Debat

HK: Regeringens enøjede fokus på håndværkere kan ende som en klods om benet på den grønne omstilling

Det er glædeligt, at Socialdemokratiet har fokus på manglen på faglært arbejdskraft. Men det er uambitiøst at se bort fra, at den grønne fremtid ikke kun bygges af dem med værktøj i hænderne, skriver Anja C. Jensen.

Foto: HK Privat
Anja C. Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selv de mest akademiserede afkroge af samfundet har efterhånden erkendt, at den grønne omstilling ikke bliver bygget uden sorte fingre og kloge hænder. Det er de faglærte, der skal rejsevindmøllerne, installere el-lade standerne og skifte varmepumperne.

Men hvad hvis jeg fortalte dig, at uanset hvor mange elektrikere, industriteknikere og VVS’ere vi uddanner, så er det ikke nok til at klare klimaudfordringerne? For der et uundværligt led mellem ingeniørernes idéer og de faglærte udførsler. 

Det er shippingmedarbejderen, der sørger for, at vingerne bliver fragtet til vindmølleparken. Den administrative kontorblæksprutte, der sørger for koordinering og overblik, så alle andre kan fokusere på deres faglighed. Det er salgsassistenten, der sælger og bestiller de nye klimaløsninger. Klimaudfordringerne bliver ikke løst uden den grønne omstillings mellemled. Uden HK’eren kommer vi aldrig længere end gode idéer og intentioner.

Mangel på tusindvis af HK'ere
Men så er der bare brandærgerligt, at vi kommer til at mangel tusindvis af HK’ere i fremtiden. Eksempelvis er antallet af kontorelever siden 2012 faldet med 44 procent. Det er ikke bare et stort problem for vores velfærdssamfund, hvor kommunernes administrative afdelinger kommer til at opleve et generationsskifte uden en ny generation til at tage over. Det er også et uomtvisteligt stort bump på vejen til at løse klimaudfordringerne.

Og det er jo blot et af de mange HK-fag der skal bringe os gennem den grønne omstilling. Derudover kan jeg nævne salgsassistenten, der skal hjælpe os med at handle bæredygtigt, laboranten, der skal være med til at finde fremtidens klimaløsninger, de af vores medlemmer, der står for logistik og spedition, og alle de andre HK’ere, der hver dag bidrager til, at Danmark kommer gennem klimaudfordringerne.

Hvis der for alvor skal rykkes ved den grønne omstilling, så skal vi tage manglen på HK’ere ligeså alvorligt som manglen på elektrikere, tømre, smede og VVS’ere.

Anja C. Jensen

Tidligere i år konkluderede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at vi i Danmark kommer til at mangel 99.000 faglærte i 2030. Og det har tydeligvis smittet af på regeringens udspil 'Danmark kan mere I', hvor Socialdemokratiet tager fat på to af de hovedudfordringer, som både politikere og erhvervsliv skal løse: klimakrisen og manglen på faglært arbejdskraft.

Uambitiøst fokus på håndværkere
Med den enorme mangel på faglærte er det indlysende at vi skal sørge for, at flere tager en erhvervsuddannelse. Derfor er det også glædeligt at se initiativer som klimaerhvervsskoler, uddannelsesløft på 110 procents dagpengesats og forslag om årligt at investere 2,5 milliarder kroner i vores uddannelsessystem.

Jeg håber blot, at regeringen husker, at den grønne fremtid ikke kun bygges af dem med værktøj i hænderne. I HK er vi klar til klimakamp. Vi vil gøre grønne basisfærdigheder til en integreret del af pensum på alle uddannelsesniveauer. Vi vil arbejde for mere og bedre efter- og videreuddannelse. Vi vil have CO2-neutrale digitale løsninger. Vi vil kæmpe klimavenlige indkøbspolitikker og offentlige udbud. Den grønne omstilling er nemlig andet end flotte dronebilleder af vindmøller og hurtige el-biler.

Hvis Danmark virkelig skal trække i klimaførertrøjen, så er det enøjede fokus på håndværkere i bedste fald uambitiøst, i værste fald en klods om benet på den grønne omstilling.

Hvis der for alvor skal rykkes ved den grønne omstilling, så skal vi tage manglen på HK’ere ligeså alvorligt som manglen på elektrikere, tømre, smede og VVS’ere. For hvordan i al verden skal de få udbetalt løn, være sikre på, at deres varer bliver leveret, ja, eller at de overhovedet kommer ud af produktionshallen? Drømmen om grøn omstilling forbliver en drøm uden HK’erne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00