Gjerskov: Ulande skal huskes i reformen

REFORM: Det er tid til at se på, hvordan vi kan fjerne de negative konsekvenser, som EU's landbrugspolitik har for landene uden for EU's grænser. Det mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Realistisk set når Danmark nok ikke at sætte det endelige punktum på reformen under EU-formandskabet. Men vi må sørge for at komme så langt som overhovedet muligt, og vi må sætte nogle kraftige fingeraftryk på det her - fingeraftryk, som ikke kan viskes ud igen, når et nyt formandskab tager over.

Nils Brøgger Jakobsen
Leder af kampagne- og politikafdelingen, Mellemfolkeligt Samvirke
Fakta
EU's fælles landbrugspolitik, CAP, består af regler og mekanismer, der regulerer produktion, salg og forarbejdning af landbrugsvarer i EU. Landbrugspolitikken har siden grundlæggelsen af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab i 1958 været en af de helt centrale politikker i EU.

Kilde: EU-Oplysningen

Det er ikke meget, hensynet til udviklingslandene har fyldt i diskussionerne om reformen af EU's landbrugspolitik, der skal vedtages inden 2014. Men det bør det gøre, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S), der for tiden leder forhandlingerne af landbrugsstøttereformen.

Ifølge hende er det netop nu, vi har muligheden for og forpligtelsen til at gøre noget ved de negative konsekvenser, det europæiske landbrugssamarbejde har for landene uden for EU.

"Historien har vist, at den fælles europæiske landbrugspolitik kan have store konsekvenser for landene uden for EU, og i udviklingslandene har de bestemt ikke brug for, at vi i den rige del af verden giver dem endnu flere problemer, end de i forvejen har," sagde hun tirsdag på en konference om reformen af landbrugspolitikken og konsekvenserne for udviklingslandene arrangeret af Landbrug & Fødevarer og NGO-netværket Concord.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00