Debat

DI og L&F: Den missionsdrevne forskning skal sikres frem til 2030

I erhvervslivet bakker vi kraftigt op om de missionsdrevne partnerskaber, der blev vedtaget i 2021. Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, skal de fire allerede besluttede missioner sikres finansiering i alle årene frem til 2030, skriver Mette Fjord Sørensen og Anders Klöcker.

Hvis ikke der signaleres
vilje til vedholdenhed, er der risiko for, at de bedste hjerner i
forskningsverdenen og erhvervslivet løber i andre retninger, skriver Mette Fjord Sørensen og Anders Klöcker. 
Hvis ikke der signaleres vilje til vedholdenhed, er der risiko for, at de bedste hjerner i forskningsverdenen og erhvervslivet løber i andre retninger, skriver Mette Fjord Sørensen og Anders Klöcker. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anders Klöcker
Mette Fjord Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da et meget bredt politisk flertal for ret præcist et år siden vedtog fordelingen af forskningsreserven for 2021, indgik der som noget nyt, at Innovationsfonden skulle igangsætte fire grønne missioner for i alt 700 millioner kroner.

Siden da har både Innovationsfonden, landets videninstitutioner, erhvervslivet og mange andre gode parter været temmelig travlt beskæftiget med at udforme såkaldte roadmaps, der viser de mulige veje til at nå de fastlagte missionsmål.

Og lige netop nu er samme meget brede kreds af aktører i gang med at etablere partnerskaber, der skal ansøge Innovationsfonden om bevillinger til de fire missioner.

Den missionsorienterede tilgang til forskning og udvikling er den helt rigtige vej, hvis vi i Danmark skal lykkes med den grønne omstilling

Mette Fjord Sørensen og Anders Klöcker
Underdirektør i DI og erhvervs- og forskningsdirektør i Landbrug & Fødevarer

Målet helliger midlet

Sådan en proces er både meget kompleks og tidspresset, og der kan derfor opstå nogle frustrationer undervejs.

Set fra et erhvervssynspunkt er det dog meget vigtigt at signalere til forskningsordførerne, at selvom processen er lidt hård, så er vi meget sikre på, at målet helliger midlet.

Den missionsorienterede tilgang til forskning og udvikling er den helt rigtige vej, hvis vi i Danmark skal lykkes med den grønne omstilling.

Derfor vil vi også opfordre kraftigt til, at forskningsordførerne i den nært forestående aftale om fordeling af forskningsreserven for 2022 som minimum signalerer en ambition om, at de fire allerede besluttede missioner skal sikres finansiering i alle årene frem til 2030. Om ikke hvert år, så dog med en passende kadence og med et tilpas ambitionsniveau.

Follow the money, siger man som bekendt, og hvis ikke der signaleres vilje til vedholdenhed, er der risiko for, at de bedste hjerner i forskningsverdenen og i erhvervslivet løber i andre retninger end de fastsatte missionsmål.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00