Dansk-svensk samarbejde om ubådsjagt

SAMARBEJDE: Det danske forsvar får hjælp fra Sverige til at lære kunsten at jage ubåde. Det er en del af et forstærket dansk-svensk forsvarssamarbejde.

Den svenske ubåd HMS Gotland på øvelse i USA 2005.
Den svenske ubåd HMS Gotland på øvelse i USA 2005.Foto: Mate 2nd Class Patricia R. Totemeier, U.S. Navy
Andreas Krog

Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, mødes i dag tirsdag i København. På dagsordenen står blandt andet, at de to ministre giver hinanden håndslag på at udvide samarbejdet mellem det danske og det svenske forsvar.

To nye aktiviteter tilføjes til listen over dansk-svenske samarbejdsområder. Den første aktivitet er en scenariebaseret table top-diskussion om for eksempel strategisk overvågning af det sydlige Østersøområde og Øresund. Den anden aktivitet er at samarbejde om anti-ubådskrigsførelse, på engelsk kaldet anti submarine warfare (ASW). Et felt, som svenskerne har mange års erfaring med. I den danske lejr har det ligget mere stille. Men som en del af forsvarsforliget for 2018 – 2023 skal det danske forsvar til at opbygge en betydelig ASW-kapacitet.

Godt klædt på
Forliget lægger således op til, at de danske fregatter skal kunne udstyres med slæbesonar, ligesom de nyindkøbte MH-60R Seahawk-helikoptere skal kunne udrustes med dyppesonar og torpedoer. Anskaffelser, der tilsammen vil gøre det danske forsvar særdeles godt klædt på til eksempelvis at jage russiske ubåde i Østersøen og Kattegat eller dykke nærmere ned i de vedholdende rygter om fremmed ubåds-aktivitet langs Grønlands østkyst.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00