2017 - Artilleriet, lastbilen og forligets år

Hvad bliver 2017 for et år på materielindkøbs-fronten? Ja, det bliver i hvert fald ikke året hvor vi får et kampflytypevalg. For det fik vi som bekendt i 2016. Til gengæld skulle vi gerne allerede her i starten af året få en stribe andre store materielindkøb besluttet i forsvarsforligskredsen.

Størst opmærksomhed samler der sig naturligvis om artillerikonkurrencen, hvor kun franske Nexter og israelske Elbit er tilbage. Her bliver det naturligvis vældig interessant at se, om Forsvarsministeriets materiel- og indkøbsstyrelse (FMI) kommer frem til, at Elbit’s ATMOS-system er det, der vil tjene Danmark bedst, når man vægter pris og evner op mod hinanden. Det kom FMI som bekendt frem til i 2015. De radikale brød sig imidlertid ikke om at købe israelsk, og derfor opfandt forsvarsforligskredsen en undskyldning for at annullere indkøbet på målstregen.

Senere samme år blev konkurrencen sat igang igen og nu bliver det særdeles interessant at se om den nye forsvarsminister slår i bordet og vrider armen om på de radikale eller om de får deres vilje igen og vi skal starte forfra med en tredje konkurrence. Det kan dog også være at de radikale træder ud af forsvarsforligskredsen (tror jeg dog ikke meget på) eller at FMI og ministeriet har læst skriften på væggen og denne gang er kommet frem til, at Elbit skam ikke længere er det bedste valg for Danmark. Hvis det bliver tilfældet, så bliver det interessant at se om Elbit slæber Danmark i retten.

Login

 • Anmeld

  Nielsen

  Israel har åbenlyst erklæret man ikke vil anerkende, endsige overholde den resolution fra FN`s Sikkerhedråd som erklærer de især israelske bosættelser og fortsat byggeri for ulovligt og i strid med International Lov. Nu får selv de borgerlige svært ved at finde undskyldninger for at ignorerer Israels brud på Foleretten og Sikkerhedsråds resolutioner. Netanyahu har med sin afvisning af Sikkerhedsrådet sparket israelske Elbit ud af både konkurrencen om nyt artilleri og nye tunge morterer til den danske hær.

 • Anmeld

  leif

  Nielsen du har fuldstændig ret.Det ville på allemåder være uanstændigt at give disse ordrer til Israel.Hvis man gør er det jo en anerkendelse af det besættelsesvanvid som Israelerne udfører uantastet.Hvad mener Hr. redaktøren i øvrigt med,at der stadig er for mange kaserner???Lad os stedet få en valid oversigt over de civilt ansatte i Forsvaret!!!

 • Anmeld

  Tobias

  FN kan render og hoppe. Det er alligevel ikke noget værd. Køb det bedste, og ikke det mest politisk korrekte!

 • Anmeld

  Per LN

  Køb det bedste til prisen. Det er jo vores soldaters liv, vi taler om.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  "Hærens ønskeseddel bør heller ikke være så lang. For med 309 nye pansrede mandskabsvogne, mange hundrede lastbiler, artilleripjecer og pansrede patruljekøretøjer burde hærfolkene være godt tilfredse. Men mon ikke de gode folk alligevel kommer op med noget de mangler. "

  Mjaa....luftværnsskyts både mod droner og "rigtige" flyvemaskiner inkl. helikoptere, tungt og langtrækkende panserværnsskyts (Javelin?), flere soldater så man kan udkæmpe en regulær krig også i nærområderne over længere tid herunder opbygning af en reserve, evt. (flere) tunge morterer inkl. udgaver monteret på/i pmv tja...listen kunne være lang :)

 • Anmeld

  GD

  ang. tunge morterer. Er det trukne eller er vi muligvis ude i sådan noget som det her:

  http://www.baesystems.com/en/article/bae-systems-hagglunds-to-deliver-vehicle-mounted-mortar-system-to-swedish-army

  I fald det sidste er tilfældet vil mortererne have bedre evne til at overleve på en intensiv slagmark end det 155mm artilleri der ligger i kortene.

  Kan kun tilslutte mig at luftværn mod droner og panserværnsmissiler burde ligge højt på listen.

 • Anmeld

  Christian

  @GD

  Der står i udbudsmaterialet at den skal være monteret i bunden af Piranha V. Så man må håbe der ikke bliver for meget modild med airburst.

  Så det kommer til at se sådan ud: http://www.janes.com/article/61312/eurosatory-2016-switzerland-poised-to-acquire-cobra-120-mm-mortar

  Den semi-automatiske ladning gør det muligt at bruge længere rør, lige længere rækkevædde end hvis granaterne skulle dumpes ned manuelt.

 • Anmeld

  Halken

  De største indkøb, artilleri, lastbiler og patruljekøretøjer er ved at udvikle sig til en farce med kun en reel sælger.
  Det er man nød til at få stoppet og omskrevet de udbud. Der må være noget galt med dem, når de prækvalificerede trækker sig inden målstregen.

 • Anmeld

  Halken

  Israel skal ikke bruges som leverandør hvis det kan undgås. Der som sker i de besatte områder er ikke rigtigt og nu også ulovligt efter en FN resolution. Køb de koreanske i stedet for det brallerværk på hjul og del reservedele med nordmændene. Det burde ikke være svært.

 • Anmeld

  GD

  @ Christian

  Jeg havde helt glemt at de skulle monteres i bunden. Det kunne måske blive en helt fin løsning/balance mellem pris/kapacitet.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ GD

  Din "helt fin løsning/balance mellem pris/kapacitet" indebærer, som Christian skriver, at modstanderen ikke benytter sig af ufine metoder som granater/missiler, der detonerer i luften over den åbne PMV eller kaster en håndgranat ned i PMW’en.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Svend-Erik Hansen

  Det gør afsiddet infanteri og mange andre ting faktisk også ;-)

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Simon Petersen

  Jeg synes, du skulle se GDs link om BAE systemet til CV90 eller Patria NEMO systemet.

 • Anmeld

  GD

  @ SEH

  Ja, jeg tror idéen med en hætte og ikke et tårn som svenskerne har valgt har potentialet til at være en billig løsning for afgivelse af ild under panser.

  Min kommentar til bundmonteret løsning i hjulbaseret Piramha V. Relativt til den hjulbaserede 155mm løsning vi er på vej mod, har den bedre mobilitet, panser, rykke ud af stillingen hurtigere efter ildafgivelse... Ja det er ikke optimalt, men der er også muligheder for at reducere ulempen ved at se på procedurerne ved indsættelse. Russerne bruger airbust gavmildt, inklusive alt det vi ikke bruger fordi vi er flinke, termobarisk/klyngeammunition etc.

  Jeg kan ikke gennemskue hvad ideen er med de 40km rækkevidde til 155mm. Er det fordi det forventes indsat som korpsartilleri? (høhø!)

 • Anmeld

  GD

  "Russerne bruger airbust gavmildt, inklusive alt det vi ikke bruger fordi vi er flinke, termobarisk/klyngeammunition etc."

  Fortsættelse: "så ja, det havde været bedre med en svenskerløsning."

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Men vi er alle enige om, at det er fremskridt i fht. at have røret til at skrumle rundt i en trækvogn bag ved en MAN....? :)

 • Anmeld

  Tumms

  Og til dem tror DK kan undvære artilleri, og "bare" nasse/være afhængig af artilleristøtte fra allierede og nære samarbejdspartnere, eksempelvis briterne...Hvad så hvis de heller ikke råder over artilleri:

  http://www.janes.com/article/66535/update-uk-strike-brigades-to-wait-for-new-artillery