Donations-milliarder øremærkes til danske indkøb

I den seneste pakke med penge til donationer af våben og andet materiel til Ukraine er der øremærket knap to milliarder kroner til at indkøbe udstyr hos danske virksomheder.

Andreas Krog

Folketingets udenrigspolitiske nævn nikkede i sidste uge ja til, at regeringens forslag om at donere for knap ni milliarder kroner til Ukraine. Det bliver Danmarks 14. pulje af donationer til Ukraines krig mod Rusland.

Som noget nyt, så bliver der i denne pulje øremærket 1,75 milliarder kroner til indkøb af materiel til ukrainerne hos den danske forsvarsindustri.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også


Forsvaret kommer dog ikke til at købe hvad som helst hos de danske virksomheder, pointerer forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

”Det er afgørende, at indkøb i forsvarsindustrien sker på baggrund af Ukraines konkrete behov for militær støtte. Jeg er glad for, at så mange danske virksomheder støtter op om Ukraines forsvarskamp. Jeg taler løbende med repræsentanter fra dansk forsvarsindustri om, hvordan vi bedre udnytter erhvervslivets viden og kapacitet i forhold til de militære donationer til Ukraine. Det kan vi i endnu højere grad gøre med industripuljen,” siger Troels Lund Poulsen. 

Industripuljen finansieres inden for rammerne af Ukrainefonden med en milliard kroner i 2024, 500 millioner kroner i 2025 og 250 millioner kroner i 2026 med mulighed for yderligere finansiering.

0:000:00