Et skridt nærmere udenlandsk adgang til danske forskningskroner

BAGGRUND: For første gang nævnes "det europæiske forskningsrum" specifikt i en EU-traktat. "Det kan få stor betydning," vurderer forsker i europæisk forskningspolitik
Leif Kjærgaard, næstformand i Danmarks Forskningspolitiske Råd er positiv over, at det europæiske forskningsrum er skrevet ind i EU-traktaten.
Leif Kjærgaard, næstformand i Danmarks Forskningspolitiske Råd er positiv over, at det europæiske forskningsrum er skrevet ind i EU-traktaten.
Uffe Laursen

I Danmarks Forskningspolitiske Råd anbefaler vi, at rådene åbner sig, så forskningsmidler også kan søges af udenlandske forskere, såfremt det kommer dansk forskning til gode.

Leif Kjærgaard
Næstformand, Danmarks Forskningspolitiske Råd
Fakta
Det var Kommissionen, der i år 2000 lancerede ideen om det europæiske forskningsrum med det formål at skabe attraktive muligheder for forskerne og mere forskningssamarbejde mellem forskningsrådene.

Hidtil har forskningsindsatsen på EU-niveau stået over for en masse hindringer: aktiviteterne var opsplittede, de nationale forskningssystemer var isolerede fra hinanden, lovgivningen og de administrative bestemmelser var forskellige fra land til land, og der blev investeret meget lidt i viden.

Ved hjælp af de midler, der nu stilles til rådighed, skal det europæiske forskningsrum føre til videndeling, sammenligning af resultater, gennemførelse af tværvidenskabelige undersøgelser, overførsel og beskyttelse af ny viden, såvel som adgang til ekspertisecentre og til det mest avancerede udstyr.

Det europæiske forskningsrum skal således medvirke til at opfylde et af EU's vigtigste mål, nemlig at skabe en virkelig fælles forskningspolitik


Kilde: EU-Kommissionen

Folketingets Europa-udvalg har rundsendt et notat til alle Folketingets udvalg om Lissabon-traktatens væsentligste ændringer af traktatgrundlaget.

På forskningsområdet fremgår det, at princippet om det europæiske forskningsrum for første gang er skrevet direkte ind i EU's grundlov.

I notatet står der:

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00