Efterretningstjenester: Lille sandsynlighed for udenlandsk påvirkning af valget

Rusland har kapaciteten til med kort varsel at starte en koordineret påvirkningskampagne mod det danske folketingsvalg. Men sandsynligheden for at de gør det er meget lille, vurderer Danmarks to efterretningstjenester FE og PET.

Ruslands præsident Vladimir Putin og hans håndgangne mænd har kapaciteten til at iværksætte en påvirkningskampagne mod den danske folketingsvalgkampagne med kort varsel.
Ruslands præsident Vladimir Putin og hans håndgangne mænd har kapaciteten til at iværksætte en påvirkningskampagne mod den danske folketingsvalgkampagne med kort varsel.Foto: Gavriil Grigorov/AFP/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Danske politikere og vælgere skal ikke være voldsomt bekymret for at udenlandske stater systematisk og massivt forsøger at blande sig i valgkampen og valget til Folketinget den 1. november. Det er meget lidt sandsynligt.

Sådan lyder vurderingen i kor fra Danmarks to efterretningstjenester, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

”PET har ikke hidtil afdækket koordineret og systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med valg i Danmark, men der er flere udenlandske eksempler på forsøg på påvirkning af demokratiske valg. Vi forventer heller ikke, at vi ved dette folketingsvalg vil se en forberedt, koordineret påvirkningskampagne - hverken fra Rusland eller Kina,” siger Anders Henriksen, afdelingschef for kontraspionage hos PET, til Altinget.

Har kapaciteten

Selvom det altså er vurderingen fra både PET og FE, at det er mindre sandsynligt, at vi vil se en forberedt, koordineret påvirkningskampagne fra Rusland, så tager tjenesterne en eventuel trussel meget alvorligt.

For russerne har kapaciteten til med kort varsel at starte en påvirkningskampagne mod det danske folketingsvalg - hvis de eksempelvis skulle føle sig provokerede til det.

”Det er vigtigt, at vi i Danmark kan gennemføre vores demokratiske valghandlinger uden forsøg på indblanding fra fremmede stater. I PET følger vi derfor området nøje, og vi har en aktiv indsats for at afdække og eventuelt imødegå forsøg på påvirkning,” forklarer Anders Henriksen.

Læs også

De to danske efterretningstjenester har sammen med Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet i flere år haft en task force, der løbende monitorerer udenlandske forsøg på påvirkning af den danske befolkning og de danske politikere. Task forcen mødes ekstra hyppigt og holder ekstra godt øje under valgkampen.

Forholde sig kritisk

Efter Ruslands angreb på Ukraine lukkede vestlige lande for adgangen til de russiske nyhedsmedier Sputnik og Russia Today. Det har gjort det sværere for Rusland at komme igennem med antivestlig propaganda.

Desuden er blandt andet de danske medier med til at gøre det svært at slå igennem med misinformation og disinformation i Danmark, påpeger Politiets Efterretningstjeneste.

”Generelt er det PET’s vurdering, at Danmark står godt rustet til at modstå påvirkning. Modstandskraften hos befolkningen, centraladministration og medier er god. I Danmark er vores medier generelt gode til at forholde sig kritisk til misinformation, og vi ser ikke tegn på, at nogle af de russiske påvirkningsnarrativer bliver samlet op i større grad på sociale medier i Danmark,” siger Anders Henriksen.

Splitte befolkningen

Ruslands statslige påvirkning i Vesten handler ofte om at splitte befolkningen, mindske tilliden til politikerne og skade landenes omdømme.

Russernes statslige påvirkningsindsats er dog i øjeblikket hovedsageligt rettet mod nabolandene og foregår ofte via platforme, som ikke er særligt udbredte i Danmark. Det drejer sig blandt andet om beskedtjenesten Telegram.

Da den svenske befolkning fornylig gik til riksdagsvalg vurderede den svenske efterretningstjeneste efterfølgende, at der ikke havde været udenlandske statslige påvirkningsforsøg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Henriksen

Afdelingschef for Kontraspionage, PET
ph.d i jura (Københavns Uni. 2007)

0:000:00