Om bekæmpelse af klassisk svinepest

Det er ikke tilladt at vaccinere mod svinepest, men hvis et eller flere svin på en bedrift mistænkes for at være inficeret med klassisk svinepestvirus, pålægger fødevareregionen bedriften et offentligt tilsyn. Bekendtgørelsen er en redaktionel ændring i forhold til bekendtgørelsen fra efteråret.
Tina Møller
Dokumentation

I medfør af § 6, stk. 2, § 8, § 9, stk. 1 og 3, § 12, § 13, stk. 1, § 19, stk. 1, § 22, § 29, stk. 1, § 42 og § 43, stk. 2, i lov nr. 351 af 2. juni 1999 om sygdomme og infektioner hos dyr, som ændret ved lov. nr. 966 af 4. december 2002, fastsættes:

Kapitel 1

Generelt

Definitioner

§ 1. I denne bekendtgørelse forstås ved:

1)   »Svin«: Alle dyr af familien Suidae, herunder vildtlevende svin.

2)   » Svinepest « : Klassisk svinepest.

3)   »Bedrift«: En landbrugsvirksomhed eller anden virksomhed, hvor der permanent eller midlertidigt opdrættes eller holdes svin.

4)   »Vildtlevende svin«: Svin, der ikke holdes eller opdrættes på en bedrift.

5)   »Kontaktbedrift«: Bedrift, hvor klassisk svinepest kan være ført ind som følge af beliggenheden eller via personer, svin, køretøjer eller andet.

6)   » Avlsmateriale « : Sæd, oocytter og embryoner fra svin.

Anmeldelse

§ 2. Den, som i sin varetægt har dyr, som er eller kan mistænkes for at være angrebet af svinepest skal straks tilkalde en dyrlæge, jf. § 6, stk. 1 i lov nr. 351 af 2. juni 1999 om sygdomme og infektioner hos dyr.

Stk. 2. Den, der har mistanke om forekomst af svinepest hos vildtlevende svin, skal straks foretage anmeldelse til fødevareregionen.

Stk. 3. Tilkaldelse eller anmeldelse skal ske, såfremt der blandt svin forekommer pludselige dødsfald eller ét eller flere af følgende symptomer:

1)   Forhøjet legemstemperatur.

2)   Nedsat ædelyst.

3)   Tåreflåd.

4)   Røde eller blåliggule misfarvninger i huden (fortrinsvis på ben, bug og ører).

5)   Brækninger.

6)   Forstoppelse efterfulgt af diarré.

7)   Kramper.

8)   Ukoordinerede bevægelser.

9)   Vaklende bagben under gang.

10) Reproduktionsforstyrrelser.

Mistænkte bedrifter

§ 3. Hvis et eller flere svin på en bedrift mistænkes for at være inficeret med klassisk svinepestvirus, jf. § 2, pålægger fødevareregionen bedriften et offentligt tilsyn. Det offentlige tilsyn omfatter, at

1)   den besætningsansvarlige skal føre en liste, der ajourføres dagligt over antallet af svin i hver kategori med angivelse af sundhedstilstanden for svinene herunder antallet af døde svin,

2)   den besætningsansvarlige skal påse at alle bedriftens svin holdes i deres stalde eller lukkes inde andetsteds, hvor de er isoleret,

3)   flytning af svin til eller fra bedriften ikke er tilladt,

4)   til- eller fraførsel af andre dyr end svin kun må ske med tilladelse fra fødevareregionen,

5)   det ikke er tilladt at flytte svinekroppe, svinekød, svinekødsprodukter, avlsmateriale, foder, redskaber, materialer, gødning, gylle, strøelse eller affald fra bedriften, medmindre der foreligger tilladelse hertil fra fødevareregionen,

6)   det ikke er tilladt at flytte svinekroppe, svinekød, svinekødsprodukter eller avlsmateriale fra bedriften med henblik på samhandel inden for EU,

7)   den besætningsansvarlige skal lade bedriften deltage i en epidemiologisk undersøgelse i henhold til § 35, og

8)   den besætningsansvarlige skal iværksætte gnaver- og insektbekæmpelse såfremt fødevareregionen finder det nødvendigt. Bekæmpelsen skal ske efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 2. Den besætningsansvarlige skal sørge for, at der sker desinfektion ved ind- og udgange til de stalde, hvori svinene opholder sig, og ved bedriftens ind- og udgange. Desinfektion skal ske efter fødevareregionens anvisning. Personer der skal ind på eller forlader bedriften skal, efter fødevareregionens anvisning, træffe foranstaltninger til mindskelse af risikoen for spredning af svinepest.

Stk. 3. Den i stk. 1, nr. 1 nævnte liste skal opbevares i mindst 5 år.

Stk. 4. Hvis Fødevaredirektoratet udfra en epidemiologisk vurdering finder der påkrævet kan Fødevaredirektoratet lade foranstaltningerne i §§ 9-12 finde anvendelse på den smittemistænkte bedrift.

§ 4. Færdsel til eller fra bedriften af mennesker, køretøjer eller transportmidler m.v. må kun finde sted med skriftlig tilladelse fra fødevareregionen.

Stk. 2. Køretøjer eller transportmidler, der efter tilladelse fra fødevareregionen forlader bedriften, jf. stk. 1, skal desinficeres omhyggeligt efter fødevareregionens anvisning, inden de forlader bedriften.

§ 5. Foranstaltningerne i § 3 og § 4 finder ligeledes anvendelse på kontaktbedrifter.

§ 6. Hvis Fødevaredirektoratet på baggrund af en epidemiologisk vurdering finder det påkrævet oprettes en midlertidig kontrolzone omkring den i § 3 eller § 5 nævnte bedrift. Foranstaltninger i § 3 og § 4 kan finde anvendelse på svinebedrifterne i kontrolzonen.

Stk. 2. Fødevareregionen kan udtage prøver fra svin fra bedrifter beliggende i kontrolzonen, for således at af- eller bekræfte tilstedeværelsen af klassisk svinepest.

§ 7 Tilsyn pålagt i henhold til §§ 3, 5 eller 6 ophæves af fødevareregionen, når mistanken er afkræftet.

Smittede besætninger

§ 8. En besætning anses for smittet med svinepest, når fødevareregionen på baggrund af kliniske, post-mortem eller laboratoriemæssige undersøgelser foretaget på Danmarks Veterinærinstitut finder, at besætningen er inficeret med svinepest.

Bekæmpelse

§ 9. Når svinepest er konstateret på en bedrift, pålægges bedriften eller opretholdes bedriften i, jf. § 3, et offentligt tilsyn, hvorefter

1)   den besætningsansvarlige skal føre en liste der ajourføres dagligt over antallet af svin i hver kategori med angivelse af sundhedstilstanden for svinene herunder antallet af døde svin,

2)   den besætningsansvarlige skal påse at alle bedriftens svin holdes i deres stalde eller lukkes inde andetsteds, hvor de er isoleret,

3)   flytning af svin til eller fra bedriften ikke er tilladt,

4)   til- eller fraførsel af andre dyr end svin kun må ske med tilladelse fra fødevareregionen,

5)   det ikke er tilladt at flytte svinekroppe, svinekød, svinekødsprodukter, avlsmateriale, foder, redskaber, materialer, gødning, gylle, strøelse eller affald fra bedriften, medmindre der foreligger tilladelse hertil fra fødevareregionen,

6)   det ikke er tilladt at flytte svinekroppe, svinekød, svinekødsprodukter eller avlsmateriale fra bedriften med henblik på samhandel inden for EU,

7)   den besætningsansvarlige skal lade bedriften deltage i en epidemiologisk undersøgelse i henhold til § 35, og

8)   den besætningsansvarlige skal iværksætte gnaver- og insektbekæmpelse såfremt fødevareregionen finder det nødvendigt. Bekæmpelsen skal ske efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 2. Den besætningsansvarlige skal sørge for, at der sker desinfektion ved ind- og udgange til de stalde, hvori svinene opholder sig, og ved bedriftens ind- og udgange. Desinfektion skal ske efter fødevareregionens anvisning. Kravet i 1. pkt. gælder, indtil fødevareregionen har meddelt den i § 12, stk. 2 nævnte godkendelse.

Stk. 3. Den i stk. 1, nr. 1 nævnte liste skal opbevares i mindst 5 år.

§ 10. Når svinepest er konstateret på en bedrift, skal samtlige svin på bedriften omgående aflives og destrueres efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 2 . Kød fra svin, der er slagtet i den periode, hvor fødevareregionen antager, at smitten har været på bedriften, skal så vidt muligt opspores og underkastes behandling eller destruktion efter fødevareregionens anvisning. Ligeledes skal kroppe af svin, der er døde i samme tidsrum, destrueres efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 3. Alt materiale, affald, foder m.v. som efter fødevareregionens vurdering kan indeholde svinepestvirus, destrueres eller underkastes anden behandling, således at eventuel tilstedeværelse af svinepestvirus uskadeliggøres. Destruktion eller anden behandling skal ske efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 4. Alt avlsmateriale, som opbevares på bedriften, skal underkastes behandling eller destruktion efter fødevareregionens anvisning. Avlsmateriale, der er opsamlet fra svin på bedriften i en periode, hvor smitten antages at have været på bedriften, skal så vidt muligt opspores og underkastes behandling eller destruktion efter fødevareregionens anvisning.

§ 11. Mandskab og redskaber anvendt i forbindelse med aflivning og destruktion skal rengøres og desinficeres efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 2. Den ansvarlige for transportmidler og udstyr, der har været anvendt i forbindelse med transport af svinene eller svinekroppene, skal påse at disse rengøres og desinficeres efter fødevareregionens anvisning.

§ 12. Når en smittet svinebesætning er aflivet, skal der foretages en foreløbig rengøring og desinfektion efter fødevareregionens anvisning. Den foreløbige rengøring og desinfektion skal efterfølges af en rengøring og desinfektion, hvor

1)   alle rum, hvori svinene har opholdt sig, samt maskiner og materiel snarest rengøres og desinficeres efter fødevareregionens anvisning, og

2)   gødning, gylle, strøelse og andet kontamineret materiale fra ejendommen skal inden den i stk. 1 nævnte rengøring og desinfektion deponeres, destrueres, nedgraves eller på anden måde behandles efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 2. Den i stk. 1, 2. pkt. nævnte rengøring og desinfektion godkendes af fødevareregionen inden genindsættelse af svin, jf. § 31 og § 32.

Stk. 3. Mandskab og redskaber anvendt i forbindelse med rengøring og desinfektion skal underkastes rensning og desinfektion efter fødevareregionens anvisning.

§ 13. Når klassisk svinepest konstateres på en bedrift, der består af to eller flere adskilte produktionsenheder, kan fødevareregionen, på nærmere fastsatte vilkår for så vidt angår sunde svineproduktionsenheder på en inficeret bedrift, helt eller delvist, dispensere fra §§ 9-12, såfremt disse produktionsenheders struktur, størrelse og indbyrdes afstand, og den virksomhed, der foregår der, er af en sådan art, at produktionsenhederne med hensyn til opstaldning, pasning og fodring er klart adskilt fra de øvrige, således at svinepestvirus ikke kan spredes fra den ene produktionsenhed til den anden.

§ 14. Hvis Fødevaredirektoratet udfra en epidemiologisk vurdering finder der påkrævet kan Fødevaredirektoratet lade foranstaltningerne i §§ 9-12 finde anvendelse på kontaktbedrifter.

Stk. 2. Fødevareregionen kan lade udtage prøver fra en kontaktbedrift med henblik på gennemførelse af laboratorieundersøgelse for svinepest.

§ 15. Fødevareregionen kan i særlige tilfælde og på særlige vilkår, helt eller delvist, dispensere fra bestemmelserne i §§ 9-12 hvis et udbrud er blevet bekræftet i et laboratorium, en zoologisk have, en dyrepark eller et indhegnet område, hvor der holdes svin til videnskabelige formål eller med henblik på bevarelse af arter eller bevarelse af sjældne racer.

Kapitel 2

Oprettelse af zoner

§ 16. Når der er konstateret klassisk svinepest hos svin på en bedrift oprettes en beskyttelseszone og en overvågningszone omkring bedriften. Beskyttelseszonen, der har en radius på mindst 3 km, indgår i overvågningszonen, der har en radius på mindst 10 km.

Foranstaltninger i beskyttelseszonen

§ 17 . I beskyttelseszonen skal den, der har svin i sin varetægt, anmelde alle døde eller syge svin på bedriften til fødevareregionen.

§ 18. Inden for beskyttelseszonen er det ikke tilladt, at

1)   flytte eller transportere svin ad offentlig eller privat vej, bortset fra bedrifternes interne forbindelsesveje, jf. dog stk. 3 og § 19,

2)   bortfjerne køretøjer og materiel, som er anvendt inden for beskyttelseszonen til transport af svin eller andre husdyr samt eventuelt forurenet materiale fra en bedrift eller fra et slagteri, der ligger i beskyttelseszonen uden at disse er blevet rengjort og desinficeret efter fødevareregionens anvisning,

3)   til- eller fraføre en bedrift beliggende i beskyttelseszonen andre dyrearter end svin uden fødevareregionens tilladelse,

4)   til- eller fraføre avlsmateriale fra en bedrift uden fødevareregionens tilladelse, eller

5)   foretage kunstig sædoverføring på andres svin samt embryotransplantation mellem besætninger af svin uden fødevareregionens tilladelse.

Stk. 2. Den besætningsansvarlige skal iværksætte gnaver- og insektbekæmpelse såfremt fødevareregionen finder det nødvendigt. Bekæmpelsen skal ske efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 3. Transittransport ad landevej eller med jernbane uden aflæsning eller ophold kan finde sted efter tilladelse fra fødevareregionen.

Stk. 4. Personer der skal ind på eller forlader bedriften skal, efter fødevareregionens anvisning, træffe foranstaltninger til mindskelse af risikoen for spredning af svinepest.

§ 19. Fødevareregionen kan dog på nærmere fastsatte vilkår tillade at svin fjernes fra bedrifter i beskyttelseszonen 30 dage efter afslutning af den i § 12, stk. 1, 1. pkt., nævnte foreløbige rengøring og desinfektion såfremt de transporteres direkte til

1)   et slagteri udpeget af Fødevaredirektoratet til omgående slagtning,

2)   et forarbejdningsanlæg eller et egnet sted, hvor svinene omgående aflives og kroppene forarbejdes under fødevareregionens tilsyn, eller

3)   under særlige omstændigheder til et andet sted i beskyttelseszonen.

Stk. 2. Fødevareregionen kan endvidere tillade, efter der er forløbet 30 dage og såfremt der opstår dyrevelfærdsmæssige problemer eller andre problemer med at holde svinene på bedriften, at svin på nærmere fastsatte vilkår flyttes fra en bedrift i beskyttelseszonen for at blive transporteret direkte til

1)   et slagteri udpeget af Fødevaredirektoratet, til omgående slagtning,

2)   et forarbejdningsanlæg eller et egnet sted, hvor svinene omgående aflives og kroppene forarbejdes under fødevareregionens tilsyn, eller

3)   under særlige omstændigheder til et andet sted i beskyttelseszonen.

§ 20. Svin på bedrifter der er beliggende i en beskyttelseszone underkastes klinisk inspektion efter fødevareregionens nærmere anvisning med henblik på, at bedriften kan erklæres fri for svinepest.

Stk. 2. Fødevareregionen kan endvidere lade udtage prøver fra en bedrift i beskyttelseszonen med henblik på gennemførelse af laboratorieundersøgelse for svinepest.

§ 21. Foranstaltningerne i beskyttelseszonen ophæves tidligst når

1)   fødevareregionen har godkendt rengøring og desinfektion af den inficerede bedrift,

2)   svin på samtlige bedrifter i beskyttelseszonen er erklæret klinisk fri for svinepest og

3)   der er gennemført laboratorieundersøgelse på alle bedrifter med svin i beskyttelseszonen, til påvisning af eventuel tilstedeværelse af svinepest.

Stk. 2. De i stk. 1, nr. 2 og 3 nævnte undersøgelser må tidligst finde sted 30 dage efter afslutningen af den foreløbige rengøring og desinfektion, jf. § 12, stk. 1, 1. pkt., på den inficerede bedrift.

Foranstaltninger i overvågningszonen

§ 22. I overvågningszonen skal den, der har svin i sin varetægt, anmelde alle døde eller syge svin på bedriften til fødevareregionen.

§ 23. Inden for overvågningszonen er det ikke tilladt, at

1)   flytte og transportere svin ad offentlig eller privat vej, bortset fra bedrifternes interne forbindelsesveje, jf. dog stk. 3 og § 24,

2)   bortfjerne køretøjer og materiel, som er anvendt inden for overvågningszonen til transport af svin eller andre husdyr samt eventuelt forurenet materiale fra en bedrift eller fra et slagteri, der ligger i overvågningszonen, uden at disse er blevet rengjort og desinficeret efter fødevareregionens anvisning,

3)   til- eller fraføre en bedrift andre dyrearter end svin uden fødevareregionens tilladelse,

4)   til- eller fraføre en bedrift eller et sæd- eller embryonlager avlsmateriale uden fødevareregionens tilladelse, eller

5)   foretage kunstig sædoverføring på andres svin samt embryotransplantation mellem besætninger af svin uden fødevareregionens tilladelse.

Stk. 2. Den besætningsansvarlige skal iværksætte gnaver- og insektbekæmpelse såfremt fødevareregionen finder det nødvendigt. Bekæmpelsen skal ske efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 3. Transittransport ad landevej eller med jernbane uden aflæsning eller ophold kan finde sted efter tilladelse fra fødevareregionen.

Stk. 4. Personer der skal ind på eller forlader bedriften skal, efter fødevareregionens anvisning, træffe foranstaltninger til mindskelse af risikoen for spredning af svinepest.

§ 24. Fødevareregionen kan dog på nærmere fastsatte vilkår tillade at svin fjernes fra bedrifter i overvågningszonen 21 dage efter afslutning af den i § 12, stk. 1, 1. pkt., nævnte foreløbige rengøring og desinfektion, såfremt de transporteres direkte til

1)   et slagteri udpeget af Fødevaredirektoratet, til omgående slagtning,

2)   et forarbejdningsanlæg eller et egnet sted, hvor svinene omgående aflives og kroppene forarbejdes under fødevareregionens tilsyn, eller

3)   under særlige omstændigheder til et andet sted i overvågningszonen.

Stk. 2. Fødevareregionen kan endvidere tillade, efter der er forløbet 30 dage og såfremt der opstår dyrevelfærdsmæssige problemer eller andre problemer med at holde svinene på bedriften, at svin på nærmere fastsatte vilkår flyttes fra en bedrift i overvågningszonen for at blive transporteret direkte til

1)   et slagteri udpeget af Fødevaredirektoratet, til omgående slagtning,

2)   et forarbejdningsanlæg eller et egnet sted, hvor svinene omgående aflives og kroppene forarbejdes under fødevareregionens tilsyn, eller

3)   under særlige omstændigheder til et andet sted i overvågningszonen.

§ 25. Svin på bedrifter der er beliggende i overvågningszonen skal underkastes klinisk inspektion efter fødevareregionens nærmere anvisning med henblik på, at bedriften kan erklæres fri for svinepest.

Stk. 2. Fødevareregionen kan lade udtage prøver fra en bedrift i overvågningszonen med henblik på gennemførelse af laboratorieundersøgelse for svinepest.

§ 26. Overvågningszonen ophæves af fødevareregionen når Fødevaredirektoratet vurderer, at der ikke længere er risiko for svinepest og

1)   fødevareregionen har godkendt rengøring og desinfektion af den inficerede bedrift,

2)   svinene på samtlige bedrifter i zonen er erklæret klinisk fri for svinepest og

3)   efter der, såfremt fødevareregionen finder det nødvendigt, er gennemført laboratorieundersøgelse på bedrifter med svin i zonen, til påvisning af eventuel tilstedeværelse af svinepest.

Stk. 2. De i stk. 1, nr. 2 og 3 nævnte undersøgelser må tidligst finde sted 20 dage efter afslutningen af den foreløbige rengøring og desinfektion på de inficerede bedrifter.

Foranstaltninger i tilfælde af bekræftelse af klassisk svinepest hos vildtlevende svin

§ 27. Når der er konstateret svinepest hos vildtlevende svin oprettes en bekæmpelseszone.

Stk. 2. Den, der finder et dødt, vildtlevende svin i zonen, skal indberette fundet til fødevareregionen.

§ 28. Svinebedrifter beliggende i den i § 27 nævnte bekæmpelseszone pålægges et offentlig tilsyn som omfatter at,

1)   den besætningsansvarlige skal føre en liste, der ajourføres dagligt over antallet af svin i hver kategori med angivelse af sundhedstilstanden for svinene herunder antallet af døde svin,

2)   den besætningsansvarlige skal påse at alle svin på bedriften holdes i deres stalde eller andre steder, hvor de kan holdes isoleret fra vildtlevende svin og materiale, der kan have været i kontakt med vildtlevende svin,

3)   der kun må føres svin til eller fra en bedrift med tilladelse fra fødevareregionen,

4)   den besætningsansvarlige skal sørge for, at der efter fødevareregionens anvisning sker desinfektion ved ind- og udgange til de stalde, hvori svinene opholder sig og ved bedriftens ind- og udgange,

5)   det er forbudt at bringe materiale eller udstyr, som kan være kontamineret med svinepestvirus, ind på en svinebedrift og

6)   den besætningsansvarlige skal iværksætte gnaver- og insektbekæmpelse såfremt fødevareregionen finder det nødvendigt. Bekæmpelsen skal ske efter fødevareregionens anvisning.

Stk. 2. Endvidere må der kun til- eller fraføres avlsmateriale fra en bedrift eller fra et sæd- eller embryonlager i zonen med tilladelse fra fødevareregionen.

Stk. 3. Den i stk. 1, nr. 1 nævnte liste skal opbevares i mindst 5 år.

§ 29. På en bedrift i en bekæmpelseszone skal svinene underkastes en klinisk inspektion efter fødevareregionens nærmere anvisning med henblik på, at bedriften kan erklæres fri for svinepest.

Stk. 2. Fødevareregionen kan endvidere lade udtage prøver fra en bedrift i bekæmpelseszonen med henblik på gennemførelse af laboratorieundersøgelse for svinepest.

Stk. 3. Enhver, der ved jagt eller nedskydning nedlægger vildtlevende svin, skal lade udtage og indsende blodprøve af disse til undersøgelse for svinepest.

§ 30. Fødevareregionen ophæver den i § 27 nævnte bekæmpelseszone samt det i § 28 nævnte offentlige tilsyn, når fødevareregionen finder det forsvarligt udfra en smittemæssig vurdering.

Kapitel 3

Genindsættelse af svin

§ 31. Genindsættelse af svin på bedriften må kun ske efter skriftlig tilladelse fra fødevareregionen. Tilladelsen kan tidligst gives 30 dage efter, at fødevareregionen har godkendt den i § 12, nævnte rengøring og desinfektion og under forudsætning af, at

1)   alle svinene ankommer inden for en periode på tyve dage og kommer fra bedrifter, der ikke er omfattet af restriktioner for svinepest,

2)   der foretages en serologisk undersøgelse af svinene i den genopbyggede besætning, prøveudtagning med henblik på denne undersøgelse må tidligst finde sted 40 dage efter, at de sidste svin er ankommet og

3)   ingen svin flyttes fra bedriften før de negative resultater af den i nr. 2 nævnte undersøgelse foreligger.

Stk. 2. Dog kan genindsættelse af svin på bedriften indledes med indsættelse af kontrolsvin, der er blevet kontrolleret for tilstedeværelse af antistoffer mod svinepest med negativt resultat eller kommer fra bedrifter der ikke er omfattet af restriktioner for svinepest. Anbringelse af dyrene skal ske efter fødevareregionens anvisning. Svinene kontrolleres 40 dage efter indsættelse på bedriften for tilstedeværelsen af antistoffer. Hvis ingen af svinene har udviklet antistoffer mod svinepest, kan der når resultaterne foreligger, genindsættes en hel besætning. Ingen svin må flyttes fra bedriften før de negative resultater af den serologiske undersøgelser foreligger.

Stk. 3. Genindsættelse af svin på friland skal altid ske efter den i stk. 2 nævnte procedure.

§ 32. Hvis der er forløbet mere end 6 måneder siden rengøringen og desinfektionen på bedriften er afsluttet, kan fødevareregionen i særlige tilfælde og på nærmere fastsatte vilkår dispensere fra de i § 31 nævnte krav vedrørende indsættelse af svin.

Kapitel 4

Foranstaltninger ved bekræftelse af klassisk svinepest hos svin på et slagteri eller i et transportmiddel

§ 33. Ved konstatering af et tilfælde af klassisk svinepest på et slagteri skal

1)   alle modtagelige dyr på slagteriet straks aflives efter fødevareregionens anvisning,

2)   kroppe, slagteaffald og affald af dyr, der kan være inficeret og kontamineret, forarbejdes efter fødevareregions anvisning,

3)   bygninger og udstyr, herunder transportmidler, rengøres og desinficeres efter fødevareregionens anvisning, og

4)   der på fødevareregionens anmodning udtages prøver, med henblik på gennemførelse af en laboratoriemæssig undersøgelse for svinepest.

Stk. 2. På et slagteri hvor der forefindes dyr, som er smittet med svinepest, foretager fødevareregionen en epidemiologisk undersøgelse, jf. § 35.

Stk. 3. Slagteriet skal påse at ingen dyr indbringes på slagteriet, før der er gået mindst 24 timer efter slagteriet er rengjort og desinficeret efter fødevareregionens anvisning og rengøringen og desinfektionen er blevet godkendt af fødevareregionen.

Stk. 4. Foranstaltningerne nævnt i §§ 9-15 finder anvendelse på den bedrift, som de inficerede svin eller svinekroppe kommer fra og på kontaktbedrifter.

§ 34. Hvis der konstateres et tilfælde af klassisk svinepest i et transportmiddel skal den ansvarlige for transportmidlet påse, at

1)   alle modtagelige dyr i transportmidlet straks aflives efter fødevareregionens anvisning,

2)   kroppe, slagteaffald og affald af dyr, der kan være inficeret og kontamineret, forarbejdes efter fødevareregionens anvisning,

3)   transportmidlet rengøres og desinficeres efter fødevareregionens anvisning og

4)   der på fødevareregionens anmodning udtages prøver, med henblik på gennemførelse af en laboratoriemæssig undersøgelse for svinepest.

Stk. 2. Ingen dyr må transporteres med transportmidlet, før der er gået mindst 24 timer efter transportmidlet er rengjort og desinficeret efter fødevareregionens anvisning og rengøringen og desinfektionen er blevet godkendt af fødevareregionen.

Stk. 3. Foranstaltningerne nævnt i §§ 9-15 finder anvendelse på den bedrift, som de inficerede svin eller svinekroppe kommer fra og på kontaktbedrifter.

Kapitel 5

Epidemiologisk undersøgelse

Epidemiologisk undersøgelse i forbindelse med mistanke om og udbrud af svinepest

§ 35. En epidemiologiske undersøgelse iværksat i medfør af denne bekendtgørelse omfatter angivelse af:

1)   det tidsrum, hvor der kan være forekommet svinepestvirus på bedriften,

2)   den mulige kilde til svinepest på bedriften og identifikation af andre bedrifter med svin, som kan være blevet inficeret eller kontamineret fra samme kilde og

3)   personer, køretøjer, svin, svinekroppe, kød, avlsmateriale eller andet materiale, som kan have overført virus til eller fra de pågældende bedrifter.

Kapitel 6

Vaccination

§ 36. Det er ikke tilladt at vaccinere mod svinepest.

Stk. 2. Manipulering, fremstilling, opbevaring, levering, distribution og salg af klassisk svinepestvaccine er kun tilladt efter skriftlig tilladelse fra Fødevaredirektoratet.

§ 37. Fødevaredirektoratet kan dog pålægge den besætningsansvarlige for svin, at disse nødvaccineres for at forhindre smittespredning.

Stk.2. Såfremt der nødvaccineres i henhold til stk. 1:

1)   Er det ikke tilladt at flytte levende svin fra vaccinationsområdet, medmindre de transporteres til et slagteri, der er udpeget af fødevareregionen og ligger i eller i nærheden af vaccinationsområdet, til omgående slagtning eller til en destruktionsanstalt eller et egnet sted, hvor de straks aflives, og hvor kroppene forarbejdes under fødevareregionens tilsyn.

2)   Skal alt fersk kød fra svin, som er vaccineret under nødvaccinationen, enten forarbejdes eller mærkes og behandles efter fødevareregionens anvisning.

3)   Skal avlsmateriale, der er opsamlet fra svinene i en periode på indtil 30 dage forud for nødvaccinationen, opspores og destrueres efter fødevareregionens anvisning.

4)   Er det ikke tilladt, at flytte seropositive svin fra den bedrift, hvor de holdes, medmindre det sker med henblik på omgående slagtning.

5)   Er det ikke tilladt at opsamle avlsmateriale fra seropositive svin.

6)   Er det ikke tilladt at flytte smågrise, der er afkom af seropositive søer, medmindre de indenfor vaccinationsområdet skal transporteres til

a)   et slagteri til omgående slagtning,

b)   en af fødevareregionen udpeget bedrift, hvorfra de skal transporteres direkte til slagteri eller

c)   en bedrift, efter at en serologisk undersøgelse har givet negative resultater for antistoffer mod svinepestvirus.

§ 38. Foranstaltningerne nævnt i § 37 ophæves af Fødevaredirektoratet. Ophævelsen sker tidligst 6 måneder efter gennemførelsen af nødvaccinationen. Dog kan Fødevaredirektoratet ophæve restriktioner i § 37, stk. 2 såfremt

1)   alle svin på de bedrifter, hvor der er foretaget nødvaccination, er blevet slagtet eller aflivet, og hvor kroppene er forarbejdet efter fødevareregionens anvisning,

2)   det ferske kød fra disse svin er blevet forarbejdet eller mærket og behandlet efter fødevareregionens anvisning og

3)   alle de bedrifter, hvor der har været holdt nødvaccinerede svin, er blevet rengjort og desinficeret og godkendelse heraf er sket af fødevareregionen.

§ 39. Genindsættelse af svin på bedrifter, hvor der har opholdt sig nødvaccinerede svin, må kun ske efter skriftlig tilladelse fra fødevareregionen og tidligst 10 dage efter, at rengøring og desinfektion er afsluttet, og efter at alle svin på de bedrifter, hvor der er foretaget nødvaccination, er blevet slagtet eller aflivet.

Stk. 2. Efter genindsætning skal svin på alle bedrifter i nødvaccinationsområdet undergå en klinisk undersøgelse og en laboratorieundersøgelse på Danmarks Veterinærinstitut, til påvisning af eventuel tilstedeværelse af svinepestvirus. De i 1. pkt. nævnte undersøgelser af svin, der genindsættes på bedrifter, hvor der er foretaget nødvaccination, må tidligst finde sted 40 dage efter genindsætningen, og ingen svin må flyttes fra bedrifterne i denne periode.

Kapitel 7

Straffe- og ikrafttrædelsesbestemmelser

§ 40. Med bøde straffes den der

1)   overtræder § 2, stk. 2 eller 3, §§ 3-4, § 5, jf. §§ 3-4, § 6, stk. 1, 2. pkt., jf. §§ 3-4, §§ 9-12, § 14, jf. §§ 9-12, §§ 17-18, § 20, § 22-§ 23, § 25, § 27, stk. 2, §§ 28-29, § 31, § 33, stk. 1 stk. 3 eller stk. 4, jf. §§ 9-15, § 34, jf. §§ 9-15, § 36, § 37 eller § 39 eller

2)   tilsidesætter vilkår fastsat i medfør af §13, § 15, § 19, § 24 eller § 32.

Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 41. Bekendtgørelsen træder i kraft den 9. april 2003.

Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 854 af 21. oktober 2002 om bekæmpelse af klassisk svinepest.

Fødevaredirektoratet, den 27. marts 2003

P.D.V.
Preben Willeberg

/Tina Lund Jensen


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00