Debat

RV om Reformkommissionen: Det er helt afgørende at slå fast, at Danmark på ingen måde har brug for mindre uddannelse

Der er brug for at tænke nyt, og derfor er jeg meget interesseret i Reformkommissionens tanker om erhvervskandidater, fleksibilitet og efteruddannelse. Men vi har på ingen måde brug for mindre uddannelse, skriver Katrine Robsøe (RV).

Der er dele af kommissions forslag, som jeg på ingen måde støtter. Eksempelvis vil en automatisk halvering af længden på halvdelen af vores kandidatuddannelser på ingen måde give bedre uddannelser, skriver Katrine Robsøe (RV).
Der er dele af kommissions forslag, som jeg på ingen måde støtter. Eksempelvis vil en automatisk halvering af længden på halvdelen af vores kandidatuddannelser på ingen måde give bedre uddannelser, skriver Katrine Robsøe (RV).Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Katrine Robsøe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores samfund udvikler sig – det skal vores uddannelser også. Alt andet vil være et svigt af de kommende generationer af unge og studerende, som også fortjener et uddannelsessystem, der åbner døre og giver muligheder.

Med Reformkommissionens forslag til ændringer af vores universitetsuddannelser er startskuddet fyret af til diskussionen om, hvordan vores uddannelser skal se ud i fremtiden. Et startskud som vi i den grad bør udnytte. For der er brug for at tænke nyt. Og for, at vi tør have de store snakke, også om visionen for, hvad vi egentlig vil med vores uddannelsessystem.

Fakta

Onsdag før påske fremlagde Reformkommissionen anbefalinger til, hvordan vi kan gentænke uddannelserne.

Altinget Forskning sætter spot på to dele: universiteter samt voksen- og efteruddannelser. 

På universitetsområdet er der blandt andet tale om at dele kandidatuddannelserne i to spor fremover – et forskerspor og et mere erhvervsrettet spor. Og når det kommer til efteruddannelse, foreslås det eksempelvis at fjerne brugerbetaling for at sikre ”livslang læring”.

I denne nye temadebat stiller Altinget Forskning spørgsmålene:

  • Rammer anbefalingerne rigtigt?
  • Hvilke fordele og ulemper er der ved at dele universitetsuddannelserne op i to spor?
  • Hvordan forbedrer vi mulighederne for efteruddannelse på universitetsområdet?

Se listen af debattører her.

Nej tak til omlægning af SU'en

Der er dele af kommissions forslag, som jeg på ingen måde støtter. Jeg mener for eksempel ikke, at vi bør omlægge SU’en på kandidaten til lån. Og jeg tror heller ikke, at en automatisk halvering af længden på halvdelen af vores kandidatuddannelser vil give bedre uddannelser, flere muligheder eller de nødvendige kompetencer til fremtidens erhvervsliv.

Men der er en masse andre dele af kommissionens udspil, som jeg i større eller mindre grad er enig i. Forslag som jeg virkelig mener, at vi bør arbejde videre med. Det er tanker om udvikling af vores uddannelsessystem, som vi ikke bare må skyde til hjørne i frygten for at gøre noget andet, end vi plejer.

Frygten for forandring kan være en forfærdelig fjende i politik. Og den må ikke vinde – heller ikke når det kommer til vores uddannelser. For når samfundet udvikler sig, så skal vores uddannelser følge med. Det har vi som politikere også et ansvar for – både overfor de kommende studerende og for hele vores samfund.

Ja tak til fleksible kandidater og efteruddannelse

Vi er nødt til at tale åbent om, at når antallet af universitetsuddannede er steget markant, så skal uddannelserne også kunne noget andet end i 70’erne. For det er helt rigtigt når kommissionen påpeger, at langt fra alle universitetsstuderende skal være forskere.

Jeg var selv en af dem, der meget hurtigt fandt ud af, at forskervejen på ingen måde tiltalte mig. Jeg ville noget andet med min uddannelse og undervejs fandt jeg gennem fag, studiejobs og praktik ud af, hvilken retning der gav mening for mig.

Det var det, der var med til at vise mig mulighederne i det private erhvervsliv, hvor jeg var ansat før jeg blev folkevalgt. Alligevel ligner min vej gennem uddannelsessystemet til forveksling vejen for dem på mit hold, der nu er ved at skrive deres ph.d.

Læs også

Jeg tror på, at der skal være mere fleksibilitet og flere muligheder for at træffe forskellige valg i løbet af uddannelsen. Universitetsuddannelserne – eller i hvert fald nogle af dem – skal også åbne døre til de mange andre muligheder, der er på fremtidens arbejdsmarked.

Derfor er jeg også enormt interesseret i Reformkommissionens tanker om erhvervskandidater, fleksibilitet og efteruddannelse. Jeg er ikke fan af deres redskaber til at fremme dem, men det betyder jo ikke, at de gode tanker bare skal smides væk. Vi bør se nærmere på, hvordan vi kan bruge forskellige uddannelsesveje til at skabe større fleksibilitet og flere muligheder for de studerende.

Institutioner og studerende med på råd

Det er selvfølgelig vigtigt, at nytænkningen ikke bliver på bekostning af alt det vores universitetsuddannelser allerede er meget dygtige til. Nytænkningen skal styrke vores uddannelser og skabe flere muligheder - ikke forvirre og afvikle.

Derfor er denne proces heller ikke noget der kan ordnes fra den ene dag til den anden, men et længere samarbejde, hvor vores uddannelsesinstitutioner og studerende skal tages med hele vejen. Udviklingen er en fælles kamp for fremtiden.

Vi er nødt til at lave politik sammen med dem det handler om. Derfor skal uddannelsesinstitutionerne med på råd.

Men uanset hvad, så er det helt afgørende at slå fast, at Danmark på ingen måde har brug for mindre uddannelse.

Katrine Robsøe
Uddannelses- og erhvervsordfører, Radikale Venstre

Og mindst lige så vigtigt: Vi må tale med de studerende. Vores uddannelser skal være til gavn for dem og deres fremtid. De kan ikke vide alt, men deres perspektiver på, hvordan vi sikrer de bedste rammer for vores uddannelser er altafgørende. Det samme gælder for uddannelsesinstitutionerne. Hvis vi skal lave ændringer med succes, er det afgørende at vi har et fælles mål og samarbejder for at finde den bedste løsning.

Men uanset hvad, så er det helt afgørende at slå fast, at Danmark på ingen måde har brug for mindre uddannelse. Der er brug for alle de dygtige hænder og hoveder som vi har. Og derfor er det positivt, at reformkommissionen er med til at puste liv i debatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00