2017 - Artilleriet, lastbilen og forligets år

Hvad bliver 2017 for et år på materielindkøbs-fronten? Ja, det bliver i hvert fald ikke året hvor vi får et kampflytypevalg. For det fik vi som bekendt i 2016. Til gengæld skulle vi gerne allerede her i starten af året få en stribe andre store materielindkøb besluttet i forsvarsforligskredsen.

Størst opmærksomhed samler der sig naturligvis om artillerikonkurrencen, hvor kun franske Nexter og israelske Elbit er tilbage. Her bliver det naturligvis vældig interessant at se, om Forsvarsministeriets materiel- og indkøbsstyrelse (FMI) kommer frem til, at Elbit’s ATMOS-system er det, der vil tjene Danmark bedst, når man vægter pris og evner op mod hinanden. Det kom FMI som bekendt frem til i 2015. De radikale brød sig imidlertid ikke om at købe israelsk, og derfor opfandt forsvarsforligskredsen en undskyldning for at annullere indkøbet på målstregen.

Senere samme år blev konkurrencen sat igang igen og nu bliver det særdeles interessant at se om den nye forsvarsminister slår i bordet og vrider armen om på de radikale eller om de får deres vilje igen og vi skal starte forfra med en tredje konkurrence. Det kan dog også være at de radikale træder ud af forsvarsforligskredsen (tror jeg dog ikke meget på) eller at FMI og ministeriet har læst skriften på væggen og denne gang er kommet frem til, at Elbit skam ikke længere er det bedste valg for Danmark. Hvis det bliver tilfældet, så bliver det interessant at se om Elbit slæber Danmark i retten.

Login