Debat

Borgmestre: Erhvervslivet kan bidrage til styrkelsen af hele Danmarks militære kapacitet

Der gemmer sig en viden og kunnen i de danske virksomheder, der kan komme Forsvaret til gode, skriver Venstre-borgmestrene Mogens Christen Gade og Per Bach Laursen, der ser potentiale i lokale samarbejder med Forsvaret.

Nordjylland er den eneste region i Danmark, der har operative og logistiske enheder fra alle tre af Forsvarets værn, skriver Mogens Christen Gade (V) og Per Bach Laursen (V).
Nordjylland er den eneste region i Danmark, der har operative og logistiske enheder fra alle tre af Forsvarets værn, skriver Mogens Christen Gade (V) og Per Bach Laursen (V).Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Mogens Christen Gade
Per Bach Laursen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland vores europæiske nabo Ukraine. Krigen raser fortsat og har tragiske konsekvenser for landets indbyggere.

Den sikkerhedspolitiske situation i vores del af verden er i dag en meget anden, end for blot få år siden. Hvor man hidtil i Vesten har haft fokus på at nedruste på den militære kapacitet, er målet nu oprustning på tværs af Nato. Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor der er bred politisk enighed om at tilføre langt flere ressourcer til Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet.

Vi tror i Nordjylland på, at det civile erhvervsliv kan bidrage meget konstruktivt til styrkelsen af hele Danmarks militære kapacitet. Det markerer vi 9. april i år med et informationsevent, som skal bringe virksomheder og Forsvaret tættere sammen.

Interessen blandt de erhvervsdrivende for at deltage har været overvældende, ligesom Forsvarets velvilje til at samarbejde er meget glædelig.

Forsvarsregion med stærke erhvervstraditioner

Nordjylland er den eneste region i Danmark, der har operative og logistiske enheder fra alle tre af Forsvarets værn: Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet.

Regionens geografiske placering gør den til ledvogter mellem Skagerrak og Kattegat – og ultimativt mellem Atlanterhavet og Østersøen. Den maritime trafik i disse farvande overvåges til søs og fra luften af dygtigt militært personale fra Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn.

Det er en vigtig opgave at sikre et parløb mellem det civile og det militære.

Mogens Christen Gade (V) og Per Bach Laursen (V)
Hhv. formand, Erhvervshus Nordjylland samt borgmester, Jammerbugt Kommune og formand, Business Region North Denmark samt borgmester i Vesthimmerlands Kommune

Tilsvarende er Nordjylland den del af Danmark, der geografisk er placeret nærmest Arktis. Det har rent operativt stor betydning for både flyene og skibene, der skal overvåge og patruljere de arktiske farvande.

Nordjylland er en stærk forsvarsregion, ligesom vi har en lang tradition for iværksætteri, innovation og godt købmandskab. Her ser vi som sagt et stort potentiale i at føre de to verdener endnu tættere sammen.

Forsvaret kan drage nytte af den tekniske ekspertise og kunnen hos virksomhederne inden for byggeri, når kaserner og andre militære områder skal renoveres og udvides. Lokale automekanikere og værfter kan for eksempel i højere grad påtage sig opgaver med vedligeholdelse af Forsvarets bilpark og flåde.

Og teknologivirksomheder kan bidrage med deres indsigt i droner, satellitteknologi og cyber-sikkerhed for herved at hærde Forsvarets teknologiske "rustning".

Det er en vigtig opgave at sikre et parløb mellem det civile og det militære. Den opgave har vi på tværs af de nordjyske kommuner, erhvervsfremmende organisationer og Forsvaret påtaget os.

Et samarbejde til alle parters fordel

Den 9. april i år har Erhvervshus Nordjylland, Business Region North Denmark, Vækst Jammerbugt, Udenrigsministeriet, Center For Sikkerhedsindustrien i Danmark og Aalborg Kaserne med flere som nævnt inviteret regionale og større nationale virksomheder til et informationsarrangement. Det sker i samarbejde med Forsvaret.

Begivenheden hedder ganske simpelt; Bliv Leverandør til Forsvaret. Arrangementet finder sted på Aalborg Kaserne mellem pansrede mandskabsvogne og uniformerede soldater.

Læs også

Planen var oprindeligt at invitere 300 gæster. De pladser blev meget hurtigt fyldt ud, og der er derfor skabt plads til yderligere 100 gæster. Det er primært regionale virksomheder, som har meldt sig til – men også større nationale virksomheder har meldt sin ankomst, ligesom en række folketingspolitikere har reserveret stole.

Det er vi stolte af. Ikke kun fordi vi ser et vækstpotentiale for vores land gennem at sammenkoble dem, som driver forretning og industri og dem, som beskytter Danmark mod militære trusler.

Vi er vigtigst af alt stolte af, at vi kan gøre en lille, men reel indsats for at styrke landets evne til at forsvare sig selv og bidrage til det fælles forsvar af de demokratiske nationer i Nato. En forsvarsevne, som desværre er blevet så tydeligt nødvendig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Christen Gade

Borgmester (V), Jammerbugt Kommune, formand for Erhvervshus Nordjylland, formand for Vestkystpartnerskabet, formand for Fjerritslev Gymnasium, næstformand i KKR Nordjylland
lærer (Ranum 1984)

Per Bach Laursen

Borgmester (V), Vesthimmerlands Kommune, svineproducent
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024