Mette Frederiksen diskuterer krig og kvanteteknologi med japansk premierminister

Krigen i Ukraine og konflikten mellem Israel og Palæstina er på dagsordenen, når statsminister Mette Frederiksens besøger den japanske premierminister, Fumio Kishida. Toplederne skal også diskutere et styrket samarbejde inden for det grønne område og kvanteteknologi.

Den japanske premierminister, Fumio Kishida, hvis regering har været på linje med EU og USA i modsvaret på Ruslands krig.
Den japanske premierminister, Fumio Kishida, hvis regering har været på linje med EU og USA i modsvaret på Ruslands krig.Foto: Bing Guan/Reuters/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Støtten til Ukraine, situationen i Israel og Palæstina samt den nye geopolitiske virkelighed er i fokus, når statsminister Mette Frederiksen besøger den japanske premierminister, Fumio Kishida.

På mødet er blandt andet den geopolitiske udvikling i Indo-Stillehavsregionen og krigen i Ukraine i centrum, skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

”Japan og Danmark står sammen om at fordømme Ruslands brutale angrebskrig, der er en trussel mod den regelbaserede internationale orden. Det geopolitiske billede, som vi kender det er i opbrud, og Europas sikkerhed og velstand hænger i stigende grad sammen med udviklingen i Nordøstasien og i hele stillehavsområdet.

Kishida-regeringen har været på linje med EU og USA i modsvaret på Ruslands krig.

Dansk milliardstrategi til japansk energisektor

Japans energisektor står over for en markant grøn omstilling, hvor havvind kommer til at spille en stor rolle.

Samarbejdet mellem Danmark og Japan skal derfor styrkes inden for det grønne område og kvanteteknologi, fremgår det af pressemeddelelsen.

”Danmark kan og skal spille en større rolle i at gøre Japan klimaneutralt. Vi står klar til at levere teknologien og erfaringerne, der kan understøtte den historiske grønne omstilling, som Japan står overfor. Og på kvanteområdet kan et tættere samarbejde med Japan være til gavn for begge lande og medvirke til at styrke vores fælles sikkerhed,” tilføjer Mette Frederiksen.

Under besøget vil Tokyo Universitet være vært for et kvanteseminar, som statsministeren åbner. Regeringen præsenterede anden del af Danmarks Nationale Strategi for Kvanteteknologi i slutningen af september.

Regeringen vil prioritere 1,2 milliarder kroner til strategien frem mod 2027.

Japan er verdens tredjestørste økonomi og var Danmarks 16. største eksportmarked i 2022 med en samlet omsætning på omtrent 30 milliarder kroner, fremgår det af pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00