Debat

Teknisk videnskab, naturvidenskab og innovation bliver de store tabere

DEBAT: Med skarp præcision rammer regeringen den tekniske og erhvervsrettede forskning. Det er underligt al den stund, at vi har en regering, som bryster sig af at ville vækst og bekymrer sig om vores eksporterhvervs konkurrenceevne, skriver DTU og Dansk Energi i fælles indlæg.

DTU og Dansk Energi har svært ved at forstå, hvorfor finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil beskære Innovationsfonden og svinge sparekniven over EUDP-midlerne. 
DTU og Dansk Energi har svært ved at forstå, hvorfor finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil beskære Innovationsfonden og svinge sparekniven over EUDP-midlerne. Foto: Pressefoto
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard og Anders O. Bjarklev
Hhv. Adm. direktør Dansk Energi og rektor DTU.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Regeringens forslag til en finanslov er et kraftigt angreb mod den tekniske og erhvervsrettede forskning i Danmark. Regeringen skærer hårdt i en række af de puljer, der fungerer som bindeled mellem industri og forskning, og som har skabt masser af danske arbejdspladser – herunder i eksportorienterede virksomheder.

Regeringen lægger op til at beskære Innovationsfonden kraftigt, men procentuelt rammer sparekniven især det målrettede EUDP-program for energi og miljø. Her skærer Lars Løkke Rasmussens regering bevillingen ned med ca. 325 mio. kroner om året, så der fremadrettet kun er godt 50 mio. kr. tilbage i puljen. Selv med regeringens netop udmeldte forslag til forskningsreserven er der tale om betydelige besparelser.

Underlig prioritering fra regeringen
Det er vanskeligt at forstå, at regeringen skærer på de innovationsfremmende forskningspuljer. Med skarp præcision rammer regeringen den tekniske og erhvervsrettede forskning.

Det gælder for forskningen som alle andre dele af vores samfund, at der skal prioriteres. Det undrer os dog, at regeringen vælger at spare dybt på netop de steder, hvor fokus er på teknisk forskning, udvikling og innovativt samspil mellem universitet og erhvervsliv.

Lars Aagaard og Anders O. Bjarklev
Hhv. Adm. direktør Dansk Energi og rektor DTU

Det er underligt al den stund, at vi har en regering, som bryster sig af at ville vækst, der taler om betydningen af private arbejdspladser som grundlag for velfærd, og der bekymrer sig om vores eksporterhvervs konkurrenceevne.

De markante besparelser på forskning, udvikling og demonstration vil få håndfaste konsekvenser, kort efter finansloven er vedtaget. Nedskæringer i den størrelse får konsekvenser for både forskning og uddannelse. Udviklingsprojekter bliver droppet, undervisningsmiljøer bliver forringet, og det dynamiske samspil mellem forskning og erhvervsliv bremses.

Uventet udgangspunkt for forhandlinger
På den længere bane får vi færre ingeniører, med mindre indsigt i erhvervslivets forhold, færre højteknologiske produkter, der igen fører til tab af eksportindtægter og højtlønnede job, som kan finansiere vores velfærd.

Det gælder for forskningen som alle andre dele af vores samfund, at der skal prioriteres. Det undrer os dog, at regeringen vælger at spare dybt på netop de steder, hvor fokus er på teknisk forskning, udvikling og innovativt samspil mellem universitet og erhvervsliv.

Finanslovsforhandlingerne starter nu. Regeringen har med sit udspil skabt et meget uventet udgangspunkt. Vi kan derfor kun appellere til, at alle ansvarlige partier går til forhandlingerne med krav om, at besparelserne på de innovationsfremmende midler tages af bordet. Ikke for at redde regeringen, men for at redde Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Overgaard Bjarklev

Rektor, DTU
elektronikingeniør (DTU 1985), ph.d. (DTU 1988), dr.techn. (DTU 1995)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00