Debat

R: Tidligere færdig-reform handler om meget mere end SU

SU-DEBAT: Den kommende reform af SU-systemet skal nedbryde uddannelsesverdenens siloer, mener Sofie Carsten Nielsen (R) og Lotte Rod (R). De vil blandt andet arbejde for mere effektiv meritoverførsel mellem uddannelsesinstitutioner. Læs Radikales indspark i SU-debatten her.
Radikales børne- og undervisningsordfører Lotte Rod og uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen mener, SU-reformen handler om mere end blot SU.
Radikales børne- og undervisningsordfører Lotte Rod og uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen mener, SU-reformen handler om mere end blot SU.Foto: Pressefoto/Folketinget
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelsesordfører og
Lotte Rod (R)
Børne- og Undervisningsordfører.

For os i Radikale Venstre handler en tidligere færdig-reform om at forhindre, at unge mennesker hænger fast i uddannelsessystemet uden at få mulighed for at afprøve de kompetencer, de har tilegnet sig. Det, at vi har et SU-system i Danmark, der giver gode muligheder for, at alle med relevante kvalifikationer kan gennemføre en uddannelse uanset deres sociale baggrund, er et fantastisk gode, som vi ønsker at værne om.

Regeringen og Radikale Venstre ønsker, som det fremgår af regeringsgrundlaget, at give unge en tilskyndelse til hurtigere at komme i gang med en uddannelse og til hurtigere at færdiggøre deres uddannelse. Vi vil ikke piske de studerende gennem studierne. Men i dag bliver de unge i gennemsnit hængende i studierne fire år længere, end de er normeret til. Det er for længe. For det gavner hverken dem eller samfundet.

Forsinkelse gavner ikke
For nogle kan en kortere forlængelse af studierne være nødvendig. Men det gavner ikke mange studerende at blive hængende og blive forsinket i fire år eller mere. Eksempelvis mener det forskningspolitiske råd, at det svækker de unges konkurrencesituation, når eksempelvis danske ph.d'ere er meget ældre end deres udenlandske kolleger.

Vi vil ikke piske de studerende gennem studierne. Men i dag bliver de unge i gennemsnit hængende i studierne fire år længere, end de er normeret til. Det er for længe. For det gavner hverken dem eller samfundet.

Sofie Carsten Nielsen og Lotte Rod
Hhv. uddannelsesordfører og børne- og undervisningsordfører (R)

Og intet tyder på, at en tidligere færdig-reform vil ramme de unge med de dårligste forudsætninger. Det er netop på de korte og mellemlange uddannelser samt de universiteter, hvor der er flest fra uddannelsesfremmede hjem, at man i dag kommer igennem på normeret tid. Det er dem på de lange videregående uddannelser og fra boglige hjem, der er længst tid om at komme igennem studierne.

Reformen handler om mere end SU

Vores tidligere færdig-reform vil indeholde mange elementer, og det handler om meget mere og andet end SU'en. Vi vil fjerne de barrierer, der forhindrer de unge i at gennemføre i den tid, de selv planlægger. Derfor skal der lægges pres på og nedbrydes siloer i uddannelsesverdenen, øjensynligt særligt på universiteterne, for det er her, de unge hænger mest fast.

Vi afskaffer de forsinkende suppleringsforløb. Vi arbejder for at få gennemført bedre og mere effektiv meritoverførsel mellem uddannelsesinstitutionerne. Vi vil gennemføre en merit-garanti for udlandsophold. Vi ønsker at se på, hvor der kan indføres flere vinter-optag, så studerende, der skifter uddannelse eller er klar til at søge ind netop dér, ikke skal vente i halve eller hele år.

Vi har kig på bedre vejledning og nye optagelsesformer. Og endelig vil vi se på, om der kan gives flere incitamenter og fjernes uhensigtsmæssigheder i selve SU-systemet, så vi fremmer, at de studerende er aktive og følger studieforløbet. Det er jo derfor, de er der.

Reformen skal gennemføres i dette folketingsår. Vi er sikre på, at det bliver til fordel for de studerende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00