Ekspert: Nytteløst, at Danmark går solo i ubådsjagt

JAGT: Når Søværnet om få år skal til at jage ubåde i Arktis, bliver det en tidskrævende opgave, der kræver helt nye kompetencer og vil være nytteløs at gøre alene, vurderer en ekspert.

Støtteskibet Esbern Snare og søsterskibet Absalon skal efter planen udrustes med slæbesonar og omklassificeres til at være fregatter. 
Støtteskibet Esbern Snare og søsterskibet Absalon skal efter planen udrustes med slæbesonar og omklassificeres til at være fregatter. 
Andreas Krog
Fakta
Indkøb af slæbesonar
Forventes sendt i udbud i 2020, og kontrakt forventes indgået i februar 2022. Fuld operativ kapacitet på Absalon og Esbern Snare forventet i 2026-2028.

Indkøbet består af:
- Slæbesonar
- Sensorpakke
- Undervandsdroner til træning
- Simulator.


Virksomheder som franske Thales, tyske Atlas Elektronik, australske Ultra Electronics og amerikanske L3 Harris vurderes at have systemer, som kunne være interessante for Danmark.
Fakta
Forsvarsforligets tekst om ny antiubådskapacitet:

Antiubådskrigsførelse
Forsvaret opbygger en effektiv antiubådskapacitet, der både kan spore og bekæmpe ubåde. Antiubådskapaciteten består af følgende:

- Tre af Forsvarets fregatter og støtteskibe udrustes til at kunne deltage i antiubådskrigsførelse ved at udstyre dem med sonar, som kan opdage ubåde.

- Der anskaffes desuden antitorpedosystemer, så skibe udrustet hermed kan forsvare sig mod fjendtlige torpedoer.

- Der indkøbes et antal dyppesonarer til Forsvarets Seahawk–helikoptere, så de kan deltage i antiubådskrigsførelse.

- Der indkøbes torpedoer til Seahawk-helikopterne.

Forsvaret vil desuden prioritere et styrket samarbejde med andre lande vedrørende uddannelse og træning i ubådsbekæmpelse. Danmarks antiubådskapacitet opfylder dermed NATO’s styrkemål på området.

”Forsvaret opbygger en effektiv antiubådskapacitet, der både kan spore og bekæmpe ubåde.”

Så kort og præcist er en af Forsvarets nye store opgaver formuleret i aftaleteksten for forsvarsforliget for 2018-2023, som blev indgået for to år siden. Men under overfladen gemmer sig en helt ny disciplin, som vil stille store krav til Forsvarets kompetencer, lægge beslag på ressourcer og være umulig at løse effektivt uden hjælp udefra.

Forsvaret er ved at lægge sidste hånd på kravspecifikationerne til den slæbesonar, som skal udgøre rygraden i den nye antiubådskapacitet, og forventer at sende indkøbet af en slæbesonar i udbud senere i år. Planen er så at indgå en kontrakt i februar 2022 og have to fuldt funktionsdygtige ubådsjagende fregatter klar omkring 2026.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00