Myndigheder holder EU-kort tæt til kroppen

[caption id="attachment_10859" align="alignright" width="300"] Katrine Winding, vicedirektør for Erhvervsstyrelsen.[/caption]

Erhvervsstyrelsen ønsker ikke at løfte sløret for hvordan den danske regering forholder sig til den åbningsskrivelse, som man modtog fra EU-Kommissionen den 25. januar vedrørende Danmarks nuværende regler for modkøb i forbindelse med våbenindkøb til det danske forsvar. Det stod klart, da Erhvervsstyrelsens direktør Katrine Winding talte ved Danish Defence Industry Annual Conference, der er den danske forsvarsindustris årsmøde. Det løb af stablen i Industriens Hus i København den 7. og 8. februar.

De danske modkøbsregler blev revideret i 2014 og dengang var meldingen fra Erhvervsstyrelsen og Kammeradvokaten, at man mente at have fundet et godt kompromis, som kunne accepteres af EU-Kommissionen samtidig med at man stadig kunne forlange modkøb.

Login

 • Anmeld

  Halken

  Ja, det sikkerhedspolitiske kort er utroværdigt. Der er intet sikkerhedspolitisk i de indkøbskontrakter og loven. Men det dækker sikkert over at de endnu ikke har lagt en juridisk strategi.
  Hvis de erkender at have brugt loven, så står de til en stor bøde, sikkert i mia klassen.

  Det er lidt en underlig sag. På den ene side kan jeg godt forstå at EU forlanger at der ikke må være krav om modkøb, da det reducerer konkurrencen og går imod ideen om et indre frit marked, men på den anden side betyder det at særligt forsvarsindustrien i de små lande kommer til at lide.

  Sagen er mere principiel en som så og politikerne bør derfor tage den politisk debat i EU om området, for det er nok der at det skal løses. Andre lande må stå i samme situation.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Nu er det ikke direkte relateret til EU.

  Men Eurofighter skandalen i Østrig vil sammen med ovenstående issue blot resultere i, at specielt mindre EU-lande der køber militært udstyr, specielt i den dyre ende, tænker sig om en ekstra gang og måske køber brugt i stedet (som Finland) eller i værste fald blot nedlægger enheden.

  Fakta er at Airbus konsortiet bag Eurofighter med de tunge drenge Tyskland, England, Italien vil trække Østrig i Retten såfremt de udfaser EF flyene.

  Omvendt er det forståeligt. Østrig vurderer det vil koste op til 37 milliarder kr, at holde de 15 Eurofighter fly kørende i 30 år endnu.

  Østrig flyver gns. 1100 timer årligt. Det giver en timepris på astronomiske 1,1 million kr. per flyvetime !!!

  https://uk.reuters.com/article/uk-airbus-nl-eurofighter-austria/austria-to-review-decision-to-scrap-eurofighter-jets-early-idUKKCN1FZ0YY?rpc=401&

 • Anmeld

  E. Petersen

  Rettelse: det selvfølgelig den anden vej at Østrig vil have kompensation for at kontrakten ikke er opfyldt.

  Det minder lidt om EH-101 men også kun lidt da Beløbet slet ikke er i samme størrelse.