Ubådsjagt i Østersøen er ikke længere en prioritet for Søværnets nye fregatter

En ændret sikkerhedspolitisk situation samt finsk og muligt svensk Nato-medlemskab betyder, at Søværnet ikke længere skal prioritere ubådsjagt i Østersøen. Den ændrede prioritering gør, at Forsvaret behændigt slipper ud af kuldsejlet indkøbsproces.

Foto: Rune Dyrholm / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Sådan lyder et gammelt ordsprog. Og det er netop tilfældet med et indkøb af såkaldt slæbesonar til Søværnets to nye antiubådsfregatter.

Krigen i Ukraine og det mere anspændte forhold mellem Vesten og Rusland betyder nemlig, at Forsvaret beslutter, at fregatterne skal fokusere på ubådsjagt i Nordatlanten. At kunne jage ubåde i Østersøen skal ikke længere være en prioritet. Det var ellers tilfældet i den oprindelige udbudsproces, som blev søsat i 2020.

Da krigen bryder ud i februar 2022 ligger processen mere eller mindre brak. Man er nemlig endt med at skulle vælge mellem tre mindre producenter, som havde leveret få eller slet ingen eksemplarer af de systemer, som de tilbød til Danmark. Og hvis de havde leveret systemerne, så havde det været til lande meget langt væk, som opererer under helt andre vilkår end Danmark, og som vi har ingen eller meget få erfaringer med at samarbejde med.

Ifølge kilder, så skyldes det blandt andet, at Danmark havde opstillet kravspecifikationer, der var så brede og løse, at alle kunne være med.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00