Debat

Debat: Dansk terrorsikring er gået fra sjusket til effektiv

DEBAT: Efter de seneste års tragiske terrorangreb med køretøjer mod menneskemængder er der ved at brede sig en bevidsthed om, at effektiv terrorsikring er nødvendig, skriver Morten Andreasen, koncernchef i Perimeter Protection Group.

Christiansborg Slotsplads ombygges og terrorsikres med pullerter. 
Christiansborg Slotsplads ombygges og terrorsikres med pullerter. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Andreasen
Koncernchef, Perimeter Protection Group

I Danmark stammer den primære terrortrussel fra enkeltpersoner eller små grupper. Og angreb med simple midler og kort planlægning er den mest sandsynlige angrebsform. Sådan lyder en af konklusionerne i den seneste rapport fra PET's Center for Terroranalyse.

Stockholm, Berlin og Nice er nogle af de europæiske storbyer, der de seneste år har været ofre for lastbilangreb mod store menneskemængder. I Danmark er vi endnu sluppet relativt nådigt, og måske er det ikke tilfældigt.

Jeg oplever nemlig en voksende bevidsthed blandt danskerne om at tage truslen seriøst. Da denne form for angreb begyndte at komme på "mode" for få år siden, var den første reaktion typisk at mobilisere betonklodser i bybilledet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Siden er det blevet åbenlyst, at betonklodser ikke er i nærheden af at kunne bestå en crashtest, og derved skaber falsk tryghed. Og de dumper med et endnu større brag, når det kommet til det æstetiske indtryk, de efterlader i byrummet.

Effektive stolper skaber sikkerhed og liv i gaderne
Derfor er flere og flere kommuner og virksomheder gået over til de mindre, men langt mere effektive pullerter. Det er kort sagt små stolper, der er rodfæstet i jorden, og som stopper selv store lastbiler i høj fart.

Et stærkere vidensfundament vil utvivlsomt styrke overgangen fra sjusket til effektiv terrorsikring, og resultatet vil være endnu bedre sikkerhed for borgerne

Morten Andreasen
Koncernchef, Perimeter Protection Group

Pullerter kan forklædes som bænke, cykelstativer, potteplanter og meget andet, så de er med til at skabe liv i byrummet – uden at vi konstant skal mindes om terrortruslen.

Ikke mange kommuner, bygherrer, storcentre og eventarrangører skænkede denne trussel en tanke for bare få år siden.

Selv om der stadig er betonklodser, som selv en Fiat 500 kan skubbe til side, at finde rundt om i danske byer, går det hastigt den rigtige vej. Der er i dag langt større interesse for at sikre, at man beskytter sine borgere ordentligt, end tidligere.

Et stærkere vidensfundament vil styrke sikkerheden
Kommuner og branchefolk, der beskæftiger sig med terrorsikring, mødes i dag i en række forskellige faglige fora og diskuterer, hvad der virker, og hvordan terrorsikring skaber tryghed frem for falsk tryghed.

Det var for eksempel et tema på dette års Folkemøde på Bornholm, på Sikkerhedsbranchens temadag i denne uge, og det vil være omdrejningspunktet det næste halve år i det nye branchesamarbejde, som den antropologiske rådgivningsvirksomhed Gemeinschaft og landskabsarkitekterne Schønherr har taget initiativ til.

Her vil branchefolk, myndigheder og eksperter samles om at finde de bedste løsninger på terrortruslen, og målet er at udarbejde en form for hvidbog for best practice, som har været længe efterspurgt.

Et stærkere vidensfundament vil utvivlsomt styrke overgangen fra sjusket til effektiv terrorsikring, og resultatet vil være endnu bedre sikkerhed for borgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Andreasen

Koncernchef, Perimeter Protection Group

0:000:00