Rapport: Universiteterne uddanner rekordmange ph.d.er til et usikkert arbejdsmarked

PH.D.: Der er sket en væsentlig stigning i antallet af ph.d.er og antallet af midlertidige postdoc-stillinger. Men i takt med at der uddannes flere, er der kommet færre faste stillinger på universiteterne. Flere ender i erhvervslivet, men bliver ikke uddannet eller vejledt til det.

Der uddannes flere ph.d.er, men der er kommet færre faste stillinger på universiteterne.
Der uddannes flere ph.d.er, men der er kommet færre faste stillinger på universiteterne.Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

”Udfordringen for mange yngre forskere er, at der har været besparelser på universiteterne. Det er sket, samtidig med at der er kommet flere eksterne midler til at ansætte flere yngre forskere i midlertidige forskerstillinger.” 

Peter Dalsgaard
Ph.d. og professor fra informationsvidenskab ved Aarhus Universitet og formand for Forskningspolitisk Udvalg i Det Unge Akademi.

Optaget af ph.d.-studerende er på 10 år mere end fordoblet. Samtidig er antallet af yngre forskere ansat i midlertidige stillinger steget markant de seneste år, og det tager i dag længere tid at opnå en fast stilling på universiteterne efter endt ph.d.-uddannelse.

Det fremgår af en ny analyse fra tænketanken DEA.

”Det arbejdsmarked, som de relativt mange ph.d.er kommer ud til, har ændret sig,” forklarer Lena Lindbjerg Sperling, der står bag analysen.

Dokumentation

I perioden fra 1995 til 2006 lå antallet af indskrevne ph.d.er omkring 1.300 per år. Fra 2006 blev antallet af indskrevne ph.d.er fordoblet og lå omkring 2.600 i løbet af de efterfølgende ni år, fremgår det af DEA-analysen.

Midlertidige ansættelser som adjunkter og postdocs steg med 94 pct. fra 2007 til 2015. Det er især en stigning på 2.700 postdoc-stillinger fra 2004 til 2017, fremgik det af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds rapport ’Karrierer i forskningen’ fra 2019.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00