Ekspert: Finsk og svensk Nato-medlemskab vil bringe Arktis tættere på militær konflikt

Fremtiden for arktisk geopolitik vil blive domineret af militarisering, hvis Rusland vælger at opfatte de andre arktiske lande som forenet i en anti-russisk koalition, når Finland og Sverige bliver fuldgyldige Nato-medlemmer, vurderer en international ekspert.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Det Norske Forsvar
Andreas Krog

Når Finland og Sverige indenfor få år bliver fuldgyldige medlemmer af Nato, så vil syv ud af otte arktiske nationer være en del af den nordatlantiske forsvarsalliance. Den suverænt største arktiske nation Rusland vil som de eneste stå udenfor.

Det vil få væsentlig negativ betydning for sikkerhedsbalancen i regionen, at det på den måde bliver en samlet gruppe af Nato-lande mod Rusland, vurderer en international ekspert.

"Ændring af magtbalancen i den arktiske region vil praktisk talt eliminere muligheden for et meningsfuldt engagement med Rusland om arktisk regeringsførelse, hvilket bringer regionen tættere på militær konflikt end på noget tidspunkt siden den nukleare opbygning under Den kolde krig," pointerer sikkerhedsekspert Kathryn Urban fra American University i en artikel det internationale sikkerhedspolitiske tidsskrift National Interest og fortsætter:

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00