Debat

S og SF: Centralisering og udlicitering er ikke svaret på alt

DEBAT: Efter kritikken af milliardudbuddet af Forsvarets serviceopgaver til ISS er det tid til at begrave den ukritiske tilgang til New Public Management og store udbud. Det skriver forsvarsminister Trine Bramsen og SF's forsvarsordfører forud for samråd onsdag.

Forsvarsminister Trine Bramsen skal onsdag i samråd i Folketingets forsvarsudvalg om udbuddet af serviceydelserne til ISS.
 
Forsvarsminister Trine Bramsen skal onsdag i samråd i Folketingets forsvarsudvalg om udbuddet af serviceydelserne til ISS.  Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2018 besluttede den tidligere regering at lave Danmarkshistoriens største Facility managementaftale. Alt fra arealpleje til rengøring, vedligehold og kantinedrift på Forsvarsministeriets område skulle styres samlet af en privat leverandør. Stordriftsfordele, mindre administration, ensartethed og fralæggelse af ansvar ved fejl og mangler. Den nye aftale skulle løse alle problemer – tilmed til billigere penge. Men sådan gik det ikke.

Alene i 2019 blev der registreret 6.289 klager over ISS’ serviceniveau. Hele ansvaret kan ikke tilskrives den eksterne leverandør. En uhensigtsmæssig organisering internt på ministerområdet er også en del af forklaringen. Den er nu ændret.

Men tilbage står forsat konstateringen af, at store centraliseringer og udliciteringer ikke er løsningen på alle udfordringer. At det ikke er billigere. At det ikke er naturgivet, at det skaber bedre kvalitet og større tilfredshed. Hverken hos dem, der har behov for ydelsen i dagligdagen. Eller dem der skal levere den.

Bedre kvalitet og effektivitet
De seneste 20 år har der været en politisk antagelse om, at større udbud gav både mere kvalitet og effektivitet. Det er en del af New Public Management-bølgen der skyllede ind over den offentlige sektor første gang i Poul Schlüters regeringer i 1980’er og er blevet hængende som den store visdom.

Det er tid til at begrave den ukritiske tilgang til New Public Management. For det er ikke naturgivet at store udbud gør ydelsen bedre og billigere.

Trine Bramsen og Anne Valentina Berthelsen
Forsvarsminister og forsvarsordfører

Ideen var, at store private firmaer kunne udnytte deres stordriftsfordele til at levere en billigere service end mindre, lokale firmaer. Og når man vurderede leverandørerne, så man primært på prisen. Lokale erfaringer, kendskab og tillid tog man ikke med i vurderingen. Vi kan se i dag, at den tilgang var problematisk. I mange tilfælde ødelagde den mere end den gavnede.

Begrave ukritisk tilgang
Det er tid til at begrave den ukritiske tilgang til New Public Management. For det er ikke naturgivet at store udbud gør ydelsen bedre og billigere.

Store udbud er ikke en mirakelkur. Den lokale forankring og det ansvar for opgaveløsningen, som nærvær skaber, må aldrig undervurderes. For det betyder noget for opgaveløsningen, at parterne kender hinanden lokalt. Og det betyder noget for den faglige stolthed, at der eksempelvis er en vis frihed til at være kreativ med maden. Selvsagt kan staten ikke stå for alt.

Det er helt rimeligt, at private leverandører kan byde ind på offentlige opgaver som eksempelvis kantinedrift. Jyttes cateringfirma, der leverer kantinedrift i lokalområdet, har gode forudsætninger for at lave kantineordninger. Men når udbud bliver så store, at de mister den lokale forankring. Så gør det ikke noget godt for hverken de medarbejdere der leverer service – eller dem der modtager den.

Udbud blev for stort
Man skal lære af sine fejl. Det store Facility managementudbud på Forsvarsministeriets område er en af dem. Det blev for stort. Det blev for standardiseret. Derfor bør det også være eksemplet der stopper antagelsen om, at jo større og mere centrale - jo bedre.

Selvsagt skal det altid søges at opnå bedst mulig sammenhæng mellem pris og kvalitet. Også i staten, som selvfølgelig ikke skal udskrive blankochecks til hvem som helst. Men mindre og mere lokale udbud har kvaliteter, der ikke må undervurderes. Ligesom der er opgaver, som ikke egner sig til private udbud.

Der vil nok altid være diskussion om kantinemad. Det er nærmest en nationalsport. Men det ændrer ikke ved, at tiden er kommet til et opgør med politisk afhængighed på udbudsområdet. 

--------

Forsvarsminister Trine Bramsen skal onsdag i samråd i Folketingets forsvarsudvalg om udbuddet af serviceydelserne til ISS.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00