Strid om sikring af unge jordbrugere

JORDBRUG: Regeringen har flertal for at afskaffe ordningen om statsgaranterede lån til yngre jordbrugere. Men partierne strides om, hvordan man sikrer unge adgang til landbruget fremadrettet.
Regeringen her flertal for at afskaffe ordningen om statsgaranterede lån til yngre jordbrugere. S og SF kritiserer regeringen for at svigte de unge og vil have nedsat en landbrugskommission.
Regeringen her flertal for at afskaffe ordningen om statsgaranterede lån til yngre jordbrugere. S og SF kritiserer regeringen for at svigte de unge og vil have nedsat en landbrugskommission.
Peter Baggesgaard Hansen

Der er ingen grund til at sylte tingene i en kommission, når de alligevel ikke vil kunne komme med noget nyt. Jeg ønsker, at vi handler med det samme, fordi vi har den viden, der skal til. I Venstre ønsker vi at få skabt resultater så hurtigt som muligt netop for at få sikret, at vi også fremover kan have en medfinansieringsordning i forbindelse med nystartere.

Erling Bonnesen (V)
Fødevareordfører
Fakta

YJ-ordningen er indrettet således, at brugerne betaler en præmie, der beregnes ud fra de gennemsnitlige tab på ordningen over de 5 foregående år. Præmiesatsen reguleres årligt og har til formål at sikre, at YJ-ordningen er selvfinansieret af brugerne. Præmien er konstant for hver enkelt meddelt lånegaranti, når den først er ydet, og det betyder, at nye ansøgere er alene om at udligne stigende tab på ordningen.

Ordningen, der har fungeret siden 1960erne, har de seneste år fået færre og færre ansøgninger, og antallet af ansøgninger er faldet fra cirka 800 årligt i begyndelsen af 1980erne til cirka 350 ved årtusindeskiftet, og til mindre end 50 i 2010.

Fordi ordningen er selvfinansierende, betyder faldet i ansøgninger, at de nye ansøgere, der kommer til ordningen, vil skulle betale en meget højere præmie for at deltage i ordningen. Øgede tab på ordningen bidrager også til en stigende præmie, og ordningen vil derfor på sigt blive dyrere og mindre interessant for ansøgerne.

Et flertal bestående af V, K, DF og Kristendemokraterne bakker op om regeringens lovforslag om at lukke ordningen for statsgaranterede lån til førstegangsetablering af yngre jordbrugere - de såkaldte YJ-lån. Per Ørum Jørgensen fra Kristendemokraterne kræver dog, at der kommer en ordning, som kan erstatte den nuværende.

”Det er et krav, at der kommer nogle ordninger efter 2011, som kan kompensere for YJ-ordningen," siger Per Ørum Jørgensen til Landbrugsavisen.

S: Regeringen svigter de unge
Dermed lægger han sig på linje med Socialdemokraterne og SF, som dog har afvist at stemme for forslaget, da de mener, at forslaget lader de unge jordbrugere i stikken.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00