Partier kræver svar om omstridt CBS-rapport

LANDBRUGS-RAPPORT: Sagen om den omdiskuterede CBS-rapport om landbrugets rammevilkår flytter sig til Christiansborg. S kræver svar fra ministeren, og LA satser på en minihøring om analysen i Miljøudvalget.

Diskussionen om den kontroversielle analyse fra CBS er blevet et spørgsmål for politikerne fra begge sider af Folketingssalen.

Socialdemokraterne vil have miljøministeren ind i sagen, mens Liberal Alliance vil have analysens forfatter og kritiske KU-forskere til at svare på spørgsmål i Miljø- og Fødevareudvalget.

Fødevareordfører for Socialdemokraterne, Simon Kollerup, har stillet flere spørgsmål til miljøminister Esben Lunde Larsen (V) om analysens faglige niveau.

”Jeg er bekymret for, at regeringen vil lægge rapporten til grund for deres videre arbejde,” forklarer han i en skriftlig kommentar.

Han har stillet tre spørgsmål om sagen til ministeren (se faktaboks).

I begyndelsen af august udkom CBS-lektor Troels Troelsen med en opsigtsvækkende analyse af dansk landbrugs rammevilkår. Den konkluderer, at de danske miljøregler skaber store problemer for dansk landbrug, hvilket står i kontrast til tidligere undersøgelser.

Hård kritik
Rapporten er blevet kritiseret hårdt af forskere på Københavns Universitet for dels at være blevet til med støtte fra Bæredygtigt Landbrug og dels for at have store faglige mangler.

Lektor Troels Troelsen har i det store hele afvist kritikken, men peget på, at der er tale om en delrapport. Og at eventuelle faglige problemstillinger vil blive udbedret i den endelige rapport.

Socialdemokraternes Simon Kollerup peger på, at Venstres miljøordfører Erling Bonnesen ”ikke var sen til at omfavne rapporten.”

”Og det er stærkt bekymrende, hvis Venstres ministre er lige så ukritiske," skriver Simon Kollerup.

Han understreger, at Socialdemokraterne gerne vil hjælpe landbruget, men at det er vigtigt med et fælles fagligt grundlag for de politiske drøftelser.

LA vil have minihøring
Liberal Alliances miljøordfører Carsten Bach har også spørgsmål til rapporten. Han han i den forbindelse anmodet Miljø- og Fødevareudvalget om, at rapportens forfatter, CBS-lektor Troels Troelsen, kommer på besøg for at præsentere sin analyse.

”Jeg har bedt om det, fordi jeg ikke forstår metoden eller de endelige konklusioner,” siger Carsten Bach.

Han påpeger, at anmodningen allerede kom inden den hårde kritik fra KU-forskerne, og at han ikke er i tvivl om, at danske landmænd er underlagt for strikse miljøkrav. Oven på kritikken af rapporten lægger han op til en form for minihøring, hvor de kritiske forskere fra Københavns Universitet også kan deltage. De politiske diskussioner skal ske på et fagligt grundlag, som der er bred enighed om, lyder det.

”Jeg vil ikke bære rundt på et budskab, som mine politiske modstandere bare ryster på hovedet ad,” siger Carsten Bach.

LA’s forslag er på dagsordenen, når Miljø- og Fødevareudvalget mødes onsdag 31. august.

,

Forrige artikel CBS-top tavs trods hård kritik CBS-top tavs trods hård kritik Næste artikel Få grønne nyheder i udspil til finansloven Få grønne nyheder i udspil til finansloven
Dyrlægeforeningen: Ny lovgivning er ikke ambitiøs nok

Dyrlægeforeningen: Ny lovgivning er ikke ambitiøs nok

DEBAT: Den nye dyrevelfærdslov er ikke ambitiøs nok på dyrenes vegne. Den efterlader produktionsdyrene i et dilemma, fordi de fødes ind i et system for at dø for menneskets hånd, skriver formand Hanne Knude Palshof.