Opgør med nytteetik: Tænketank ønsker mere banebrydende forskning

NY RAPPORT: Forskere skal have fred fra konstant at publicere, pengene skal spredes bedre og risikovllighed belønnes. Det er konklusionen fra DEA og Danmarks Frie Forskningsfond.

Der skal opfordres til mere riskovillighed i den danske forskning. 
Der skal opfordres til mere riskovillighed i den danske forskning. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Jacob Pedersen

Al forskningsfinansiering er risikovillig, men spørgsmålet er, om den er risikovillig nok, eller om fonde kan og bør gøre mere for at sikre, at der både er gode vilkår for den forskning, som nuancerer vores eksisterende viden, og den forskning, som flytter grænserne af vores viden

David Dreyer Lassen
Bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond

Der skal mere fokus på nyskabende forskning, der i stedet for at spille på sikre kort skal forfølge dristige idéer og afprøve nye metoder.

Sådan lyder budskabet fra Tænketanken DEA, der på vegne af og med økonomisk støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond i en dugfrisk rapport har undersøgt mulighederne for at finansiere mere risikovillig forskning.

Konservativ og sikker forskning dominerer
Tidligere undersøgelser fra Tænketanken DEA har vist, hvordan forskningsmidler er koncentreret på færre hænder end tidligere.

Dokumentation

Danmarks Frie Forskningsfond primære formål er at yde økonomisk støtte til originale idéer og initiativer i dansk forskning, ligesom fonden rådgiver uddannelses- og forskningsministeren, Folketinget og regeringen i forskningsspørgsmål.

Årligt giver Danmarks Frie Forskningsfond omkring 400 bevillinger til forskningsprojekter, som i alt beløber sig til knap én milliard kroner.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00