Akademier og professionshøjskoler forventer indrømmelser

DIMENSIONERING: Både professionshøjskoler og erhvervsakademier forventer indrømmelser, når forhandlingerne om færre studiepladser går ind i den afgørende fase. Universiteternes solo-aftale skal smitte af lyder det.

Uddannelsesministeren kan, efter sin forståelse med universiteterne, forvente krav om indrømmelser, når resten af de videregående uddannelser skal forhandle deres endelige nedgang i studiepladser på plads. <br>
Uddannelsesministeren kan, efter sin forståelse med universiteterne, forvente krav om indrømmelser, når resten af de videregående uddannelser skal forhandle deres endelige nedgang i studiepladser på plads.
Foto: Kim Vadskær
Mads Bang

Vi har accepteret, at man bruger tallene fra 2013, så vi må have lidt til gode.

Niels Egelund
Rektorformand, Danske Erhvervsakademier
Fakta
Ny justeret model for dimensionering

Optaget dimensioneres med udgangspunkt i ledighedsdata fra de seneste ti år.

Dimensioneringen indfases på optaget over de næste fire år.

Beregningen tager udgangspunkt i år 2013. Der skæres cirka 500 pladser på professionshøjskoler, 1.500 på erhvervsakademier og 3.500 på universiteter.

Indfasningen begynder først på kandidatuddannelserne i 2018.

Uddannelsesinstitutionerne får mulighed for at flytte 15 procent af beskæringen rundt internt.



Kilde: ufm.dk

Mens landets universiteter med KU-rektor Ralf Hemmingsen i spidsen har ført åbenlys kampagne mod Uddannelsesministeriet, har både professionshøjskoler og erhvervsakademier holdt lav profil.

Det til trods for, at erhvervsakademierne er hårdest ramt af ministerens udspil, hvis man sætter det i forhold til optagelsestal. Erhvervsakademierne optog i 2014 næsten 12.000 studerende – og skal skære mere end 1.000 pladser.

Den tætte kontakt til aftagere og erhvervsliv er vigtig for akademierne. Og det har spillet ind i den mere afdæmpede retorik.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00