L&F: Vi skal have fornuften tilbage i fødevaredebatten

DEBAT: Landets landmænd og fødevarevirksomheder bidrager positivt til økonomien og holder liv i landdistrikterne. Derfor fortjener området en plads i den kommende valgkamp, hvor debatten bør baseres på fakta, ikke på følelser, skriver Anders Klöcker fra L&F.

Af Anders Klöcker
Områdedirektør, Landbrug & Fødevarer

Fødevarer spiller en stor rolle i vores alles hverdag, hvad enten vi tænker over det eller ej.

Ikke nok med at fødevarer rent faktisk er en helt essentiel del af det at overleve som menneske, så bidrager den danske fødevareklynge også med en stor del til dansk økonomi.

Med en eksport på 166 milliarder kroner årligt repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv, der giver beskæftigelse til 186.000 danskere rundt omkring i landet.

Landdistrikter over byområder
Samtidig er størstedelen af vores medlemmer – landmænd og fødevarevirksomheder – rent geografisk placeret uden for de store byer. På den måde er det mange af vores landmænd og virksomheder, der holder liv i de mindre lokalsamfund rundt omkring i landet.

Og heldigvis får landdistrikterne mere og mere opmærksomhed.

I en ny undersøgelse, som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer, svarer næsten halvdelen af danskerne, at landdistrikterne skal have politisk prioritet over byerne.

Især hos børnefamilierne med to eller flere børn ønsker næsten to tredjedele fokus på landdistrikterne.

Det er rigtig positivt. Vi skal have hele Danmark med, og det kræver, at vi fokuserer på livet uden for de store danske byer. For uden liv er der ingen vækst, og uden vækst er der ingen liv.

Fødevarer i valgkampen
I Landbrug & Fødevarer oplever vi også på andre måder, at vores erhverv betyder noget for danskerne.

Et godt eksempel er køddebatten, som i lang tid har været drevet af holdninger baseret på følelser. Her oplever vi i stigende grad, at mange efterlyser den sunde fornuft i debatten.

Men fødevarer er ikke kun den ost, vi putter på brødet, eller den flæskesteg, vi serverer til aftensmad. Fødevarer er en del af så mange afkroge i politik.

Det er i landbrug, erhverv, miljø, natur, klima, energi, sundhed, uddannelse, bæredygtighed og meget mere.

Derfor vil fødevarer også på den ene eller anden måde spille en rolle i det kommende folketingsvalg.

Danmark er et internationalt forbillede
Når det er sagt, så er det selvsagt vores opgave under valgkampen at få fortalt, hvor vigtigt det fortsat er at have gode danske fødevarer på hylderne.

Når vi rejser rundt i verden, roser de os for vores danske fødevarer. I Japan roser de os for vores lave forbrug af antibiotika i griseproduktionen, mens italienerne er benovede over, at vi har den fantastiske mulighed at vaske vores salat i rent drikkevand.

Og det er bare to eksempler af mange.

Dem skal vi blive ved med at samle på, og derfor er det vigtigt at sikre, at vores erhverv også fortsat har gode rammevilkår.

Vores håb er, at endnu flere vil få øjnene op for, hvordan virkeligheden forholder sig. Danske fødevarer er noget, vi kan og bør være stolte af.

Forrige artikel S: Landbrugspakken må være flagskibet inden for disciplinen dårligt politisk håndværk S: Landbrugspakken må være flagskibet inden for disciplinen dårligt politisk håndværk Næste artikel Debat: Forbrugerne har ret til at kende kalorieindholdet på fastfood Debat: Forbrugerne har ret til at kende kalorieindholdet på fastfood
 • Anmeld

  Kjeld Hansen · gårdejer og journalist

  Grove løjer

  "Med en eksport på 166 milliarder kroner årligt repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv, der giver beskæftigelse til 186.000 danskere rundt omkring i landet."
  Det skriver Anders Klöcker, områdedirektør, Landbrug & Fødevarer, om landbrugets betydning - men det er simpelthen ikke sandt. Han pynter sig voldsomt med stjålne fjer.
  Dansk landbrug eksporterer allerhøjst for 80 mia., og der er færre end 60.000 jobs i landbrug og gartneri - og antallet falder med en lille procent om året.
  Det er nok nærmere det abstrakte begreb "fødevareklyngen", direktøren tænker på, men uden at skrive det.
  Her har man samlet revl og krat, der har det mindste med fødevarer at gøre, lige fra jomfruhummerfiskere på Læsø, over insulinproduktionen på Novo Nordisk til Kjeldsens Småkager i Nørre Snede - og så påstår folkene bag Landbrug & Fødevarer, at landbruget repræsenterer dem alle.
  Det er heller ikke sandt.
  Dansk Industri Fødevarer har faktisk knap 300 store fødevarevirksomheder under sine vinger - og det er flere, end Landbrug & Fødevarer kan prale med. Anders Klöcher kan allerhøjst tale på vegne af færre end halvdelen af de danske fødevarevirksomheder.
  Hvad angår selve kernen i indlægget - landmændene - så repræsenterer Anders Klöcher ikke de mange tusinder af landmænd, der er organiseret i protestorganisationen Bæredygtigt Landbrug (ca. 4000) eller de økologiske landmænd i Økologisk Landsforening (ca. 1000) og de dertil knytte 210 økologiske virksomheder og 120 økologiske storkøkkener.
  Alligevel taler og skriver Anders Klöcher, som om han har dem alle i sin hule hånd.
  Een ting er dog korrekt - flere fakta og færre fidustal ville være velkommen i fødevaredebatten, men udspillet bør komme fra Landbrug & Fødevarer.

 • Anmeld

  Knud Haugmark · Cand. Mag

  Ynkeligt forsvar for et solnedgangserhverv

  Det er både for billigt og direkte usandt, at kritikken af det forgældede og urentable danske kødlandbrug er baseret på "følelser", og derfor uberettiget.
  Det er sund fornuft at lave plantebaserede fødevarer. Det giver 5-10 gange mere mad, for eksempel, og men med mindre arbejdsindsats. Det er idiotisk at lave mælk. Man får usunde, fedende, uholdbare og dyre produkter, og sviner med ammoniak, metan, gyllle, gift og nitrat.
  Det er kendsgerninger. Ikke føleri.
  Og lad mig lige slå fast, at ingen nogensinde som landbruget har nedlagt arbejdspladser uden for de store byer. Det var jo på grund af landbrugets mekanisering at byerne overhovedet blev store. Og enhver bonde, der kan rationalisere en arbejdsplads væk, gør det før han kan tælle til en. Før som nu. Så stop det praleri om landbrugets betydning for beskæftigelsen uden for de større byer. Den er faldende og har aldrig været mindre.