Blev Piranha V solgt for billigt - og trak det Falck-Schmidt ned?

Den fynske forsvarsvirksomhed Falck-Schmidt Defense Systems konkurs tirsdag kan risikere at få store konsekvenser for hvor mange danske arbejdspladser, der kommer ud af Forsvarets indkøb i 2015 af 309 pansrede mandskabsvogne for 4,5 mia. kroner hos schweiziske Mowag, der er en del af den amerikanske General Dynamics-koncern.

Konkursen er nemlig tæt forbundet med udsigten til at Falck-Schmidt Defense Systems skulle have samlet omkring 300 og de 309 køretøjer på deres fabrik i Fredericia. Samarbejdet og det samlede omfang som var aftalt ville have skabt mindst 200 arbejdspladser. For at være klar til slutmonteringen havde Falck-Schmidt Defense Systems indkøbt komponenter for to-cifrede millionbeløb og klargjort fabrikken i Fredericia samt ansat og uddannet medarbejere - uden at Mowag satte produktionen i gang.

Indkøbet af komponenter og fabriksklargøring satte Falck-Schmidts likviditet under pres og til sidst var der bare ikke flere penge i kassen. Derfor blev virksomhedens medarbejdere tirsdag suspenderet mens en kurator nu har 14 dage til at finde en løsning, hvor hele eller dele af virksomheden kan drives videre.

Login