Seks danskere skal sidde med forskning i Europa-Parlamentet? Her er oversigten over de nyvalgtes udvalgsposter
De 15 danske medlemmer sætter sig på 42 poster i 17 af parlamentets udvalg og underudvalg: Forskning er blandt de tre mest populære for de nyvalgte danskere, mens for eksempel landbrug, udenrigspolitik og retssikkerhed fylder mindre.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerSTRASBOURG: Industri og energi, grøn omstilling, beskæftigelse og konkurrencedygtighed er blandt de politiske områder, hvor flest af de nyvalgte danskere gerne vil påvirke lovgivningsarbejdet i Europa-Parlamentet.
Det kan man se på en opgørelse, som Altinget har lavet ved at spørge de nye og genvalgte danske parlamentarikere om, hvilke af parlamentets udvalg, de kommer til at sidde i de næste fem år.
Lige siden europaparlamentsvalget 9. juni har de 15 danskere fra 10 forskellige partier været involveret i intense forhandlinger om blandt andet udvalgsposterne, hvoraf de sidste var ved at blive lagt endeligt fast onsdag eftermiddag.
Derfor kan der stadig ske enkelte justeringer i forhold til denne oversigt, men næsten alt burde være på plads nu. Dermed kan man se, at danskerne placerer sig på i alt 42 pladser i 17 forskellige udvalg og underudvalg.
Vi har valgt at tælle både fuldt medlemskab og pladserne som faste suppleanter/stedfortrædere med i oversigten for fuldstændighedens skyld. Faste stedfortrædere har ret til at deltage i og tale på udvalgets møder samt, såfremt det ordinære medlem ikke er til stede, at deltage i afstemninger.
De mest populære udvalg
Optællingen viser, at det mest populære sted for danskerne er Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI), hvor otte af de danske EU-parlamentarikere har fundet plads (fire af dem som suppleanter). Her finder man både Socialdemokraterne, SF, Radikale, Konservative, Moderaterne, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti.
På andenpladsen kommer Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE), hvor der kommer til at sidde seks danskere (heraf to suppleanter) fra S, SF, V, R, K og EL. Tredjepladsen er Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) med fem danskere (to suppleanter) fra S, SF, LA, EL og DF.
Fjerdepladsen er optaget af Økonomiudvalget (ECON), som får deltagelse af fire danskere, mens Udvalget for det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (IMCO) ligger på femtepladsen med tre danske parlamentarikere.
Partierne med flest pladser
Ser man på fordelingen i forhold til partier, så er det ikke overraskende de tre største danske delegationer, der har sikret sig flest udvalgspladser: SF’s tre medlemmer har fået ni pladser, mens Socialdemokratiets tre medlemmer har fået otte, og Venstres to medlemmer har fået seks pladser i alt.
Ud over udvalgsposterne har de tre største danske delegationer også fået sikret sig tre ledelsesposter: Socialdemokraten Christel Schaldemose blev tirsdag valgt som en af parlamentets 14 næstformænd, mens SF’s Kira Marie Peter-Hansen og Venstres Morten Løkkegaard begge beholder næstformandsposter i deres politiske grupper – henholdsvis De Grønne og de liberale i Renew.
I den nyskabte højrenationale gruppe Patrioter for Europa har Anders Vistisen (DF) desuden fået en rolle som politisk koordinator, der giver ham plads i gruppeledelsen.
I forhold til områder, der tidligere har været betragtet som tunge og vigtige for danske politikere, kan man bemærke, at der denne gang ikke er den store interesse for landbrug, fiskeri, retssikkerhed, borgerrettigheder og udenrigspolitik. For eksempel er Asger Christensen (V) ene dansker i landbrugsudvalget, mens tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sidder alene i udenrigsudvalget.
Her kommer oversigten over de 15 danske EU-parlamentarikeres udvalgsposter, oplistet parti for parti. Altinget har desuden bedt hver af politikerne forklare, hvorfor de har valgt at placere sig i netop disse udvalg:
Socialdemokratiet (S&D)
Christel Schaldemose
- Næstformand for Europa-Parlamentet
- Udvalget for det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (IMCO) – medlem
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – stedfortræder
"Hvis jeg skal nævne ét politisk emne, der har været en rød tråd i mine 18 år i Europa-Parlamentet, så er det forbrugerbeskyttelse. Uanset, om det handler om vores færden på internettet, det vi spiser, eller reparation af vores produkter. Derfor er jeg glad for at fortsætte i udvalgene for det indre marked, forbrugerbeskyttelse og miljø. Det er udvalg, hvor vi er tæt på danskernes og europæernes hverdag."
Niels Fuglsang
- Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) – medlem
- Økonomi- og Valutaudvalget (ECON) – stedfortræder
- Underudvalget om Skatteanliggender (FISC) – stedfortræder
"De seneste år har vist, at energipolitik er blevet sikkerhedspolitik. Den grønne omstilling handler ikke kun om forurening og klima. Den handler om Europas suverænitet. Derfor er vi nødt til at gøre os uafhængige af gas fra Rusland og mineraler fra Kina. Jeg glæder mig til at fortsætte det arbejde i energiudvalget. Derudover fortsætter jeg også i både økonomiudvalget og skattelyudvalget. Her er der også fortsat meget at gøre. Vi skal have taget et opgør med de asociale virksomheder, der nyder godt af Europas muligheder og arbejdskraft, men ikke vil betale deres skat til fællesskabet."
Marianne Vind
- Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) – medlem
- Transport- og Turismeudvalget (TRAN) – stedfortræder
- Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling (FEMM) – stedfortræder
"Jeg brænder for lønmodtagernes vilkår. EU har en opgave i at forbedre arbejdsmiljøet i hele Europa. Ingen skal blive syg af at gå på arbejde, og slet ingen skal dø på arbejdet. Derfor glæder jeg mig til at fortsætte i beskæftigelsesudvalget, og jeg er virkelig glad for at kunne supplere det arbejde med en plads i ligestillingsudvalget. Derudover ser jeg frem til i transportudvalget at fortsætte kampen med at sikre bedre forhold for dyrene i dyretransporter og sætte speed på den grønne omstilling i transportsektoren."
Socialistisk Folkeparti (De Grønne)
Kira Marie Peter-Hansen
- Næstformand i gruppen De Grønne
- Økonomi- og Valutaudvalget (ECON) – medlem (koordinator)
- Underudvalget om Skatteanliggender (FISC) – medlem
- Retsudvalget (JURI) - medlem
- Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) – stedfortræder
“Jeg glæder mig især til at bekæmpe miljøkriminalitet, og til at arbejde for, at virksomheder overholder deres grønne løfter. Grønne skåltaler og gode intentioner redder ikke planeten. I stedet skal vi gøre os uafhængige af fossil energi og investere massivt i vedvarende energi. Det kan vi sagtens, samtidig med vi passer på naturen.”
Villy Søvndal
- Udenrigsudvalget (AFET) – medlem
- Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) – medlem
“Med krig i blandt andet Europa og i Gaza er det ufatteligt vigtigt, at Europa står sammen og sørger for at løfte sit ansvar for at skabe varig fred og bedre levevilkår blandt resten af verdens befolkning. Det ansvar glæder jeg mig til at knokle for, at vi løfter, samtidig med vi arbejder videre med at få udvidet EU og opbygge vores forsvar, så vi kan mere selv. Også beskæftigelsespolitikken fyldt meget gennem hele min karriere, og det gør den også for SF. Jeg glæder mig til at fortsætte kampen for gode arbejdsvilkår og et sundt arbejdsmarked - i hele Europa.”
Rasmus Nordqvist
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – medlem
- Budgetudvalget (BUDG) – stedfortræder
- Fiskeriudvalget (PECH) – stedfortræder
“Fiskene i vores have gisper efter ilt, vores natur har historisk lidt plads, og vi er langtfra i mål med at løse klimakrisen. Vi kan langt mere fælles i Europa end i Danmark alene, og så har vi også et ansvar for at løfte resten af verdens klimaindsats. Det bliver opgaven i den kommende valgperiode. Når vi taler om naturen, miljøet og klimaet handler det i den grad om prioritering og penge. Derfor glæder jeg mig også til at arbejde med EU’s budget. Vi skal sikre konkrete midler til arbejdet, ikke kun hensigter og gode ønsker.”
Venstre (Renew)
Morten Løkkegaard
- Næstformand i gruppen Renew
- Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) – medlem
- Udvalget for det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (IMCO) – stedfortræder
- Økonomi- og Valutaudvalget (ECON) – stedfortræder
"Jeg har fået netop de udvalg, jeg ønskede. Udvalgene for Industri og det indre marked er ekstremt vigtige i en tid, hvor vi skal blive ved med at dygtiggøre os, løbe stærkt og først og samtidigt passe på alle de dygtige virksomheder, som er i Danmark og resten af Europa. Industri- og energiudvalget er efter min mening parlamentets vigtigste udvalg, hvor vi også kommer til at behandle forsvarsindustriens fremtid. Og udvalget for det indre marked bliver også helt afgørende, når vi skal sikre Europas konkurrenceevne.”
Asger Christensen
- Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (AGRI) – medlem
- Fiskeriudvalget (PECH) – medlem
- Transport- og Turismeudvalget (TRAN) – stedfortræder
”Det er stort, at jeg allerede nu kan indfri mine to første valgløfter: Jeg gik til valg på at sidde i Landbrugs- og Fiskeriudvalgene. Det er nu lykkes. Udover de to udvalg, som jeg også tidligere har siddet i, skal jeg nu også sidde i Transportudvalget. Fødevarerne skal jo transporteres, før de kan spises. Opgaven de næste fem år bliver at sikre den europæiske fødevareforsyningssikkerhed i en tid med krig på det europæiske kontinent. Vi skal være herre i eget hus igen. Det starter ved, at vi kan brødføde vores egen befolkning.”
Radikale Venstre (Renew)
Sigrid Friis
- Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) – medlem (vicekoordinator)
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – stedfortræder
- Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (LIBE) - stedfortræder
”Jeg glæder mig til at knokle for at frigøre os fra den russiske gas og i stedet arbejde for at Europa kan blive selvforsynende med vores egen, grønne energi. Energipolitik er nemlig både klimapolitik og sikkerhedspolitik. Tænk, hvis vi kunne gøre noget godt for kloden – og samtidig tømme pengekassen i Putins krigsøkonomi. Jeg glæder mig også til at knokle for miljøet og naturen. Der er brug for flere blomster og bier, og der er akut brug for at få livet tilbage i havene. I Vejle Fjord er fiskene forsvundet. Det er desværre ikke enestående.”
Moderaterne (Renew)
Stine Bosse
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – medlem
- Underudvalget om Folkesundhed (SANT) – medlem
- Budgetudvalget (BUDG) – stedfortræder
”Jeg føler mig meget privilegeret over, at jeg får lov til at arbejde med flere af de tunge udvalg. Jeg glæder mig til at komme i gang, for det bliver vigtigt, at vi flytter os fra grønne mål til grøn handling. Særligt vandmiljøet skal vi rette op på. Det haster. Og så håber jeg på, at jeg kan være med til at gøre samarbejdet på sundhedsområdet bedre i EU. For eksempel på sjældne sygdomme, hvor vi skal gøre det meget bedre end i dag. Jeg føler også, at jeg i budgetudvalget har noget at byde ind med, når vi skal tale lidt struktureret om fremtidens økonomi. Der skal bruges mange penge, så der skal også spares.”
Det Konservative Folkeparti (EPP)
Niels Flemming Hansen
- Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) – medlem
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – stedfortræder
”Jeg er meget glad for at have fået plads i udvalgene for industri og miljø. Det er de udvalg, meget af den vigtigste lovgivning vil komme fra. I industriudvalget handler det blandt andet om grøn omstilling, forskning, innovation, energi og anvendelse af nye teknologier. Jeg har også kæmpet for en plads i udvalget for miljø og folkesundhed, fordi vi også her kan kæmpe for nogle af de danske styrkepositioner som grøn omstilling, kemikalielovgivning og naturligvis medicinalindustrien.”
Liberal Alliance (EPP)
Henrik Dahl
- Udvalget for det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (IMCO) – medlem
- Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) – stedfortræder
”Det indre marked er jo hele omdrejningspunktet for EU, det går på tværs af alting. Det er juvelen i kronen. Det handler også om infrastruktur – det er ligesom som lys og vand: man lægger først mærke til det, når det ikke virker. Men det er fantastisk vigtigt. Så har jeg også valgt beskæftigelse, fordi der er et meget stort ønske blandt både arbejdsgivere og arbejdstagere i Danmark om, at der ikke bliver pillet alt for meget ved den danske arbejdsmarkedsmodel. Så den tager jeg for Danmarks generelle interesse.”
Enhedslisten (The Left)
Per Clausen
- Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) – medlem
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – stedfortræder
- Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) – stedfortræder
”Hvis man ser det, vi førte valgkamp på, har jeg fået præcist de udvalg, jeg kunne ønske mig. I valgkampen talte jeg meget om en retfærdig grøn omstilling, med fokus på klima og beskyttelse mod farlige kemikalier. Derfor synes jeg det giver god mening at sidde i beskæftigelsesudvalget, miljøudvalget og industriudvalget Jeg er allerede i gang med de første møder i forbindelse med udvalgsarbejdet, og rejste et beskæftigelsespolitisk spørgsmål, da vi havde møde med kommissionsformand Ursula Von der Leyen.”
Danmarksdemokraterne (ECR)
Kristoffer Storm
- Økonomi- og Valutaudvalget (ECON) – medlem
- Udviklingsudvalget (DEVE) – medlem
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – stedfortræder
”Det er nogle spændende udvalg, hvor jeg kan få lov til at arbejde med nogle af de ting, der er vigtige for os i Danmarksdemokraterne. Økonomiudvalget har mange relevante sager for Danmark, for eksempel kampen for at bevare vores realkreditsystem. Hvis man har fulgt bare en lille smule med i den danske valgkamp, så ved man også, hvor meget miljøpolitik betyder i Danmark. Og når det gælder udvikling og migration synes vi, det er vigtigt at få lavet nogle gode løsninger, der kan være med til at sikre, at Europa fortsat er et stabilt sted at være. Det kræver jo et fornuftigt samarbejde med nogle af de lande, der har brug for hjælp.”
Dansk Folkeparti (Patrioter for Europa)
Anders Vistisen
- Medlem af ledelsen (’Whip’) i gruppen Patrioter for Europa
- Udvalget for Andragender (PETI) – medlem
- Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) – stedfortræder
- Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) – stedfortræder
”Udvalget for borgerandragender er det udvalg, hvor almindelige europæere kan få deres sag hørt. Derfor vil jeg gerne sidde der. Ellers har Dansk Folkeparti været tilbageholdende med at kræve udvalgsposter denne gang, fordi min rolle som Whip i gruppen er meget arbejdskrævende. Opgaven giver en plads i gruppens ledelse. Det er mit ansvar at koordinere gruppens position til alle emner på plenarforsamlingen, fordele taletid og lede møderne med koordinatorerne for de enkelte udvalg, samt forhandle på vegne af gruppen med de andre grupper.”
Artiklen er blevet opdateret: Torsdag opnåede Venstres Morten Løkkegaard en ekstra plads som suppleant i Økonomiudvalget (ECON), mens den radikale Sigrid Friis fik en ekstra plads som suppleant i Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (LIBE).