Debat

Hjerteforeningen: Ansvarsfuld virksomhed søges

DEBAT: Ugens debattør er Kim Høgh fra Hjerteforeningen, der efterlyser fastfood-kæder, som vil indføre oplysninger om kalorier på deres menukort. Ordningen virker i udlandet og kan forebygge overvægt samt deraf afledte livsstilssygdomme, lyder det.

"Behovet for at gøre noget nu er stort. Kalorieindholdet i fastfood er højt, og danskerne
spiser stadig flere måltider uden for hjemmet," lyder det fra Kim Høgh, der opfordrer til kaloriemærkning i menukort. 
"Behovet for at gøre noget nu er stort. Kalorieindholdet i fastfood er højt, og danskerne spiser stadig flere måltider uden for hjemmet," lyder det fra Kim Høgh, der opfordrer til kaloriemærkning i menukort. Foto: Heidi Maxmilling
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Høgh 
Administrerende direktør i Hjerteforeningen

Om virksomheden
Driver I fastfoodrestauranter, caféer, tankstationer eller andre former for konceptstyrede spisesteder? Bryster I jer af at være en innovativ virksomhed, der tør gå foran og tage ansvar?

Så er I helt sikkert den virksomhed, som Hjerteforeningen søger et samarbejde med.

Om kalorier på menutavlen
Hjerteforeningen har sammen med Kræftens Bekæmpelse, Forbrugerrådet Tænk og Diabetesforeningen i årevis arbejdet på at få indført kalorier på menutavlen i Danmark. På skiltene i konceptstyrede kæder skal der stå, hvor mange kalorier den enkelte ret eller menu indeholder. Derved har forbrugeren mulighed for at træffe et oplyst valg.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Behovet for at gøre noget nu er stort. Kalorieindholdet i fastfood er højt, og danskerne spiser stadig flere måltider uden for hjemmet. I Danmark er 47 procent af den voksne befolkning overvægtige, og næsten hvert femte danske barn i niende klasse er overvægtigt. Stigende overvægt medfører flere tilfælde af hjerte-kar-sygdomme, så der er behov for at gøre noget.

Tomgang og tomme kalorier
I samarbejdets ånd blev der i 2012 nedsat en arbejdsgruppe bestående af Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Forbrugerrådet Tænk, Diabetesforeningen, McDonald’s, Burger King, Sunset Boulevard, Horesta, Varefakta og De Samvirkende Købmænd. Målet var at udarbejde anbefalinger til en frivillig ordning for indførelsen af kalorier på menutavlen. Arbejdsgruppen afsluttede arbejdet i juni 2013.

Her to år efter er armene faldet ned. Vi har siden godkendelsen af anbefalingerne ledt med lys og lygte efter en virksomhed, der tør og vil gå foran og implementere kalorier på menutavlen. 

Hjerteforeningen kunne ikke få armene ned. Endelig var der enighed om retningslinjerne for indførelsen af kalorier på menutavlen. Nu skulle arbejdet ikke længere gå i tomgang – nu skulle de tomme kalorier bag skrivebordet omsættes til virkelige menuer i den virkelige verden.

Her to år efter er armene faldet ned. Vi har siden godkendelsen af anbefalingerne ledt med lys og lygte efter en virksomhed, der tør og vil gå foran og implementere kalorier på menutavlen.

På en måde kan Hjerteforeningen godt forstå, at virksomheder er nervøse for at prøve noget nyt. Men faktisk er kalorier på menutavlen slet ikke en ny idé. Både i England og Irland deltager alle de kendte kæder i en frivillig ordning. Også flere af de kæder, der ikke vil være med i Danmark. I USA og nogle stater i Australien er det indført ved lov. Der er altså tale om et afprøvet koncept.

Hvad kan vi tilbyde?
Når din/jeres virksomhed vil indføre kalorier på menutavlen, opnår I en række fordele:

  • Kaloriemærkning tilbyder kunderne mulighed for at træffe et oplyst valg.

  • Imødekomme danskernes ønsker til kaloriemærkning - to ud af tre danskere ønsker det.

  • Uddanne forbrugerne til bedre at vurdere kalorieindholdet – de undervurderer det, især når maden og drikkevarerne har et højt indhold af fedt, sukker og salt.

  • Hjælpe kunderne til at vælge færre kalorier – kaloriemærkning betyder, at kunderne vælger færre kalorier.

  • Spiser danskerne færre kalorier, kan det forebygge overvægt – og dermed hjertekarsygdomme, diabetes-2 og visse former for kræft.

Yderlige oplysninger og ansøgningsfrist
Har ovenstående vakt din interesse, eller har du spørgsmål til kalorier på menutavlen, er du velkommen til at kontakte adm. direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh på e-mail [email protected]

Vi afvikler samtaler løbende – med tiltrædelse snarest muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Høgh

Selvstændig, fhv. adm. direktør, Hjerteforeningen
EMP (Insead 2009), MPA (CBS 2002), cand.mag. i fransk og idræt (Københavns Uni. 1997)

0:000:00