Troels Lund: mere forskning i hormonforstyrrende stoffer

NOTE: Miljøministeren, Troels Lund Poulsen (V), finder det bekymrende, at forskning viser, at visse stoffer kan have en hormonforstyrrende effekt og dermed være skadelig. Han vil derfor oprette et nationalt center, der netop skal forske i stoffernes virkning på mennesker.
Kasper Frandsen
Det nye forskningscenter vil, ifølge Troels Lund, kunne hjælpe politikerne med at træffer de rigtige valg i forhold til, hvilke og hvor mange hormonforstyrrende stoffer danskerne må komme i kontakt med. Stofferne kan blandt andet komme fra mad, tøj og kosmetik, og kan være med til at skade os selv og vores evne til at få børn.

Troels Lunds planer for et nyt forskningscenter kommer, efter at ny forskning viser, at den metode myndighederne benytter til vurdering af stoffernes skadelighed, ikke tager i betragtning, at mennesker konstant bliver udsat for mere end ét af stofferne af gangen - den såkaldte cocktaileffekt.

"Jeg er villig til at oprette et center for hormonforstyrrende stoffer, men hvilket konkret indhold det skal have, og hvornår det skal starte, vil jeg først diskutere med de partier, der står bag kemikaliehandlingsplanen. Og det gør alle Folketingets partier," siger ministeren til Nyhedsavisen.

Enhedslisten har tidligere kritiseret regeringen for ikke at ville taget problemet med "cocktaileffekten" alvorligt. Regeringen har hidtil tilbagevist kritikken med henvisning til, at der ikke var beviser nok til at ændre den metode, som myndighederne i dag bruger til at vurdere, om et stof er farligt.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00