste den i fællesskab med jer alle sammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00