L&F: Vi skal have fornuften tilbage i fødevaredebatten

DEBAT: Landets landmænd og fødevarevirksomheder bidrager positivt til økonomien og holder liv i landdistrikterne. Derfor fortjener området en plads i den kommende valgkamp, hvor debatten bør baseres på fakta, ikke på følelser, skriver Anders Klöcker fra L&F.

Af Anders Klöcker
Områdedirektør, Landbrug & Fødevarer

Fødevarer spiller en stor rolle i vores alles hverdag, hvad enten vi tænker over det eller ej.

Ikke nok med at fødevarer rent faktisk er en helt essentiel del af det at overleve som menneske, så bidrager den danske fødevareklynge også med en stor del til dansk økonomi.

Med en eksport på 166 milliarder kroner årligt repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv, der giver beskæftigelse til 186.000 danskere rundt omkring i landet.

Landdistrikter over byområder
Samtidig er størstedelen af vores medlemmer – landmænd og fødevarevirksomheder – rent geografisk placeret uden for de store byer. På den måde er det mange af vores landmænd og virksomheder, der holder liv i de mindre lokalsamfund rundt omkring i landet.

Og heldigvis får landdistrikterne mere og mere opmærksomhed.

I en ny undersøgelse, som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer, svarer næsten halvdelen af danskerne, at landdistrikterne skal have politisk prioritet over byerne.

Især hos børnefamilierne med to eller flere børn ønsker næsten to tredjedele fokus på landdistrikterne.

Det er rigtig positivt. Vi skal have hele Danmark med, og det kræver, at vi fokuserer på livet uden for de store danske byer. For uden liv er der ingen vækst, og uden vækst er der ingen liv.

Fødevarer i valgkampen
I Landbrug & Fødevarer oplever vi også på andre måder, at vores erhverv betyder noget for danskerne.

Et godt eksempel er køddebatten, som i lang tid har været drevet af holdninger baseret på følelser. Her oplever vi i stigende grad, at mange efterlyser den sunde fornuft i debatten.

Men fødevarer er ikke kun den ost, vi putter på brødet, eller den flæskesteg, vi serverer til aftensmad. Fødevarer er en del af så mange afkroge i politik.

Det er i landbrug, erhverv, miljø, natur, klima, energi, sundhed, uddannelse, bæredygtighed og meget mere.

Derfor vil fødevarer også på den ene eller anden måde spille en rolle i det kommende folketingsvalg.

Danmark er et internationalt forbillede
Når det er sagt, så er det selvsagt vores opgave under valgkampen at få fortalt, hvor vigtigt det fortsat er at have gode danske fødevarer på hylderne.

Når vi rejser rundt i verden, roser de os for vores danske fødevarer. I Japan roser de os for vores lave forbrug af antibiotika i griseproduktionen, mens italienerne er benovede over, at vi har den fantastiske mulighed at vaske vores salat i rent drikkevand.

Og det er bare to eksempler af mange.

Dem skal vi blive ved med at samle på, og derfor er det vigtigt at sikre, at vores erhverv også fortsat har gode rammevilkår.

Vores håb er, at endnu flere vil få øjnene op for, hvordan virkeligheden forholder sig. Danske fødevarer er noget, vi kan og bør være stolte af.

Forrige artikel S: Landbrugspakken må være flagskibet inden for disciplinen dårligt politisk håndværk S: Landbrugspakken må være flagskibet inden for disciplinen dårligt politisk håndværk Næste artikel Debat: Forbrugerne har ret til at kende kalorieindholdet på fastfood Debat: Forbrugerne har ret til at kende kalorieindholdet på fastfood