EU-kommissærer foreslår fælles system for indkøb af forsvarsmateriel

”Et stærkere EU betyder et stærkere Nato,” siger Margrethe Vestager, mens kommissionen foreslår at investere milliarder i at købe våben og andet militært materiel i fællesskab. Udspillet kommer to uger før Danmarks folkeafstemning om EU-forsvar.

Margrethe Vestager var som ledende næstformand med til at præsentere EU-Kommissionens nye forslag om fælles forsvarsindkøb.
Margrethe Vestager var som ledende næstformand med til at præsentere EU-Kommissionens nye forslag om fælles forsvarsindkøb. Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Ruslands krig mod Ukraine har understreget, at Europa har brug for at investere meget mere i våben, og at vi skal gøre det i fællesskab. Det mener i hvert fald EU-Kommissionen, som nu bryder et tabu ved at foreslå fælleseuropæisk indkøb af forsvarsmateriel.

”Det er et chok, at krigen er vendt tilbage til Europa. Men det må ikke lamme os,” sagde Margrethe Vestager, der er ledende næstformand i kommissionen, da hun onsdag præsenterede forslaget sammen med andre kommissærer.