Venstre: Statsministeren bør involvere sig i oprydningen af Forsvaret

ERFARING: Forsvarsminister Trine Bramsen bør bede om hjælp fra statsministeren, hvis hun vil rydde effektivt op efter skandalen i Forsvaret, lyder det fra den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, der frygter, at efterspillet kommer til at ligne det efter udbytteskattesagen.

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) opfordrer forsvarsminister Trine Bramsen (S) til at involvere regeringsledelsen i sit oprydningsarbejde efter skandalen i Forsvaret. 
Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) opfordrer forsvarsminister Trine Bramsen (S) til at involvere regeringsledelsen i sit oprydningsarbejde efter skandalen i Forsvaret. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Udbyttesagen i Skat, tyveriet fra Socialstyrelsen og senest den alvorlige svindelsag i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Listen af skandalesager, hvor enkeltpersoner har haft mulighed for at snyde staten for enorme beløb, fortsætter med at vokse.

Derfor er det positivt, men ikke helt nok, hvad forsvarsminister Trine Bramsen (S) har lagt op til at gøre for at rydde op på sit ministerområde. 

Det mener tidligere skatteminister og forsvarsordfører i Venstre Karsten Lauritzen, der selv var ansvarlig minister under udbytteskandalen i Skat. 

”Hvis man for alvor skal til bunds i den her slags sager og undgå, at det sker igen, så bliver forsvarsministeren nødt til at gå ud over det, som forsvarsministeren lægger op til at gøre, og tage fat i sin chef i regeringen og bede hende om at involvere sig,” sagde Karsten Lauritzen under et åbent samråd i forsvarsudvalget torsdag.

Hun kan ikke alene
Forsvarsminister Trine Bramsen har fremlagt en række af initiativer, som hun vil tage for at råde bod på skandalen i Forsvarets Ejendomsstyrelse, hvor to medarbejdere tilsyneladende har haft fri adgang til Forsvarets pengekasse. 

Bramsen har fritaget to ansvarlige underdirektører under Forsvarsministeriet for tjeneste og vil blandt andet igangsætte både interne og eksterne undersøgelser af svindelsagen i Ejendomsstyrelsen samt overveje en ny whistleblowerordning og ledelsesstruktur i Forsvarsministeriet.

Det er alt sammen meget godt, men hvis tiltagene skal blive til virkelighed, kræver det, at flere af regeringens ministre involveres, mener Karsten Lauritzen.

“Trine Bramsen har et begrænset antal virkemidler til rådighed, hvis hun gerne vil til bunds i det her. Hvis hun ikke bare mener det, men også vil omsætte det til virkelighed, så kan forsvarsministeren ikke løse det her problem. Hun kan undersøge, hvad der er sket, men hun kan ikke forhindre, at det skulle ske igen," siger han.

Kender afmagten fra Skat
Karsten Lauritzen var ansvarlig skatteminister under afsløringen af udbytteskandalesagen og den efterfølgende undersøgelse af sagen. 

Her blev der gennemført en ekstern advokatundersøgelse, der bekræftede den første sønderlemmende kritik fra Rigsrevisionen i sagen om skattesvindel for 12,3 milliarder kroner. 

Men selvom undersøgelserne påpegede alvorlige medarbejdersvigt, stod den daværende skatteminister mere eller mindre magtesløs tilbage og kunne ikke skride ind over for de ansvarlige medarbejdere. 

“Det kunne ikke få konsekvenser for deres ansættelser, at de var så dårlige til deres arbejde, som nogle af dem var. Det understreger bare, at man godt kan undersøge en masse ting, men at man så om et halvt eller helt år risikerer at nå frem til, at man ikke rigtig kan gøre noget," siger han.

Involvér Frederiksen
Karsten Lauritzen frygter nu, at der vil ske en gentagelse af det, han kalder et "meget bedrøveligt" forløb. 

Derfor vil han have statsminister Mette Frederiksen (S) involveret, så hun kan koordinere en større indsats, der skal trække på flere ledende ministre, heriblandt finansminister Nicolai Wammen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Under samrådet torsdag sagde forsvarsminister Trine Bramsen, at hun har opfordret sine kolleger i regeringen til at involvere sig i en større tværgående undersøgelse. 

“Det kan jeg godt se intentionen i. Derfor er jeg gået videre til regeringen med det ønske. Vi kommer til at drøfte det videre i forhold til håndteringen af det. Det er rigtigt, at når det her kan ske på det her område, så kan det også ske rigtig mange andre steder. Derfor er der en fælles interesse i også at løfte det op bredere,” sagde Bramsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00