EU bag milliardstøtte til ny el-ledning fra Israel over Cypern til EU

I et trist skær fra den russiske Ukraine-krig og sabotage på gasledninger i Østersøen har EU-Kommissionen sammen med Grækenland, Cypern og Israel lanceret et gigantisk, undersøisk elkabel-projekt, der efter planen fra 2027/28 skal lede elektricitet fra Israel over Cypern og Grækenland til hele EUs el-net.

EUs energikommissær Kadri Simson og Cyperns præsident Nicos Anastasiades lancerer byggeriet af et undersøisk elkabel, der skal forbinde Israel og Cypern med Grækenland fra udgangen af 2027.
EUs energikommissær Kadri Simson og Cyperns præsident Nicos Anastasiades lancerer byggeriet af et undersøisk elkabel, der skal forbinde Israel og Cypern med Grækenland fra udgangen af 2027.Foto: PIO.gov.cy
Rasmus Nielsen

CYPERN: Den dybe europæiske energikrise i skæret fra den russiske invasion af Ukraine gav betydelig ekstra interesse, da EU's kommissær for energi, estiske Kadri Simson fredag i Cyperns hovedstad Nicosia åbnede byggeriet af et kommende undersøisk el-kabel. Det skal bygges frem til udgangen af 2027 og vil forbinde Israel, Cypern og Grækenland med store mængder elektricitet, der kan komme hele det energihungrende EU til gode.

Det gigantiske byggeprojekt skal således muliggøre eksport af elektricitet for første gang fra et mellemøstligt land via Cypern i det østlige middelhav til det europæiske fastland.

Den såkaldte EuroAsia Interconnector støttes af EU's institutioner med 667 milllioner € (ca. 5 milliarder kroner), som er den største bevilling nogensinde fra EU-programmet "Connecting Europe Facility". Kablet på godt 1.200 kilometer bliver verdens længste undersøiske energi-kabel med en kapacitet på 2.000 Megawatt. På det dybeste sted vil det komme til at ligge tre kilometer under havoverfladen.

For Cypern vil el-kablet betyde et stop for landets energimæssige isolation. Cypern er som et ø-rige det eneste af de 27 EU-lande, der ikke i dag er koblet op på det grænseoverskridende energinet.

Landets afgående konservative præsident Nicos Anastasiades talte ved åbningen af Det østlige Middelhavs Energitransmissions-konference, der blev afholdt samme dag. Han oplyste, at Cypern, når kablet åbner, vil blive netto-eksportør af elektricitet med forventet 120 Gigawatt-timer i 2027 stigende over 1.000 Gigawatt-timer i 2030 til mere end 1.800 i 2033.

"Vi er også klar til at undersøge mulighederne for og forslag om at forbinde forskelige naturgas-felter i Cypern, Israel og Ægypten samt Libanon. Enten med eksisterende eller med ny infrastruktur, så gassen kan blive eksporteret til Europa" forklarede præsidenten. Det er forventningen, at der er store - i dag uudnyttede - naturgasfelter i Middelhavet omkring Cypern. Gasfelter som Tyrkiet og Grækenland med Cypern som en lus mellem to negle strides om rettighederne til.

Som en slet skjult henvisning til både tvisten med Tyrkiet og det igangværende russiske stop for gaseksport til EU betonede Nicos Anastasiades:

"Vores motto er, at energi bør være en katalysator for fred og velstand fremfor at skabe spændinger og konflikter."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kadri Simson

Kommissær for Energi, Europa-Kommissionen

0:000:00