Debat

Regeringen vil gøre op med kønsskævhed på uddannelser: DI og Lederne glæder sig over "vigtigt, men svært arbejde"

Regeringen og støttepartierne har nedsat en ekspertgruppe, som skal komme med bud på, hvordan vi kan få gjort op med kønsskæve uddannelsesvalg. Et quickfix ligger ikke lige for, og derfor er det et rigtigt godt og tiltrængt initiativ, skriver Mette Fjord Sørensen og Berit Toft Fihl.

Danmark er i international sammenligning er et af de lande, hvor den kønsmæssige skævhed i uddannelsesvalget er størst, mener Mette Fjord Sørensen, underdirektør, DI, og Berit Toft Fihl, chef for public affairs, Lederne.
Danmark er i international sammenligning er et af de lande, hvor den kønsmæssige skævhed i uddannelsesvalget er størst, mener Mette Fjord Sørensen, underdirektør, DI, og Berit Toft Fihl, chef for public affairs, Lederne.Foto: Pressefoto
Berit Toft Fihl
Mette Fjord Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kvinder bliver tandklinikassistenter, frisører eller biologer, mens mænd bliver elektrikere, murere eller ingeniører.

Og nej, det er desværre ikke et uddannelsesbillede fra 1950’erne, men det meget klare billede i dagens Danmark, hvor kvinder desværre kun udgør et par procent af elektrikereleverne, og mændene er lige så dårligt repræsenteret på tandklinikassistent-uddannelsen.

Det betyder, at Danmark også i international sammenligning er et af de lande, hvor den kønsmæssige skævhed i uddannelsesvalget er størst.

Hele talentmassen skal i spil
I princippet kan man måske sige, at det er ligegyldigt, hvilket køn eleverne på de enkelte uddannelser har, så længe de afspejler den brede befolkning af både mænd og kvinder. Og som det er nu, er det desværre ikke tilfældet.

Det er vigtigt at sikre, at mænd med interesse og talent for omsorgsfaget i højere grad søger ind på SOSU-uddannelserne, ligesom det er vigtigt, at kvinder i højere grad søger mod STEM-uddannelserne.

Mette Fjord Sørensen og Berit Toft Fihl
Underdirektør, DI og chef for public affairs, Lederne

Ved at få gjort op med det kønsstereotype uddannelsesvalg, er det muligt at skabe miljøer med mere diversitet på både uddannelser og arbejdspladser, men også at sikre, at hele talentmassen kommer i spil til gavn for danske virksomheder og offentlige arbejdspladser.

Det er vigtigt, at køn ikke afgør éns uddannelsesvalg. Derfor er det vigtigt at sikre, at mænd med interesse og talent for omsorgsfaget i højere grad søger ind på SOSU-uddannelserne, ligesom det er vigtigt, at kvinder i højere grad søger mod STEM-uddannelserne.

Vi har brug for dygtige medarbejdere til at pleje det stigende antal ældre i de kommende år, som afspejler alle køn.

Og vi har brug for dygtige talenter uanset køn til at bidrage til danske virksomheders teknologiske kvantespring for eksempel inden for den grønne omstilling. Det handler eksempelvis om at sikre flere kvinder på de tekniske og it-faglige uddannelser og på ingeniøruddannelserne.  

De meget kønsopdelte uddannelser betyder i dag, at oplagte talenter ser bort fra bestemte uddannelser, fordi et uddannelses- eller studiemiljø, hvor det ene køn er i klart overtal, ikke tiltaler dem.

Og samtidig ser vi desværre, at de få mænd eller kvinder, som søger ind på en uddannelse, hvor det andet køn er i klart overtal, er langt mere tilbøjelige til at falde fra undervejs på uddannelsen.

Quickfix ligger ikke lige for
Som arbejdsgivere, ledere og samfund har vi en meget klar interesse i, at de unge primært vælger uddannelse baseret på deres talent og lyst – og ikke lader sig diktere af bestemte kønsnormer.

Ved at få brudt med det kønsstereotypiske uddannelsesvalg kan vi desuden styrke pipelinen af medarbejdere til den private sektor, hvor blot en tredjedel af medarbejderne i dag er kvinder. Dermed styrkes også rekrutteringsgrundlaget til at få flere kvinder i ledelse i de private virksomheder.

Den forholdsmæssigt lave andel af kvinder på lederposter i dag betyder jo desværre, at vi ikke udnytter den danske talentmasse godt nok – og det har vi som et lille land ganske enkelt ikke råd til i den internationale konkurrence på længere sigt.

Med nedsættelsen af en ekspertgruppe, som skal levere konkrete anbefalinger til, hvordan vi får skabt en bedre kønsbalance på alle uddannelser, har regeringen og støttepartierne igangsat et vigtigt, men svært arbejde.

Et quickfix ligger ikke lige for, og derfor er det et rigtigt godt og tiltrængt initiativ, og DI og Lederne bidrager meget gerne med vores input og bud på løsninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00