EU-Kommissionen åbner sag mod Danmark over modkøbsregler

EU-Kommissionen har besluttet at åbne en sag mod Danmark for ikke at overholde EU-reglerne for indkøb af militært isenkram. Det er vores regler for modkøb i forbindelse med køb af våben fra udenlandske producenter, som nu bringer os en sag på halsen.

At EU-Kommissionen nu har besluttet at åbne en sag mod Danmark kommer ikke som den store overraskelse for dem, som kan huske processen i 2013-2014 omkring tilblivelsen af de nuværende danske modkøbsregler. EU-Kommissionen var ikke begejstrede for de eksisterende regler. Derfor drejede det sig netop om at lave nogle regler, som lige akkurat kunne accepteres af EU eller kun i mindre grad krænkede EU-reglerne, så vi ikke smadrede den danske forsvarsindustri, som i udpræget grad er afhængig af modkøb.

Løsningen blev, at vi fremover kun kan forlange modkøb, når det er nødvendigt af hensyn til Danmarks sikkerhedsinteresser. En gummiparagraf, der gør det muligt fortsat at stemple temmelig meget af vores materielindkøb som modkøbspligtigt. EU-Kommissionen kunne dog godt se hvad vi havde gang i og har altså nu valgt ikke at ignorere det. Det var ellers hvad vi et eller andet sted havde håbet på.

Login