Danske fonde støtter afrikansk opgør med flygtningelejre i nærområdet

Med flere mennesker på flugt end nogensinde før skal der findes nye metoder til at huse flygtninge i nærområderne. En ny dansk alliance vil udfordre idéen om, hvad en flygtningelejr kan være. Altinget var med, da Dan Jørgensen, Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden og Grundfos Fonden skød samarbejdet i gang.  

Mikala Satiya Rørbech

To kvinder standser op og trækker deres tørklæder op til næsen, da en kortege af hvide biler hvirvler forbi. Den danske minister for udvikling og globalt klima er på besøg sammen med direktører fra Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden og Grundfos Fonden. 

Vi er i flygtningelejren Kakuma i det nordlige Kenya. Temperaturen nærmer sig 40 grader, og selv om det har regnet voldsomt for få uger siden, er jorden knastør. Eneste spor af regnen er grønne blade på de spredte buske, og de dybe kløfter, vandet har efterladt i jordens overflade, som har gjort dele af den 40 kvadratkilometer store lejr ufremkommelig og tvinger bilerne til at zig-zagge.

I alt bor her 285.000 flygtninge fra 20 forskellige lande. De fleste er fra Sydsudan, Somalia, DR Congo og Burundi. Størstedelen er kvinder og børn. Nogle af dem er lige ankommet. Andre er født i dette mikrokosmos, der holdes kunstigt i live af internationale hjælpeorganisationer, private donationer og daglige nødhjælpsrationer fra World Food Programme. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024