Løkke fortryder besparelser på udenrigstjenesten

Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen erkender, at sparekniven de senere år er blevet svunget for meget over Udenrigsministeriet - også da Løkke selv var ved magten.

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i dag er formand for Moderaterne, fortsætter med at tage afstand fra ting han har sagt og gjort tidligere i sit politiske liv som blandt andet sundhedsminister, finansminister og ikke mindst statsminister i sammenlagt mere end seks år for sit gamle parti Venstre.

Denne gang er det udenrigstjenesten, som Lars Løkke Rasmussen i bagklogskabens ulideligt klare lys godt kan se, at der over en længere årrække er blevet skåret for kraftigt ned på.

”Vi har - og det må jeg tage et medansvar for - historisk haft vores udenrigstjeneste lidt for meget på slankekur i forhold til hvad klogt er, tror jeg,” lød fra Lars Løkke Rasmussen onsdag ved en debat mellem ham og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i Altingets gård arrangeret af Dansk Udenrigspolitisk Selskab.

Lars Løkke Rasmussen var øverste ansvarlig for rigets finanser som finansminister fra november 2007 til april 2009 og statsminister ad to omgange fra april 2009 til oktober 2011 samt fra juni 2015 til juni 2019. I alle tre perioder er bevillingerne til Udenrigsministeriet faldet år for år.

 

Foto:

Nye og gamle Lars 

De radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard kan ikke lade være med at more sig over Lars Løkke Rasmussens selverkendelse.

”Det er en korrekt konstatering, som ”nye Lars” gør om ”gamle Lars'” handlinger. Og der er mange eksempler på, at ”nye Lars” fortryder det, som ”gamle Lars” gjorde,” påpeger Martin Lidegaard.

Lidegaard glæder sig dog også over Lars Løkke Rasmussens nye holdning.

”Jeg er glad for at Løkke vil være med til at genoprette den danske udenrigstjeneste. Det vil vi også. Og for hver ny radikal position Løkke indtager, bliver jeg selvfølgelig glad. Men jeg spørger også mig selv om hvor dybt det så stikker hos Løkke,” siger Martin Lidegaard.

Altingets politiske kommentator Erik Holstein gennemgik tidligere i valgkampen Løkkes skifte af positioner og holdninger på en lang række områder i denne analyse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00