Minister: Dyrevelfærd kan spille rolle i beslutning om forbud mod minkavl

Regeringen åbner nu døren for, at hensyn til dyrevelfærd også vil kunne indgå, når Folketingets partier skal forhandle om, hvorvidt forbuddet mod minkavl skal forlænges. 

Hold af mink har været forbudt i Danmark siden december 2020.
Hold af mink har været forbudt i Danmark siden december 2020.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er ikke kun sundhedsrisikoen, der kan komme til at afgøre, om det nuværende forbud mod at holde mink i Danmark skal forlænges.

Hensyn til dyrevelfærd kan også spille ind i den endelige beslutning.

I denne drøftelse vil hensyn til dyrevelfærd også kunne indgå.

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

Det meddeler fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et skriftligt svar til Folketinget.

Ministeren oplyser, at man lige nu afventer en opdateret risikovurdering for den humane sundhed fra Statens Serum Institut (SSI).

”Når risikovurderingen foreligger, vil jeg indlede politiske drøftelser med Folketingets partier om, hvorvidt der skal åbnes for minkproduktion i Danmark igen, og hvordan det i så fald vil foregå. I denne drøftelse vil hensyn til dyrevelfærd også kunne indgå,” skriver Rasmus Prehn.

Det har været midlertidigt forbudt at holde mink i Danmark siden slutningen af 2020.

Regeringen har flere gange slået fast, at dyrevelfærd ikke spillede ind på beslutningen om at aflive alle mink i 2020.

"Det er vigtigt for mig at pointere, at det ikke har været regeringens mål at lukke erhvervet permanent. Beslutningen om at lukke erhvervet ned sidste år blev udelukkende truffet ud fra folkesundheden," lød det eksempelvis fra Rasmus Prehn på et samråd om sagen i november.

Men nu oplyser ministeren altså, at hensynet til dyrevelfærd kan spille ind på den fremtidige afgørelse.

Læs også

K vil starte igen

Forbuddet mod minkavl i Danmark blev i december forlænget af et flertal i Folketinget, så det også gælder for hele 2022.

Det samme blev dvaleordningen, der giver minkavlere muligheden for at lægge deres produktion i dvale.

Regeringen begrundede forlængelsen med, at SSI i en risikovurdering fastholdt, at der for mennesker fortsat er en sundhedsrisiko af ”ukendt størrelse” forbundet med at avle mink.

Nu hvor covid-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom, og langt de fleste restriktioner er fjernet, mener Konservative dog, at forbuddet bør ophæves.

”Det siger også noget om, hvad for en risiko, vi løber, hvis man tager mink ind igen," sagde landbrugs- og sundhedsordfører Per Larsen (K) til Altinget i februar.

Han henviste i den forbindelse også til, at staten vil kunne spare penge, hvis nogle af minkavlerne vil fortsætte deres hverv i stedet for at for at få kompensation.

Dansk minkavl

Det vurderes, at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var cirka 1.200 minkvirksomheder i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der eksempelvis driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.

Minkavlerne havde cirka 2,5 millioner avlsdyr i 2019 og producerede cirka 13 millioner minkskind.

Der var cirka 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.

I 2019 eksporterede Danmark 24,5 millioner minkskind til en samlet værdi af 4,9 milliarder kroner, ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 milliarder kroner i 2009 til 12,8 milliarder kroner i 2013.

Kilde: Erhvervsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Fødevarestyrelsen

 

Støttepartier vil lukke ned

Holdningen er en helt anden hos flere af regeringens støttepartier.

Både SF og Enhedslisten har længe ment, at minkavl bør forbydes permanent af hensyn til dyrevelfærden.

”I Enhedslisten vil vi allerhelst stemme for et permanent forbud mod minkavl, da det havde været den bedste løsning for både folkesundheden og dyrevelfærden,” lød det blandt andet tilbage i september fra fødevareordfører Søren Egge Rasmussen (EL).

I november fastslog det rådgivende organ Det Dyreetiske Råd da også, at ”hold af mink” i sin nuværende form ”ikke er acceptabel”, og at der derfor er behov for et ”alternativ til det eksisterende bursystem, hvis minkproduktionen skal genoptages”.

Landets nu forhenværende minkavlere kan frem til 1. april søge om at få kompensation efter dvaleordningen, hvis de har planer om at genoptage erhvervet, såfremt det igen bliver lovligt.

Det er der indtil videre tre minkavlere, der har gjort. Til sammenligning har 764 avlere søgt om nedlukningserstatning.

Fødevarestyrelsen forventer at modtage ansøgninger fra omkring 1.200 minkvirksomheder

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00