Gammelt kød sendes ikke til Grønland

26/4-06: Fødevarer, som er forældede og derfor uegnede til menneskeføde, må hverken omsættes på det danske marked eller sendes til Grønland, svarer Fødevarestyrelsen.
Dokumentation
Spørger: Lars Emil Johansen (SIU)

Spørgsmål S 3918: Hvilken kontrol føres der med henblik på at sikre, at dele af de mange tons nedfrosset, forældet kød, som åbenbart i stort omfang handles på det danske marked og bruges inden for fødevareindustrien, ikke sendes til Grønland?

Svar fra ministeren: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jeg henholder mig:

"Fødevarer, som er forældede og derfor uegnede til menneskeføde, må hverken omsættes på det danske marked eller sendes til Grønland.

Offentlig fødevarekontrol i Danmark består, uanset hvor varen skal afsættes, af en gennemgang af virksomheden. Stikprøvevis foretages der kontrol af lagerbeholdningerne, blandt andet med holdbarhed og mærkning m.m. Forefindes forældede varer bliver de pålagt destruktion. Desuden foretages der en løbende vurdering af virksomhedernes egenkontrolprogram og egenkontrol. Et vigtigt element i egenkontrollen vil være procedure for håndtering af forældedevarer.

Via egenkontrollen bliver den tilsynsførende i stand til at vurdere virksomhedens drift over lang tid i stedet for det øjebliksbillede af fødevareproduktionen, som den gammeldags kontrol indebar. I dag tager Fødevarestyrelsens kontrolbesøg udgangspunkt i den egenkontrol, som virksomheden har udført. I dialog og samarbejde med virksomheden tages der stilling til, om egenkontrollen er tilstrækkelig til, at der er et tilstrækkelig højt niveau af fødevaresikkerhed på virksomheden."

Den seneste tids sager har vist et behov for at styrke den del af myndighedernes kontrolindsats, der er rettet mod svindel og omgåelse af reglerne. Jeg har derfor lanceret en nultoleranceplan på fødevareområdet, som skal sikre hurtige og skrappe reaktioner overfor de virksomheder, der gentagne gange bryder reglerne på fødevareområdet, herunder gennem salg af forældede fødevarer. Lovgivningen vedrørende indførslen af animalske fødevarer med henblik på omsætning i Grønland er delt mellem Grønlands Hjemmestyre og Fødevarestyrelsen. Hjemmestyret har ansvaret, når det gælder hensynet til folkesundheden, og Fødevarestyrelsen har ansvaret, når det gælder hensynet til dyresundheden.


0:000:00